Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Canon EF 20-35mm f/3.5-4.5 i residual aberration

Mieszany widok

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie Canon EF 20-35mm f/3.5-4.5 i residual aberration

Witam!

Rozglądam się za obiektywem do 350-ki. Wpadło mi w oko szkło Canona (model w tytule postu). Gdy uświadomiłem sobie, że ów obiektyw istnieje udałem się do portalu Photozone w celu sprawdzenia cóż to jest. W teście wypada bardzo przyzwoicie, wręcz bardzo dobrze biorąc pod uwagę, że można go dostać (używanego) w cenie 900-1200 zł. Czytając test na Photozonie nie zrozumiałem jednego fragmentu dotyczącego rozdzielczości obiektywu: "the lens freaked out a little using this produced because at the wide end at f/5.6 and f/8 the performance was lower than at wide-open aperture before rising again at f/11. This is typical characteristic of a so-called residual aberration - a focus shift dependent on the chosen aperture setting.". Residual aberration? Co to jest? Rozdzielczość jest lepsza przy otwartej przysłonie i mocno przymkniętej niż przy f/5.6 and f/8? Jeśli tak jest od czego to zależy i z czym się to je?

Tu link do testu na Photozone.de.

Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez mancat ; 29-06-2007 o 22:33

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Przecież wyjaśnili:
    a focus shift dependent on the chosen aperture setting

Czyli zmiana ogniskowej zależna od ustawionej wartości przysłony.
    Osobiście widziałem coś takiego na A530 - zdjęcia robione w manualu z zamkniętą i otwartą przysłoną minimalnie różniły się kątem obrazowym.

Pzdr

Grzesiu

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Tyle rozumiem, ale nadal niewiele mi to mówi... Czy ktoś z Was zna opis tego zjawiska?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uprawnienia umieszczania postów