Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 83

Wątek: Aż tak nieostre? EOS 400D

Coś już napisał Awatar MrDeadhead
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez orte Zobacz posta
    U mnie jeszcze beepnie jak złapie ostrość, jak nie da dźwięku to nie ma ostrości.
    A pomyslales ze mozna sobie wylaczyc wlasnie tego beepa? :P

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Zawsze w takich sytuacjach nieodparcie powraca mi jedna myśl. Co się dzieje z tym zwróconym sprzętem, bo jakoś ani w przemiał ani recycling w tym przypadku nie wierzę .
    Jak to co się dzieje ? Przychodzi następny lajkonik i mu kit wciskają, że ten typ tak ma i kropka

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Jak to co się dzieje ? Przychodzi następny lajkonik i mu kit wciskają, że ten typ tak ma i kropka
    Wciskają mu kit, albo kita Efekt podobny
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Bywalec Awatar orte
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MrDeadhead Zobacz posta
    A pomyslales ze mozna sobie wylaczyc wlasnie tego beepa? :P
    A przeczytałeś uważnie co pisał ? Przywrócił do fabryki i nie napisał że beepnął przy łapaniu ostrości, więc mogło jej nie być
    A że można to wyłączyć, to wiem od pierwszego dnia posiadania 400d
    Canon 40D + BG-E2 | Canon EOS 100 | EF 50 1.8 Mk I | EF 28-135 IS USM + UV (0) Hoya | EF 70-210 USM
    10GB w CF-kach | Lowepro Stealth Reporter 200 AW Mk I | Olympus C4000Z

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez orte Zobacz posta
    A przeczytałeś uważnie co pisał ? Przywrócił do fabryki i nie napisał że beepnął przy łapaniu ostrości, więc mogło jej nie być
    A że można to wyłączyć, to wiem od pierwszego dnia posiadania 400d
    No ale bez złapania ostrości ( sygnalizowanego beepniem lub kropą w wizjerze) aparat nie powinien wogóle zrobić zdjęcia (chyba, że obiektyw jest w trybie M)

moskit99
    Guest

Domyślnie

Jak dzieci...."niebeepnął", "nieustawił ostrości", "ustawił w złym punkcie". Miałem Wam napisać jeszcze w jaki sposób przykręciłem aparat do statywu i czy umyłem ręce przed zrobieniem zdjęcia?
    Nie bądźcie niepoważni, canon odstawia masówkę - dwa aparaty z rzędu były źle skalibrowane i tyle, w końcu trzeci okazał się OK, robiłem testy porównawcze z 400D zakupionym kilka miesięcy temu i jest w porządku.
    KONIEC TEMATU.

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moskit99 Zobacz posta
    Nie bądźcie niepoważni, canon odstawia masówkę - dwa aparaty z rzędu były źle skalibrowane
    Co to znaczy, że "aparaty były źle skalibrowane"?
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moskit99 Zobacz posta
    dwa aparaty z rzędu były źle skalibrowane i tyle
    Napisałeś, że na teście BF/FF nie było żadnego miejsca, w którym byłoby ostro. Więc to nie o kalibrację AF chodzi.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Zawsze w takich sytuacjach nieodparcie powraca mi jedna myśl. Co się dzieje z tym zwróconym sprzętem, bo jakoś ani w przemiał ani recycling w tym przypadku nie wierzę .

Obawiam się ze jest sprzedawany do momentu aż wreszcie trafią na klienta który zaakceptuje taki poziom jakości albo upuści i rozbije w trakcie renkojmi i wtedy można sie na niego wypiąć.

Co do zdjęcia to nie jest pierwsze narzekanie na 400D i jego kłaopoty z jakościa obrazu ( fakt że tutaj poziom jakości jest szokujący i raczej skląniałbym się do twierdzenie że to " wyjątkowy" egzemplaż ) Myśle ze jest to związane ze słabą matrycą w tym body ( może nie tyle słabą co przegięta pod względem rozdzielczości a co za tym idzie zmniejszeniem rozmiaru pojedyńczego pixela do 5,7um ) Niestety dalszy wyścig miedzy producentami na megapixele powoduje tylko to że dostaje się słabą jakość obrazu na niby super matrycy. Nie nadarmo 5D mam miano super aparatu dającego piekne zdjęcia a to daltego że jego pixel ma 8,2um . Teoretycznie na jego matrycy można bywładować prawie 30 megapixeli o rozmarze zbliżonym do 400D tyle że jakośc takiego wynalazku juz u nikogo nie powodowała by opadu szczęki.

wg mnie granicznym rozmiarem pixela jest 6,4um ( 20D, 30D itd) wszystkie przegięcia w dół bedą powodowały degradacje obrazu ,
    Dlatego matryca nie powinna mieć więcej niż:

APS-C 8,2 mega
    APS-H - 11,4 mega
    FF- 18,6mega

Bywalec Awatar brzoza
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Teoretycznie wróci do jakiegoś "centralnego serwisu", tam go oglądną, może i naprawią, po czym wróci na półki sklepowe z etykietką "Refurbished" (zwykle wtedy, gdy "normalne" egzemplarze będą już sprzedane).

pozdr.

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów