Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: Obiektyw do EOS 300 D

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    to zdecydowanie lepiej 400/2.8
    Fakt 400/2.8 zdecydowanie lepszy ale skoro już, to może wersja z IS ? Parę tysiaków w tą czy w tą to już chyba bez różnicy a można czasem z łapki coś zrobić na szybko
    A... i koszt tragarza wzrasta bo to już szkło o "ciężarze właściwym" prawie 6kg

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Cytat Zamieszczone przez Robert Falco
    2. wersja tańsza (...)
    Ja bym jednak zdecydowanie rozważył 100-400L :P
    I ja rozwazam na przyszlosc ;-)

[ Dodano: 16-03-2005 ]
    to zdecydowanie lepiej 400/2.8
    Fakt 400/2.8 zdecydowanie lepszy ale skoro już, to może wersja z IS ? Parę tysiaków w tą czy w tą to już chyba bez różnicy a można czasem z łapki coś zrobić na szybko
    Za chwile dojdziemy do tego "szkielka" na zamowienie jak tak dalej pojdzie

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja autorowi watku polece: 300D + Kit (do krajobrazow) albo zamiast kita 17-40 4L i do tego z tej listy Sigme 70-300 albo Canona 100-300 4.5-5.6 .
    Natomiast do specyficznych zastosowan i zabawy - przejsciowke na M42 i dosc tanie lustra klasy Rubinar chyba, 500mm i 1000mm maja bodajze 8) ... a no i statyw klasy Manfrotto

epso_nj
    Guest

Domyślnie Re: Obiektyw do EOS 300 D

Dzieki za wszystkie rady , ale z tych zestawow okolo 40 tys. to narazie nie skorzystam (drobne sie nie zgadzaja).

Chyba faktycznie skusze sie na ta SIGME 70-300 lub CANON 70-300 i moze ten CANON 28-135 IS USM moze ale jeszcze nie wiem .

Jeżeli powyższy wykaz jest listą zamkniętą i ma to być tylko jeden obiektyw, to do tego co zamierzasz fotografować (i zwierzątka i krajobrazy) będzie w miarę pasowała tylko Sigma 28-300 f/3.5-6.3 Macro. Wszechstronny obiektyw o słabej jakości optycznej
    Czy ona naprawde taka slaba ta SIGMA ? Mozna sprawdzic TU.

Jeszcze raz dzieki za wszystkie posty.

Pozdrawiam Epso

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epso nj
    Czy ona naprawde taka slaba ta SIGMA ? Mozna sprawdzic TU.
    Obejrzałem parę fotek i jakoś nie powaliły mnie na kolana. Kilka tylko przykładów:

1. http://www.pbase.com/image/31599503 - autorce najbardziej podoba się bokeh w tym zdjęciu i chyba tak powinno być bo to co próbowała sfotografować jest kompletnie do bani
    2. http://www.pbase.com/image/30226823 - hmmm.., pomimo że fotka pomniejszona to pokaż mi łaskawie co tu jest ostre?
    3. podoba Ci się to zdjęcie? http://www.pbase.com/image/26679549

Generalnie fotki najlepiej oglądać mocno zmniejszone i mocno obrobione chociaż, jak widać w ww. przykładach, bywa że niewiele da się zrobić.
    Nie będę powoływać się na żadne oceny jakości na photozone itd. Jezeli podobają Ci się przykłady z pbase to kup ten obiektyw i rób zdjęcia. Dla mnie jest to ciemne denko.

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie no, bez przesady ;-) Wiadomo, ze szczyt jakosci toto nie jest, ale akurat przyklady, ktore przytoczyles, sa wg mnie tendencyjne :-)

1. http://www.pbase.com/image/31599503 - autorce najbardziej podoba się bokeh w tym zdjęciu i chyba tak powinno być bo to co próbowała sfotografować jest kompletnie do bani
    1/60s @ 300mm... nie sadze, zeby statyw byl uzyty... **** nie fotograf jednym slowem to robil, wiec nie ma sie co dziwic ze "mydlo" (a dokladniej rzecz biorac poruszenie) nawet przy F/11.0 wyszlo ;-)

2. http://www.pbase.com/image/30226823 - hmmm.., pomimo że fotka pomniejszona to pokaż mi łaskawie co tu jest ostre?
    Troche lepiej niz w pkt. 1, ale tez autor przesadzil z zaufaniem do swojego zelaznego chwytu ;-) 1/125s @ 300mm to rowniez zdecydowanie zbyt dlugi czas, zeby mozna bylo mowic o nieporuszonym zdjeciu ;-)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie no, bez przesady Wiadomo, ze szczyt jakosci toto nie jest, ale akurat przyklady, ktore przytoczyles, sa wg mnie tendencyjne
    Zostałem ogólnie odesłany na pbase a nie do konkretnych fotek więc rozumiem, że mogłem wybrać przykłady.
    ale tez autor przesadzil z zaufaniem do swojego zelaznego chwytu
    nie sadze, zeby statyw byl uzyty
    A może autor ma żelazny uchwyt? A może był użyty statyw? Po co domniemywać? Opublikowane fotki skomentowałem i już.
    Jeżeli chcesz bronić tego obiektywu i namawiać autora do jego kupna to w czym problem? Ja odradzam.

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Absolutnie nie mam zamiaru namawiac, bo wiem ze to szklo to klasa mocno budzetowa. Ale dawanie tak ekstremalnie zepsutych zdjec jako przyklady nie jest "mojem skromnem" obiektywne - widzialem na pBase sporo wiekszych gniotow produkowanych eLkami za +10kPLN

Zreszta sam spojrz... wystarczy wlasciwie dobrac czas do ogniskowej, i juz inaczej zdjecie z tej Sigmy wyglada:
    http://www.pbase.com/image/32863357

Jasna sprawa, ze to, co dla porzadnych szkiel jest rutyna, dla tej Sigmy bedzie szczytem mozliwosci... ale dac sie da ;-)

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Co do głównego pytania to poprę Viteza. Brać Sigmę 70-300 Apo II lub Canona 100-300
    Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Natomiast do specyficznych zastosowan i zabawy - przejsciowke na M42 i dosc tanie lustra klasy Rubinar chyba, 500mm i 1000mm
    Hmm.. No właśnie, tu sam jestem ciekaw co się lepiej spisze:
    M42 + Rubinar (500 lub 1000) czy może np. Sigma 70-300 + TC (x1,4 lub x2).
    Cenowo wyjdzie chyba w miarę podobnie (zależy jakiej firmy TC). W obu przypadkach MF. Zaletą rozwiązania z Telekonwerterem jest mniej gratów do taszczenia. Ale o jakości optycznej się nie wypowiem. Jakieś sugestie/doświadczenia zwłaszcza dot. jakości?

Pozdrawiam Yablon

ps. No trochę niektórzy sobie polecieli...
    epso_nj pyta o obiektywy w grupie cenowej 1-2 tyś a dostaje propozycje 10-40 tyś

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yablon
    ps. No trochę niektórzy sobie polecieli...
    No wiesz... pyta rowniez o konkretne zastosowania, wiec odpowiadamy mu co do tychze zastosowan jest wlasciwym wyborem ;-)

Jasna sprawa... mozna tone wegla przewiezc z Swinoujscia do Ustrzyk przy pomocy Cinquecento, nie trzeba od razu Lublina kupowac... tyle, ze troche trzeba sie bedzie najezdzic "po hobbicku" - tam i z powrotem ;-)

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów