Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: Obiektyw do EOS 300 D

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Myślę, że dyskusja nad jakością obiektywów 28-300 za 1000zł vs Canonów 70-200 L jest raczej bezprzedmiotowa. Pomijam już fakt, że podawane przykłady zdjęć (czasami celowo) nie nadają się do oceny obiektywu, bo ich "różnorodna" jakość mogła wynikać z bardzo wielu przyczyn
    Fakt, że 70-200 L jest lepszy optycznie od 28-300 raczej nie podlega dyskusji. Co nie przeszkadza, że 28-300 jest dla amatora bardzo wygodnym obiektywem i jeśli oferowana jakość dla użytkownika jest wystarczająca, to może okazać się dużo wygodniejszym narzędziem. No i też można nim robić dobre foty.
    Osobiście zaobserwowałem znacznie więcej ludzi ganiających po świecie ze amatorskimi lustrzankami i podpiętymi doń standardowymi szkłami typu 28-90 niż z L-kami. Widać dla większości różnica nie jest, aż tak zauważalna. Więc warto czasami przyjąć taką "niezwykłą" możliwość, że są na świecie ludzie (i to sporo), którym nie robi to aż takiej różnicy.
    Nie jest to wcale odkrywcze, że sprzętem za kilkadziesiąt tyś zł można zrobić "gniota", jak i to, że sprzętem za znacznie mniejsze pieniądze można zrobić dobrą fote. Jakoś w końcu ludzie robili kiedyś te zdjęcia nie mając dostępu do takich wypasionych sprzętów.
    Owszem może się okazać to trudniejsze, ale przy różnicach cenowych rzędu kilku tyś może okazać się akceptowalne. Poza tym jak taki amator, będzie potrafił zrobić słabym sprzętem dobrą fotkę to...

I jeszcze jedno: Czasami warto się zastanowić (przed wydaniem kilu tyś zł) np. czy rzeczywiście jedynym problemem w moich zdjęciach jest słabe szkło (pomijam oczywiście bardzo szeroką grupę amatorów, którzy np. zarabiają czy z innej przyczyny _muszą_ mieć ostre foty). I czy my czasami braki naszych umiejętności nie próbujemy pokryć sprzętem

Pozdrawiam Yablon

PS. Chory jestem i mam gorączkę, więc w takim stanie wzięło mnie na przemyślenia czego efekty widać powyżej

PS2. A może ktoś wypowie się w temacie, o który już pytałem:
    Jak wygląda "subiektywna" jakość optyczna tych 2 zestawów:
    M42 + Rubinar (500 lub 1000) vs Sigma 70-300 Super Macro II + TC (x1,4 lub x2).

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    A mi wytknąłeś brak obiektywizmu zwracając uwagę na efixy... :wink:
    Oj tam...

A tak juz na powaznie to sam widzisz, jak oba przyklady byly nietrafione :-) Ja - gdy mnie jakies szklo interesuje - staram sie obejrzec jak najwiecej sampli, porownujac stosunek dobrych jakosciowo do bubli. I dopiero na tej podstawie wyrabiam sobie "usrednione" ;-) zdanie nt. danego szkla.
    Te najlepsze zdjecia okreslaja max. mozliwosci obiektywu i jasna sprawa, ze nie nalezy sie nimi podpierac przy wyborze, jesli jest to kropla w morzu marnych zdjec ;-) I vice versa - nie mozna dyskwalifikowac szkla na podstawie zepsutych zdjec, jesli jest ich sladowa ilosc (vide 70-200/2.8) ;-)
    Slowem - trzezwa ocena z zachowaniem dystansu wskazana ;-)

[ Dodano: 18-03-2005 ]
    Cytat Zamieszczone przez Yablon
    PS2. A może ktoś wypowie się w temacie, o który już pytałem:
    Jak wygląda "subiektywna" jakość optyczna tych 2 zestawów:
    M42 + Rubinar (500 lub 1000) vs Sigma 70-300 Super Macro II + TC (x1,4 lub x2).
    Ja wiele na ten temat nie jestem niestety w stanie powiedziec... no, moze poza jednym - w obu przypadkach manual ;-)

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    jesli jest ich sladowa ilosc (vide 70-200/2.8)
    Olewam, nie poprawiam... niech Vitez zainteresowanym tlumaczy o jakie swiatlo w tym przypadku chodzi

