Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Obiektyw 50 mm CANON

Dawid
    Guest

Domyślnie Obiektyw 50 mm CANON

Stoje przed dużym dylematem który wybrać z n/w obiektywów. Róźnica w cenie jest bardzo duża ... Zwracam się więc z prośbą o pomoc. Każda opinia jest dla mnie bardzo cenna.

EF 50 f. 1,8 II za ok 400 zł lub EF 50 f.1,4 USM za ok 1400 zł

Mam obiektyw 70-200 F/4 L służy do robienia zdjęć sportowych (piłka nożna + żużel) przypadałby się F/2.8 :-)

50 mm ma być dodatkowym do robienia zdjęć z bliższej odległości.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Optycznie oba są b. dobre. W 1,8 może jedynie nieco przeszkadzać pięcilistkowa przesłona (brzydkie pięciokąty w rozmytym tle), ale na szczęście nie zawsze to widać. Mechanicznie, to dwa różne światy. Pod względem mechaniki 1,8 jest gorszy od kita. Do tego nie jest zbyt szczelny, b. szybko zasysa kurz. Jego zaletą jest z kolei mała masa, nie poczujesz, że dołożyłeś coś do torby

Domyślnie

Ja od siebie dodam, że 50/1.8 ma tragiczny AF, optycznie jest naprawdę świetny ale ten AF może przeszkadzać.

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

50/1.8 jest potwornie leciwy, af, bokeh, all do bani, 50/1.4 pod tym względem jest lepsza, pomijając aspekt mechaniczny bo tutaj jest znacznie lepiej to również af pracuję znacznie sprawniej.

Pzdr.

Bywalec Awatar bvq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie alternatywa.......

warto wziąć pod uwage sigmę 50mm/f2.8 macro DG-EX, ciemniejszy, af bez rewelacji jak to u sigmy, ale optycznie szkiełko jest całkiem całkiem, zyletka od pelnej dziury w całym kadrze, dość ładny bokeh, skala odwzorowania 1:1
    Canon-Foto-Klub
    Zadeklaruj uczestnictwo - wyślij wiadomość BVQ lub Mellan.

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bvq Zobacz posta
    warto wziąć pod uwage sigmę 50mm/f2.8 macro DG-EX
    Dokładnie tak.
    Powiem więcej - jeżeli cena nie jest podstawowym czynnikiem wyboru - zastanów się pomiędzy Canonem EF 50 f.1,4 USM a powyższą Sigmą (cena podobna). Każdy z nich ma swoje plusy i minusy. Canon jest przede wszystkim jaśniejszy, ale Sigma ma sporo innych zalet.
    Jeżeli liczysz się z kasą - EF 50 f. 1,8 II jest całkiem rozsądnym wyborem. Sam używałem tego szkła długi czas (w sumie jeszcze go mam :-D ).

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

proszę nie mnożyć wątków na ten sam temat, jak widać było omawiane wielokrotnie i można się podpiąć.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uprawnienia umieszczania postów