Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Kupowanie obiektywu w internecie

Coś już napisał

Domyślnie Kupowanie obiektywu w internecie

Witam!
    Kupiłem w sklepie internetowym obiektyw Sigma 70-300 f/4.0-5.6 DG APO Macro, przesyłka była nienaruszona, po rozpakowaniu i dokładnym obejrzeniu okazało się, że na tylnej soczewce są dwie malutkie ryski, nie zauważyłem, żeby jakoś wpływały na jakość zdjęć. Obiektyw jest nowy, więc nie powinno być tam żadnych zarysowań. Kupowałem obiektywy w sklepach internetowych i na Allegro, ale coś takiego zdarzyło mi się pierwszy raz. Napisałem do sklepu, odpowiedzieli:
    „Informuję, że przesłany produkt był nowy, nieużywany, fabrycznie zapakowany. Z opisaną sytuacją spotykam się po raz pierwszy. Niestety nie potrafię powiedzieć jak mogło dojść do opisanego uszkodzenia.”
    Zapytałem, czy sprawdzają stan wysyłanych obiektywów, odpowiedzieli:
    „Przed wysyłką produkty nie są testowane ani sprawdzane. Są przekazywane do klientów w takiej samej postaci w jakiej otrzymujemy je od producenta. Proszę, aby skontaktował się Pan z serwisem producenta i przedstawił problem.”
    Oczywiście kontakt z serwisem raczej nie ma sensu, bo to uszkodzenie mechaniczne.

Zdaję sobie sprawę, że w takim przypadku sprzedawca może przypuszczać, że to kupujący uszkodził obiektyw i właściwie nic nie da się zrobić (co innego, gdyby uszkodzenie było wewnątrz obiektywu).

W związku z tym mam dwa pytania:
    1. Czy znacie jakiś sklep lub sprzedawcę, którzy sprawdzają stan obiektywów przed wysyłką?
    2. Sprzedawca odpisał mi, że jeżeli sprawdzę zawartość w obecności kuriera i coś będzie nie tak, to należy odmówić przyjęcia towaru i spisać protokół, a następnie skontaktować się ze sklepem. Jak w praktyce wygląda sprawdzanie zawartości paczki w obecności kuriera? Nie ma z tym żadnego problemu? Jak często, kupując coś w internecie (mam na myśli głównie sprzęt foto) sprawdzacie zawartość paczki i np. stan soczewek obiektywu?

Pozdrawiam
    Sławek
    Canon 7D, Canon 350D, różne obiektywy

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Trochę dziwne. Jak kiedyś zamawiałem konwerter do G5 to jedna soczewka miała odprysk. Zadzwoniłem wtedy do sklepu i kazali odesłać po czym przysłali nową sztukę. Musiałem jedynie zapłacić za wysłanie im przesyłki.
    Jak dla mnie powinni przyjąć szkło i sprawdzić jak to wygląda.

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

Polecam Cichego - 100% pewności, doświadczyłem tego na własnej skórze.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawek1972 Zobacz posta
    Jak w praktyce wygląda sprawdzanie zawartości paczki w obecności kuriera? Nie ma z tym żadnego problemu? Jak często, kupując coś w internecie (mam na myśli głównie sprzęt foto) sprawdzacie zawartość paczki i np. stan soczewek obiektywu?
    nie ma z tym żadnego problemu - jeśli zamawiasz paczkę z opcją sprawdzenia zawartości, to możesz sobie wszystko spokojnie obejrzeć, podpiąc obiektyw do aparatu, przestrzelić
    oczywiście nie można się tak bawić długo, ostatnio kurier mi się żalił, że gość przez godzinę testował obiektyw [to nie było żalenie sie po to, żeby mnie pogonić ze sprawdzaniem, powiedział to, wychodząc i chwaląc mnie, że zajeło mi to tylko 10 minut :-) ]

aha, może podaj, w jakim sklepie nie chciano Ci wymienić obiektywu, żeby inni forumowicze w razie czego mieli się na baczności

Coś już napisał

Domyślnie

Sklep to Agito. Co do wymiany obiektywu - myślę, że gdyby to było uszkodzenie wewnątrz obiektywu, to nie robiliby problemów, ale w takie sytuacji mogli przypuszczać, że sam uszkodziłem obiektyw.

Mam pytanie odnośnie wypowiedzi energia_ki - "paczka z opcją sprawdzenia zawartości", czy nie jest tak, że zawartość paczki mogę sprawdzić w każdym przypadku? Możesz podać przykład sklepu, w którym można wybrać taki sposób dostawy?
    Canon 7D, Canon 350D, różne obiektywy

Domyślnie

Mam pytanie odnośnie wypowiedzi energia_ki - "paczka z opcją sprawdzenia zawartości", czy nie jest tak, że zawartość paczki mogę sprawdzić w każdym przypadku? Możesz podać przykład sklepu, w którym można wybrać taki sposób dostawy?
    Paczka z opcją sprawdzenia zawartości jest dodatkowo płatna (przez nadawcę, chyba że ustalicie inaczej). W tej sytuacji nadawca sporządza dodatkowy "spis inwentarza" i w obocności listonosza/kuriera odbiorca sprawdza punkt po punkcie czy wszystko jest. Na koniec podpisuje zgodność paczki z opisem. Odbiorca ma pewność, że nie dostał w paczce cegły, nadawca ma dowód, że cegły nie wysłał. No chyba, że cegła została zamówiona
    Ostatnio edytowane przez Canclerz ; 30-06-2007 o 00:20
    Smiena 8M

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawek1972 Zobacz posta
    czy nie jest tak, że zawartość paczki mogę sprawdzić w każdym przypadku? Możesz podać przykład sklepu, w którym można wybrać taki sposób dostawy?
    nie, nie w każdym przypadku możesz otworzyć przysłaną Ci paczkę i dopiero po stwierdzeniu, że wszystko jest ok, zapłacić

opcja sprawdzenia zawartości nie wszędzie jest możliwa, nie wiem nawet, czy istnieją sklepy, które to stosują

ja zamawiam w ten sposób nie w sklepie, tylko u prywatnego importera, koszt przesyłki [35 zł] pokrywa adresat

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Ja kupowałem w agito swoją tokine 19-35. Przyszła idealnie zapakowane wszystko ok nawet nie ma FF/BF Ale mój niepokój wzbudziła karta gwarancyjna. Jest jak by nie do końca wypełnona i brakuje pieczątki sklepu ale to olałem. Przed zakupem dzwoniłem do sewisu i powiedzieli że na gwarancji uszkodzony towar wysyła się do agito a oni coś z tym robią (serwis). Zadzwoń i się zapytaj. Może sie uda.

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

parę uwag przy kupowaniu wyysłkowa:

1. masz 10 dni na zwrot bez podania przyczyny (polskie prawo umożliwia coś takiego)

2. szkdoa że już narobiłęś szumu.... jak coś nie tak oddajesz i tyle... ale spróbować możesz
    30D + 50 f1.8 + 70-300 USM + 17-85 IS + 70-200 f2.8L + 24-70 f2.8L + 580EX Stofen

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

Zawsze można sprawdzić paczkę pobraniową na poczcie. W ostateczności płacicie za paczke, przy "babie" w okienku ja otwieracie, jak cos „nie Teges” obrazu jej mówicie, ona wzywa policje przelew kasy jest blokowany, reszta do wytłumaczenia, co i jak nie jest ok. Działa to. Dowiedziałem sie o tym na policji po tym jak dosłownie zamiast karty graficznej był kawałeczek cegły:

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów