Pokaż wyniki od 1 do 10 z 148

Wątek: Nowy Olympus E-1P - przecieki!!!

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CzłowiekZ Zobacz posta
    Hehe wszystko prawda, wiadomo że dla takich osób i ich opinii jest odpowiednie sponsorowanie, aczkolwiek gdyby pisał o mobilności sprzętu to 4/3 jednak ma przewagę - wystarczy poszukać odpowiednika u Canona dla Zuiko Digital 300mm F2.8:

ZD 300mm F2.8
    cena: 25483 zł
    waga: 3290g
    wymiary: 129 x 281mm

i u Canona w zależności od cropa:

600mm F4
    cena: 32601 zł
    waga: 5360 g
    wymiary: 168.0 × 456.0 mm

500mm F4
    cena: 25294 zł
    waga: 3870 g
    wymiary: 146.0 × 387.0 mm

400mm F2.8
    cena: 26181 zł
    waga: 5370 g
    wymiary: 163.0 × 349.0 mm

na podstawie foto-net

i teraz wyobraź sobie 600mm z F2 czy F2.8
    Tylko weź pod uwagę że to zależy do czego go podepniesz - jak do APS C to z 400/2.8 robi się 640/2.8 ze stabilizacją nieporównywalnie lepszą od jakiekolwiek stabilizacji matrycy. A ze szkłami C masz zawsze luksus możliwości podpięcia ich pod pełną klatkę gdzie przewaga jakości matrycy jest chyba bezdyskusyjna...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Tylko weź pod uwagę że to zależy do czego go podepniesz - jak do APS C to z 400/2.8 robi się 640/2.8
    Ach przecież Canon musiał zrobić cropa 1,6 zyskaliśmy 40mm :grin: :wink:

ze stabilizacją nieporównywalnie lepszą od jakiekolwiek stabilizacji matrycy.
    Mierzyłeś? Dasz sobie oczy wydłubać za to stwierdzenie? Olympus daje 4EV, a Canon w 400 F2.8? Lubię takie stwierdzenia bez pokrycia ;-)

A ze szkłami C masz zawsze luksus możliwości podpięcia ich pod pełną klatkę
    Nie wszystkimi

pod pełną klatkę gdzie przewaga jakości matrycy jest chyba bezdyskusyjna...
    Przewaga matrycy nad czym? Może nad H3D-39 Rozmawiamy przecież o obiektywach (lensach/szkłach/słoikach jak kto woli) ;-)

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Ach przecież Canon musiał zrobić cropa 1,6 zyskaliśmy 40mm :grin: :wink:
    To już wiesz jak to przyjemnie manipulować kombinacją ogniskowa/crop Olympus za to nie ma cropa

Nie wszystkimi
    Tych które można jest tyle w porównaniu od Zuiko Digital że ten argument jest trochę nietrafiony

Przewaga matrycy nad czym? Może nad H3D-39 Rozmawiamy przecież o obiektywach (lensach/szkłach/słoikach jak kto woli) ;-)
    [/quote]

Przewaga ff na cropami w rodzaju 4/3 - wydawało mi się to dość oczywiste mimo skrótu myślowego... Nie specjalnie da się rozmawiać tutaj o lensach nie włączając w to matrycy a w zasadzie jej wymiarów - choćby porównując kąty widzenia...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Przewaga ff na cropami w rodzaju 4/3 - wydawało mi się to dość oczywiste mimo skrótu myślowego...
    To jest oczywiste! Nie mogłoby być inaczej, tylko dla pewnej grupy odbiorców (odbitki max A4 czy www) wielkość matrycy (patrząc na aktualny rozwój matryc<FF) nie ma już większego znaczenia.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ale przewaga IS-a w lensach to nie kwestia ile EV to daje tylko właściwości użytkowych tego rozwiązania.
    Może rozwinąć tą tezę.

Nie mam zamiaru prowadzić krucjaty, ale argumenty typu "bo u was biją murzynów" są niepotrzebne.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez djtermoz Zobacz posta
    Ci, ktorzy kupili 5D juz zrozumieli ze wieksza matryca daje lepsza jakosc fotek niz te "znaczki pocztowe" ktore Olympus wklada do swoich wydmuszek.
    Niby takie krótkie zdanie a ile złośliwości Przecież wiadomo, że większa i droższa matryca powinna dawać lepszy obraz. Co do wydmuszek to za każdym razem kiedy biorę 5D do ręki... Tylko bez dobrego obiektywu to 5D daleko nie zajedzie.

Olympusowi zyczymy dobrego CMOSa a Canonowi lepszej optyki.
    Po pierwsze Olympus ma matryce ...MOS Po drugie Canon ma świetną optykę.

To by bylo na tyle. Teraz ide wyprobowac nowe 300mm z tego gorszego optycznie systemu. :grin:
    Nikt nie stwierdził, że któryś system jest gorszy lub lepszy (optycznie). ;-)
    Ostatnio edytowane przez CzłowiekZ ; 04-08-2007 o 17:52 Powód: Automerged Doublepost

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Może rozwinąć tą tezę.
    Nie. Było o tym już wiele razy i nie ma co bić piany.

Nie mam zamiaru prowadzić krucjaty, ale argumenty typu "bo u was biją murzynów" są niepotrzebne.
    Tyle że właśnie zacząłeś krucjatę i to zupełnie niepotrzebnie. Ten wątek założyłem informacyjnie, bo pojawił się zwiastun nowości. I tyle.

PS.
    Nie dość że odbiegamy od tematu to powoli przeradza się to w wojenkę systemową. Tylko patrzeć jak pojawi się tu Vitez i zamknie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie. Było o tym już wiele razy i nie ma co bić piany.
    Nie znalazłem żadnych różnic w "właściwościach użytkowych tego rozwiązania". Jedyna różnica jest taka, że IS w body działa ze wszystkimi obiektywami.

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Nie znalazłem żadnych różnic w "właściwościach użytkowych tego rozwiązania". Jedyna różnica jest taka, że IS w body działa ze wszystkimi obiektywami.
    Otóż różnice sa dość oczywiste - czym dłuższa ogniskowa tym większy zakres ruchów matrycy do stabilizacji potrzebny - 4 EV to może i ma przy 50 mm, ile z tego zostaje przy 300 mm to sobie sprawdź sam...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Słabo szukałeś .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Mierzyłeś? Dasz sobie oczy wydłubać za to stwierdzenie? Olympus daje 4EV, a Canon w 400 F2.8? Lubię takie stwierdzenia bez pokrycia ;-)
    Ale przewaga IS-a w lensach to nie kwestia ile EV to daje tylko właściwości użytkowych tego rozwiązania. Po za tym po tonie ostatniej Twojej wypowiedzi wnioskuję, że coś za wszelką cenę próbujesz nam udowodnić. Wyluzuj. Na tym forum nie ma co prowadzic takich krucjat. Canon ma swoje wady ale większość z Nas wybrała ten właśnie system świadomie - zdając sobie sprawę z tych wad ale znając też zalety tego systemu. Udowadnianie czegokolwiek nie ma tu żadnego sensu.
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów