Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Noszenie obiektywu w plecakach i torbach

Mieszany widok

cepter1
    Guest

Domyślnie Noszenie obiektywu w plecakach i torbach

Prosze o informacje jak powinno się nosić obiektyw w plecaku(chodzi o zoomy) pierścieniem ustawiania ostrości w dół czy w góre.Czy to ma wpływ na powstawanie ewentualnych luzów?

Bywalec Awatar Nicram
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Przednią soczewką w dół
    jakieś D + sporo zapału

Dopiero zaczyna

Domyślnie

a jak się nosi w poziomie to źle???

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

a co, w góre sie zepsuje? (pomijając oczywiście wygodę)
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Ja noszę na skos i wszystkie cały czas działają idealnie !
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Przeczytałem raz w instrukcji Sigmy, żeby podczas wymiany obiektyw odkładać frontem w dół. Podejrzewam jednak, że chodziło raczej o ochronę styków i bagnetu do czasu zabezpieczenia dekielkiem. Dopiero teraz zwóciłem uwagę, że w plecaku jeden z obiektywów "dynda" sobie podczepiony do aparatu do "góry nogami" i nie słyszałem, żeby narzekał.
    40D, 350D, sigma 17-70 i 70-300APO, Canon 50 1.8 i 17-85 IS USM, 430EX, Sherpa 600, Digimate III, (na spółkę z córką)

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Endriusza Zobacz posta
    Przeczytałem raz w instrukcji Sigmy, żeby podczas wymiany obiektyw odkładać frontem w dół. Podejrzewam jednak, że chodziło .....
    Nie ma co podejrzewać. Kształtowanie odruchów. Zazwyczaj front obiektywu jest nieco szerszy niż tył i ryzyko, że taka konstrukcja przewróci się przy szybkiej wymianie jest nieco mniejsze. Spróbuj postawić obiektyw na "tyle" (polecam poduszkę). Nie wszyscy i nie zawsze odkładaja obiektywy do wymuskanej torby czy plecaka i chyba o to chodziło w instrukcji.
    EDIT: Tak przy okazji: Zastanawiam sie, jakie jeszcze inne, cholernie ważne, kwestie będziemy omawiać na forum. Ja, natenprzykład, proponuję rozważyć celowość wyposażania aparatów w zaślepki do gwintów na statyw. A nuż się piasek tam dostanie aboco? I się nie zdąży zdjąć czegoś ulotnego.
    Ostatnio edytowane przez rolaj ; 01-07-2007 o 23:06

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rolaj Zobacz posta
    (...)
    EDIT: Tak przy okazji: Zastanawiam sie, jakie jeszcze inne, cholernie ważne, kwestie będziemy omawiać na forum. Ja, natenprzykład, proponuję rozważyć celowość wyposażania aparatów w zaślepki do gwintów na statyw. A nuż się piasek tam dostanie aboco? I się nie zdąży zdjąć czegoś ulotnego.
    Też się nad tym zastanawiam . Ostatnio było o wyświetlaniu długości ogniskowej w wizjerze - odbyła się długa i dogłębna dyskusja na ten jakże niezmiernie ważny temat .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rolaj Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Też się nad tym zastanawiam . Ostatnio było o wyświetlaniu długości ogniskowej w wizjerze - odbyła się długa i dogłębna dyskusja na ten jakże niezmiernie ważny temat .
    Nie ma się co dziwić, sezon ogórkowy, brak tematów :-)
    W II połowie sierpnia zacznie się 40D znaczy się - wróci 40D
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Obojętnie jak, byle było wygodnie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów