Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: 300D a 350D - 6mpx a 8mpx --- duży wzrost szumów?

Coś już napisał
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie 300D a 350D - 6mpx a 8mpx --- duży wzrost szumów?

Mam pytanie.

Jak myslicie,czy zwiększenie ilości pikseli z 6mln do 8mln podniesie znacznie poziom zaszumienia co może wpłynąć na obniżenie jakości zdjęć?

Ps.Wiem ze pytanie jest czysto teoretyczne gdyż 350D w praktyce jest jeszcze nie wykorzystywany przez wiele osób.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przypuszczam, że technologia wytwarzania chipów matryc jest ustandaryzowana dla aktualnych modeli Canona. Dlatego tak jak w przypadku 20D Canonowi udało się ograniczyc szumy mimo wzrostu gęstości upakowania sensorów, tak w 350D będzie podobnie IMHO. Czyli będzie lepiej niż w 300D.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie Re: 300D a 350D - 6mpx a 8mpx --- duży wzrost szumów?

Cytat Zamieszczone przez rychu_lhotse
    Mam pytanie.

Jak myslicie,czy zwiększenie ilości pikseli z 6mln do 8mln podniesie znacznie poziom zaszumienia co może wpłynąć na obniżenie jakości zdjęć?
    Czy 20D szumi bardziej od 10D?
    1D/sMkII, 20D, 350D mają CMOS drugiej generacji. Zmniejszono tam odległość pomiędzy microlens co zaowocowało ZMNIEJSZENIEM szumów. CMOS 350-tki bazuje na technologii CMOS druga generacja i można się spodziewać szumów na poziomie 20D. 300D bazuje na CMOS pierwsza generacja (D30/60, 10D, 300D) i szumy ma większe (jak wszystko :wink: ) niż jego następca. Poza tym jeśli mówimy o szumach bardzo duży wpływ na ich brak ma robienie zdjęć techniką expose to the right

ps. Witaj na forum

Coś już napisał
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Dzięki za odpowiedz.

To bardzo dobre posunięcie ze strony producenta.Pytam bo mam zamiar zakupić właśnie 350D w wakacje.Cena już na początku wydaje się być niewygórowana jak za taki sprzęt.Dotychczas fotografowałem Olympsem C-4000 ale czas już przejść na coś szybszego. Stary Olympek nie jest zły ale podczas fotografowania dynamicznych obiektow staje się bezużyteczny.

Ps.Co oznacza expose on the right?

Miasto
    Kraków

Domyślnie Re: 300D a 350D - 6mpx a 8mpx --- duży wzrost szumów?

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Poza tym jeśli mówimy o szumach bardzo duży wpływ na ich brak ma robienie zdjęć techniką expose to the right
    oj nie wiem czy nie namieszałeś Ta technika pozwala na zapisanie większej ilości detali, w związku ze specyficzną dystrybucją informacji na histogramie. Jednak jak wiadomo, korekcja ekspozycji w przypadku wyższych ISO wyciąga szumy. A żeby osiągnąć dobre efekty techniką często musisz stosować korekcję. Dlatego ta technika jest raczej dedykowana do robienia zdjęć w dobrym oświetleniu, głównie pejzażowych o dużej rozpiętośąci tonalnej.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Kubaman, korekta ekspozycji na + wyciaga szumy. Na minus te szumy chowa! Jakaś cześć szumów jest stała, więc jeśli damy więcej światła to signal/noise ratio jest lepsze.

Hint: Im głośniej mówisz, tym mniej zwracasz uwagę na szumy np. z ulicy.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tomek, to co mówisz to prawda, tylko ty mówisz o odróbce w DPP.
    Żeby przesunąć histogram musisz w aparacie zrobić korektę ekspozycji na +, a ta wyciągnie szumy. Nie tak bardzo jak DPP, ale zawsze. Dlatego jak wspomniałem ta technika jest dobra do pejzaży, kiedy fotografujemy na niskiej czułości i wyciągnięcie szumów nam tak bardzo nie grozi.

Coś już napisał
    Miasto
    polska

Domyślnie

Test na www.hardwarezone.com

Results

Partial crops of the resolution chart

Needless to say, the 350D has a better resolution over the 300D. For horizontal lines per picture height, we measured a resolution of 1750 LPH. Vertical and 5° Diagonal resolutions stood at 1700 LPH, and 1000 LPH respectively. These results are actually not far behind the more expensive EOS 20D that offers 8.2 megapixels of resolution. Overall, we were delighted with the performance of this new, second generation sensor.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

catcherintheye
    stajesz się moim uloubieńcem :P :wink:
    piszesz nie na temat, my tutaj o szumach rozmawiamy

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Kubaman, przykro mi, ale nie widze sensu w tym co napisałeś. Korekta na + w aparacie pozostawia szumy na mniej więcej tym samym poziomie, tylko że zmienia się stosunek natężenia światła porządanego do szumu.

A o DPP to na pewno nie pisałem, bo nawet nie pamiętam, co ten skrót znaczy :wink:
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów