Myślę, że dyskusja nad jakością obiektywów 28-300 za 1000zł vs Canonów 70-200 L jest raczej bezprzedmiotowa. Pomijam już fakt, że podawane przykłady zdjęć (czasami celowo) nie nadają się do oceny obiektywu, bo ich "różnorodna" jakość mogła wynikać z bardzo wielu przyczyn
Fakt, że 70-200 L jest lepszy optycznie od 28-300 raczej nie podlega dyskusji. Co nie przeszkadza, że 28-300 jest dla amatora bardzo wygodnym obiektywem i jeśli oferowana jakość dla użytkownika jest wystarczająca, to może okazać się dużo wygodniejszym narzędziem. No i też można nim robić dobre foty.
Osobiście zaobserwowałem znacznie więcej ludzi ganiających po świecie ze amatorskimi lustrzankami i podpiętymi doń standardowymi szkłami typu 28-90 niż z L-kami. Widać dla większości różnica nie jest, aż tak zauważalna. Więc warto czasami przyjąć taką "niezwykłą" możliwość, że są na świecie ludzie (i to sporo), którym nie robi to aż takiej różnicy.
Nie jest to wcale odkrywcze, że sprzętem za kilkadziesiąt tyś zł można zrobić "gniota", jak i to, że sprzętem za znacznie mniejsze pieniądze można zrobić dobrą fote. Jakoś w końcu ludzie robili kiedyś te zdjęcia nie mając dostępu do takich wypasionych sprzętów.
Owszem może się okazać to trudniejsze, ale przy różnicach cenowych rzędu kilku tyś może okazać się akceptowalne. Poza tym jak taki amator, będzie potrafił zrobić słabym sprzętem dobrą fotkę to...![]()
I jeszcze jedno: Czasami warto się zastanowić (przed wydaniem kilu tyś zł) np. czy rzeczywiście jedynym problemem w moich zdjęciach jest słabe szkło (pomijam oczywiście bardzo szeroką grupę amatorów, którzy np. zarabiają czy z innej przyczyny _muszą_ mieć ostre foty). I czy my czasami braki naszych umiejętności nie próbujemy pokryć sprzętem
Pozdrawiam Yablon
PS. Chory jestem i mam gorączkę, więc w takim stanie wzięło mnie na przemyślenia czego efekty widać powyżej![]()
PS2. A może ktoś wypowie się w temacie, o który już pytałem:
Jak wygląda "subiektywna"jakość optyczna tych 2 zestawów:
M42 + Rubinar (500 lub 1000) vs Sigma 70-300 Super Macro II + TC (x1,4 lub x2).![]()