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wiesz Yablon zawsze mam kłopoty ze zrozumieniem takiego podejścia.
    Gość kupuje nowoczesną lustrzankę cyfrową za kilka tysięcy złotych po to, żeby dopiąć do niego słabe szkło, bo uznał że tu można oszczędzić a fotki i tak jakieś wyjdą. Skoro tak, i jakość fotek z denka jest wystarczająca, to po jasną anielkę taki drogi korpus? I po co nas człowieku pytasz? Kup taki jaki jest najbardziej wygodny (z duuuużym zoom'em) i tani.
    To widać na forum, gdy jesteśmy pytani o porady, jaki najlepszy obiektyw wybrać. Pytający przeważnie wyczyścił się z pokaźnej kasy na korpus i zostaje mu z tysiąc zł. na szkło. To tak jakbyś kupił merca i wsadził silnik od cinquecento. I pada pytanie: ten silnik 900 cm3 dobry czy może 1100 cm3 będzie lepszy? A wybierz jaki chcesz! I tak nie pohulasz.
    Kupże jeden z drugim sobie małpkę z zoomem i nie zawracaj głowy.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jesli jest ich sladowa ilosc (vide 70-200/2.8)
    Olewam, nie poprawiam... niech Vitez zainteresowanym tlumaczy o jakie swiatlo w tym przypadku chodzi
    Ty bedziesz tlumaczyl leniuchu bo to twoj post i ty jestes odpowiedzialny za mozliwie najdokladniejszy jego przekaz dostepnymi srodkami :P , a ze dostepne srodki robia cos takie z osemki i nawiasa to rowniez twoja odpowiedzialnosc by na to uwazac jesli chcesz by twoj przekaz byl czytelny a nie siedzial z zalozonymi rekami, leniuchowal i tylko marudzil :P

A na temat - moge tylko napisac ze zgadzam sie z p13ka - zle wykonane obliczenia przed zakupem body powoduja tego typu dylematy "jaki komplet szkiel do tysiaca do body za 5 tysiecy" , podczas gdy to szklo robi zdjecia i kwoty powinny byc mniej wiecej odwrotne.

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Olewam, nie poprawiam...
    od razu skojarzyło mi sie z takim czysto polskim "Pier***e, nie robie!"

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Ty bedziesz tlumaczyl leniuchu bo to twoj post i ty jestes odpowiedzialny za mozliwie najdokladniejszy jego przekaz dostepnymi srodkami :P
    Ja jestem odpowiedzialny tylko i wylacznie wobec siebie samego, zeby pisac poprawnie - a stawianie spacji miedzy nawiasem a znakiem wewnatrz niego jest w jezyku polskim bledem. Wiec nie zmuszaj mnie do tego, zebym pisal z bledami, bo fakt, ze ci sie nie chce zmienic kodu jednej emotikonki (wykrecajac sie wyssanymi z palca problemami), to stanowczo zbyt malo, zeby mnie do tego przekonac

Poza tym to gospodarza obowiazkiem jest pilnowanie, zeby w domu bylo posprzatane i poukladane... ja swoim gosciom nie kaze lapac sie za odkurzacz, bo to ja jestem u siebie w mieszkaniu "moderatorem". Wiesz jak jest... "jaki pan, taki kram" ;-)

Sorry za OT

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

p13ka :
    Spokojnie, beż niepotrzebnych nerwów. To ze Ty masz kłopoty ze zrozumieniem to rozumiem (bez urazy, ale właśnie o to mi chodzi - o zrozumienie ). Obecnie 300D jest chyba najtańszą lustrzanką cyfrową i specjalnej alternatywy w tej klasie nie ma (o innego gdyby kupił 20D!) Rozumiem, że takiemu człowiekowi warto kulturalnie zwrócić uwagę, że nie jest to najlepszy wybór i poprzeć _miarodajnymi_ przykładami. I Twoja rada dot. 17-40 i 28-135 była jak najbardziej na miejscu! Ale propozycje za 10-40 tyś zł to lekka przesada!

Może być nawet tak, że człowiek popełnił błąd i po czyjejś namowie (których kupa jest) kupił lustrzankę cyfrową na wyrost. I co mamy mu zaproponować, żeby ją sprzedał i kupił jakąś "małpkę" bo mu jakość 28-300 wystarcza? Czy to jedyna zaleta lustrzanek?! Wielu kupując swojego pierwszego EOSa nie ma pojęcia o całym systemie optyki Canona i firm niezależnych. Chce wreszcie panować nad tym co robi. Jeśli ma ktoś do wydania ok. 3 tyś zł to kupno 300D z tańszym szkłem, nie wydaje się czymś niezrozumiałym.

Tak się składa, że niestety też kiedyś popełniłem błąd i "ubrałem" się w takie szkło (jeszcze do analoga). I akurat rozumiem takiego człowieka. A popełniłem taki zakup, bo jeden z drugim nadęty wykształcony fotograf (nikt stąd ) tylko dawali kretyńskie rady, (patrz szkła za xx tyś, albo tekst "bo jest do d... ") zamiast normalny sposób pokazać różnice. I powiem, że się dało tym robić zdjęcia! Na łódce, kiedy czasami nie za bardzo są warunki do zmiany szkieł, a pstrykało się to kogoś na lódce, a to sarenkę na brzegu. Jednak przyszedł czas, kiedy sam zacząłem dostrzegać różnicę i że nie wynika ona z moich błędów (nie do końca ostre zdjęcia można było zrzucić na warunki - zbyt długi czas, niepewną rękę, łódkę, %-)
    Cytat Zamieszczone przez Vitez
    zle wykonane obliczenia przed zakupem body powoduja tego typu dylematy "jaki komplet szkiel do tysiaca do body za 5 tysiecy"
    Bez przesady body 300D za 5 tyś?
    Rozumiem, że to była przenośnia.
    Z drugiej strony jak ktoś dysponuje ok. 3 tyś to może i nawet wolałby wydać 2/3 tej kasy na szkła, a za resztę kupić cyfrowe body, tyle że tak się jeszcze nie da… (jeszcze)
    Żeby nie było wątpliwości:
    - Nie popieram kupna 28-300 (chociaż w niektórych warunkach jestem w stanie takiego człowieka zrozumieć)
    - Też jestem zwolennikiem teorii: tańsze body, lepsze szkła. (chociaż 300D nie ma za wielu tańszych konkurentów)

Swoją drogą ciekaw jestem, do jakich body przeznaczone Waszym zdaniem są szkła typu:
    28-300 czy 18-200?
    EOS 3000?
    Cytat Zamieszczone przez Kavoo
    a stawianie spacji miedzy nawiasem a znakiem wewnatrz niego jest w jezyku polskim bledem.
    Spacja Ci przeszkadza, a brak polskich liter to nie
    Już nie czepiajmy się już lepiej. Więcej serdeczności

Pozdrawiam Yablon

No to teraz podpadłem na całej lini. W jednym poście trzem osobom

Bywalec Awatar robson
    Miasto
    okolice W-wy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vitez
    podczas gdy to szklo robi zdjecia
    A mnie sie wydawalo, ze to fotograf robi zdjecia, a nie sprzet
    Znam takie powiedzenie: dobry fotograf to i dziurą w d... zrobi porządne zdjęcie.
    Moim skromnym zdaniem, liczą się umiejetności, talent i praca a nie sam sprzęt. Niektórzy lubią uprawiac onanizm sprzetowy, a niektórzy lubią robić zdjęcia. Widziałem WIELE bardzo dobrych zdjęć z 20D i KITa, nieustepujacych tym z 17-40L. Pozatym jak ktos kupuje 300-kę to chyba znaczy, że ma ograniczony budżet, no nie? Autor wątku napisał, że jest początkującym amatorem. Po co mu od razu L-ki? Niech się wciagnie, określi co go interesuje, wtedy odłoży sobie kasę i kupi lepsze szkło. Nie każdy śpi na pieniądzach i może za jednym zamachem wydać kilka tysięcy na body i szkło. To tyle z moje strony.
    EOS 10D + grip + RS-80N3
    Tokina 12-24/4 | Tamron 28-75/2.8 |
    Lowepro Computrekker AW
    jakieś szpargały...

moje fotki --->www.robson.deviantart.com

epso_nj
    Guest

Domyślnie

Witam wszystkich.

Troche dyskusja rozgorzala to chyba dobrze im wiecej informacji tym lepiej.
    Chce powiedziec , ze co do tego obiektywu 28-300 to tylko pytalem o opinie bo kompletnie nie wiem czym on pachnie , tak ja we wszesniejszym poscie 40 tys . dla amatora poczatkujacego to troche za duzo ale poczekamy zobaczymy.
    Proponowaliscie SIGME 70-300 lub CANON 100-300 i taki bedzie a moze SIGMA 135-400 czytalem troche pochlebnych opini na tym forum na jego temat .

Nie wiem czy ta aluzja co do polskich znakow tyczyla sie mnie ale mimo to wyjasnie ze nie mieszkam w POLSCE i nie posiadam wersji WIN - pl za nie dogodnoszci przepraszam.

Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epso_nj
    a moze SIGMA 135-400
    dla przypomnienia dodam ze z cyfrakami nie dziala . Tzn dziala ale trzeba re-chipowac.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów