Pokaż wyniki od 1 do 10 z 83

Wątek: Aż tak nieostre? EOS 400D

Mieszany widok

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

30x30x87 oczywiście w mm
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

moskit99
    Guest

Domyślnie

No i koniec wątku. Poszedłem do sklepu, wymieniłem body na kolejne (tj. trzecie) i kłopoty z robieniem zdjęć odeszły w zapomnienie. Do poprzedniego zakładałem nawet ELKĘ canona i nic jej nie pomogło! Klocki mam identyczne w domu jak kolega "Biperek" i fotkę zrobiłem niemalże identyczną. Gość w sklepie jak na sprzedawcę przystało wmawiał mi że tak ma być i że tamte fotki są OK. Zobaczę za jakiś czas czy czasem się nie pogorszy. Ale powiedział mi że trzeci raz już aparatu mi nie wymieni. Wszystkim którzy próbowali pomóc bardzo dziękuję a niedowiarkom "pewnie nie umiesz robić zdjęć" zawdzięczam przeczytanie instrukcji aparatu od deski do deski - więc też się na coś przydali! Pozdrawiam.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moskit99 Zobacz posta
    No i koniec wątku. Poszedłem do sklepu, wymieniłem body na kolejne (tj. trzecie) i kłopoty z robieniem zdjęć odeszły w zapomnienie. Do poprzedniego zakładałem nawet ELKĘ canona i nic jej nie pomogło! Klocki mam identyczne w domu jak kolega "Biperek" i fotkę zrobiłem niemalże identyczną. Gość w sklepie jak na sprzedawcę przystało wmawiał mi że tak ma być i że tamte fotki są OK. Zobaczę za jakiś czas czy czasem się nie pogorszy. Ale powiedział mi że trzeci raz już aparatu mi nie wymieni. (...)
    Zawsze w takich sytuacjach nieodparcie powraca mi jedna myśl. Co się dzieje z tym zwróconym sprzętem, bo jakoś ani w przemiał ani recycling w tym przypadku nie wierzę .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 03-07-2007 o 03:13
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Zawsze w takich sytuacjach nieodparcie powraca mi jedna myśl. Co się dzieje z tym zwróconym sprzętem, bo jakoś ani w przemiał ani recycling w tym przypadku nie wierzę .
    Jak to co się dzieje ? Przychodzi następny lajkonik i mu kit wciskają, że ten typ tak ma i kropka

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Jak to co się dzieje ? Przychodzi następny lajkonik i mu kit wciskają, że ten typ tak ma i kropka
    Wciskają mu kit, albo kita Efekt podobny
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Obawiam się ze jest sprzedawany do momentu aż wreszcie trafią na klienta który zaakceptuje taki poziom jakości albo upuści i rozbije w trakcie renkojmi i wtedy można sie na niego wypiąć.

Co do zdjęcia to nie jest pierwsze narzekanie na 400D i jego kłaopoty z jakościa obrazu ( fakt że tutaj poziom jakości jest szokujący i raczej skląniałbym się do twierdzenie że to " wyjątkowy" egzemplaż ) Myśle ze jest to związane ze słabą matrycą w tym body ( może nie tyle słabą co przegięta pod względem rozdzielczości a co za tym idzie zmniejszeniem rozmiaru pojedyńczego pixela do 5,7um ) Niestety dalszy wyścig miedzy producentami na megapixele powoduje tylko to że dostaje się słabą jakość obrazu na niby super matrycy. Nie nadarmo 5D mam miano super aparatu dającego piekne zdjęcia a to daltego że jego pixel ma 8,2um . Teoretycznie na jego matrycy można bywładować prawie 30 megapixeli o rozmarze zbliżonym do 400D tyle że jakośc takiego wynalazku juz u nikogo nie powodowała by opadu szczęki.

wg mnie granicznym rozmiarem pixela jest 6,4um ( 20D, 30D itd) wszystkie przegięcia w dół bedą powodowały degradacje obrazu ,
    Dlatego matryca nie powinna mieć więcej niż:

APS-C 8,2 mega
    APS-H - 11,4 mega
    FF- 18,6mega

Bywalec Awatar brzoza
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Teoretycznie wróci do jakiegoś "centralnego serwisu", tam go oglądną, może i naprawią, po czym wróci na półki sklepowe z etykietką "Refurbished" (zwykle wtedy, gdy "normalne" egzemplarze będą już sprzedane).

pozdr.

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brzoza Zobacz posta
    Teoretycznie wróci do jakiegoś "centralnego serwisu", tam go oglądną, może i naprawią, po czym wróci na półki sklepowe z etykietką "Refurbished" (zwykle wtedy, gdy "normalne" egzemplarze będą już sprzedane).
    To chyba tylko za oceanem ...

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów