Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Akumulatory do 30D

Mnico
    Guest

Domyślnie Akumulatory do 30D

Zakupiłem dwa nieoryginalne akumulatorki do EOS 30D. Aparat na nich działa bez problemu. Ale ładowarka CANON CB-5L ich nie ładuje. Sprzedawca proponuje wymianę akumulatorków, ale uważa, że problemem jest jakieś zabezpieczenie w ładowarce, które nie pozwala ładowac innych akumulatorów niż oryginalne. I teraz nie wiem czy akumulatorki są wadliwe, czy też ładowarka ma zabezpieczenie. Oryginalny akumulator ładuje się bez problemu. Podobno w niektórych ładowarkach canona to się zdarza.Ładowarka do 350 współpracuje bez problemu zarówno z oryginałami jak i innymi. Czy ktoś już się spotkał z czymś takim.

30d, 350d, 430EX, sigma75-300, sigma28-70
    Ostatnio edytowane przez Mnico ; 30-06-2007 o 12:19

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mnico Zobacz posta
    Zakupiłem dwa nieoryginalne akumulatorki do EOS 30D. Aparat na nich działa bez problemu. Ale ładowarka CANON CB-5L ich nie ładuje. Sprzedawca proponuje wymianę akumulatorków, ale uważa, że problemem jest jakieś zabezpieczenie w ładowarce, które nie pozwala ładowac innych akumulatorów niż oryginalne.
    Bzdura. Mam trzy zamienniki i ładują się bez problemu. Kup po prostu zamienniki innego producenta.

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

miałam taki problem kiedy przez pomyłkę kupiłam li-poly a nie Li-ion do 30d
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

tez mi sie raz trafil taki zamiennik co to go ladowarka nie ladowala. Oddalem i kupilem w innym sklepie i ten dziala normalnie.

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Chciałbym powiedzieć że pomyłką jest kupowanie aku li -poly z tego względu że można ładować jes TYLKO ładowarką dostosowaną do tego rodzaju ogniw, ten typ ogniw może bardzo tracić pojemnośc ładowany w nieodpowiedni sposób lub nawet eksplodować. tak,tak...dlatego osobiście odradzam ładowanie w seryjnych ładowarkach canona dostosowanych do ogniw litowo jonowych. Sam niedawno miałem sobie kupić zapasowe aku, niestety oryginały są drogie, ale to co sie dzieje na allegro to pomyłka, poprostu nikt nie zorbi użytku z li-poly chyba że to co jest napisane na obudowie to zwykły chiński chwyt marketingowy.
    Co do ładowarki to też słyszałem że nie ładuje nieorginalnych, ale jeszcze nie sprawdzałem w jaki sposób łąduje tzn jakim prądem jak sprawdze to napisze co powinno łądować i w jaki sposób.

Aha, i Ci co im nie działa aku z oryginalną ładowarką niech napiszą jaki typ ogniwa próbowali ładować(li-po czy li-ion)
    pozdr

Początki nałogu

Domyślnie

Ja osobiście zamiennie z Canonem 1100 (li-ion) stosuję premium goldy 1800 (też li-ion) i nigdy nie było żadnego problemu z ich naładowaniem w oryginalnej ładowarce. Inna sprawa, to czy moje zamienniki mają faktycznie 1800mAh - śmiem wątpić po czasach pracy - dwa razy dłużej od prawie 3-letniego Canona.
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Producenci w tym Canon zabezpieczają się przed stosowaniem tanich akku, poprzez dodanie do akku małej elektroniki zabezpieczającej. Sam miałem kiedyś problem z kamerą JVC, gdzie nie było można ładować nieoryginalnego akku i musiałem kupić oryginał. Co do zamienników BP-511, GP i Ansmany ładują się bez problemu ale to są Li-ion. Innych nigdy nie używałem.
    Osobiscie sugeruje kupować sprawdzone akku (zamienniki) płacąc za nie kilka złotych więcej ale mając pewność.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ze swojej strony mogę polecić zamienniki Hama. Nie ma z nimi najmniejszego problemu, zarówno podczas ładowania, jak i w eksploatacji. Trzymają podobnie jak oryginał Canona.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Mnico
    Guest

Domyślnie

Faktycznie problem chyba w tym, że zamienniki, które kupiłem są li-poly, a oryginał li-ion.

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Ze swojej strony mogę polecić zamienniki Hama. Nie ma z nimi najmniejszego problemu, zarówno podczas ładowania, jak i w eksploatacji. Trzymają podobnie jak oryginał Canona.
    a nawet trochę dłużej
    też polecam
    I am FX

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów