www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Arra,
chodziło mi o poprzednie zdjęcia...
Na tych z misiem trudno mi ocenić....
Canon 5D, 17-40 4L, 70-200 2,8L, 85 1,8
Dla mnie są ostre.
porównując zatem poprzednie zdjęcia a te ze statywu to wina lezy po twojej stronie a nie po stronie aparatu
W niedziele pomęczę nie misia ale dziewczynę ... bo jak na razie nie mam kogo dać przed obiektyw.
Pozdrawiam Zobaczymy co z tego wyjdzie.
40D + 17-40 L + 50 f/1.4 + 28-135 + 190XProB
dołączam się z niecierpliwością do "czekania" na wyniki... też mam 400D![]()
moje 400d z Canon 50mm f/1.8 robi ostre![]()
EOS 5DmkII|C 70-200mm f/2.8|C 50mm f/1.4 |C 17-40mm f/4 Lowepro Stealth Reporter D400AW | 2x Speedlite 430 & 580 EX www.fotograf-i-a.pl
Jeden z dwóch Canonów 400D, które posiadamy zaczął robić lekko nieostre zdjęcia. Obiektyw to m.in. 17-40L, wcześniej zdjęcia były idealnie ostre. Na drugim Canonie tym samym obiektywem są wciąż idealnie ostre.
Jakie opcje widzicie? Co się mogło stać?
Aparat nie upadł, nie był uderzony ani nic. Są równo nieostre na całej powierzchni, więc matryca chyba nie jest przekrzywiona ani nic w tym stylu. Jakieś sugestie? Z góry dzięki.
: )
W takim razie to nie obiektyw, a jesli nie obiektyw to korpus.
A w korpusie to moze:
- przybrudzil sie sensor AF
- lustro sie zwichrowalo
- matryca sie przesunela (czy to mozliwe?)
- styki zle kontaktuja (to raczej nie)
Na manualnym ustawianiu ostrości też nie da się zrobić zupełnie ostrego. Zawsze jest lekka mgiełka jakby na całym zdjęciu. Czy matryca jest w jakikolwiek sposób ruchoma? Czy coś może drgać w aparacie? Podobne zdjęcia wychodziły, gdy robiłem obiektywem makro ze statywu, ale bez blokady lustra. Aparat sam wprowadzał się w drgania, a efektem była identyczna nieostrość na każdym zdjęciu.
: )