Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Rozjaśnione zdjęcia

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Rozjaśnione zdjęcia

cześć
    mam taki problem z PSem.

Kiedy opracowuję foki wszystko wygląda OK, dopieszczam je idelanie i są takie jak chcę. Natomiast przy oglądaniu zdjęć w ACDsee lub Irfanie zdjęcia są jaśniejsze. Dotyczy to zwłaszcza takich, które są mocno ciemne i mają obszary delikatnych przejść z czerni w jakieś słabe kolorki w cieniach. Nagle w ACDsee okazuje sie że na fotce widać jakieś plamy czy załamania przejść, których nie było widać w PSie. Przy okazji z czarnego robi się szaro-fioletowy co wygląda bardzo niekorzystnie.

Najgorsze, że jak wrzucę do sieci to przeglądarka widzi mi tak jak ACD, a nie jak PS. Co poradzić (wydaje mi się, że to z profilami kolorów nie ma nic wspólnego)

z góry dziękuję za pomoc
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

a obrabiasz zdjecia z podgladem na sRGB a przed zapisem konwertujesz do tego profilu?

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Wspominałem ostatnio iż umieściłeś fotki w adobeRGB.
    kjoanna słusznie prawi. Przed zapisaniem zrób konwersje do sRGB. Bez tego to co umieścisz na stronach oraz to co wyświetlane w innych programach będzie różnić si e od tego w PS-e.
    Ostatnio edytowane przez Zigi ; 28-06-2007 o 21:01
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Miasto
    Kraków

Domyślnie

ale zaraz, ja nie robię nic w AdobeRGB.
    Zarówno w puszce jak i w PSie mam ustawione sRGB i nigdy tego nie zmieniam _

Domyślnie

Otwórz w PS zdjęcie i naciśnij CTRL+Y i zobacz co się dzieje, pewnie pracujesz na innym profilu i dlatego te różnice.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

o fak !!!
    jestem baranem - w camera raw chyba przypadkowo zmieniłem (albo samo się zmieniło po reinstalacji PSa i ściągnięciu Camera Raw) na AdobeRGB. Wszystkie więc RAWy (czyli 95% moich zdjęć od jakiegoś czasu konwetruję w AdobeRGB.

Kurna, nawet nie chce mi się tego sprawdzać.
    Wielkie dzieki koleżanko i koledzy

Początki nałogu
    Miasto
    Strzałkowo

Domyślnie

ojjj .. wstyd, wstyd :P

Miasto
    Kraków

Domyślnie

to na pewno przy aktualizacji - warto w sumie o tym pamiętać, bo można popłynąć

Uzależniony

Domyślnie

A ja dorzucę coś od siebie - wszystko (puszka, ACDSee, PS - roboczy i nawet "próbny") poustawiane na sRGB i mam odwrotną sytuację, a mianowicie obraz po otwarciu w PS wydaje się nieco jaśniejszy i/lub łagodniejszy (mniej kontrastowy, bardziej nazwałbym to "subtelny", przejścia wydają się bardziej płynne itp.). Jakichś szaro-fioletowych czerni itp., takich jak opisuje Kubaman, nie zauważyłem. Sądziłem, że może to wpływ tła (w PS ciemnoszary + jasne paski narzędziowe, w ACDSee jednolite czarne i bez toolbar'ów), ale kilka przeprowadzonych prób obaliło tezę.
    W sumie mi to nie przeszkadza, ale tak z ciekawości - może ktoś wie skąd taka różnica może wynikać? W PS nie ma osobnego pola do ustawiania profilu monitora, w ACDSee jest, ale prawdę mówiąc przełączanie w PS lub ACDSee pomiędzy sRGB a profilem monitora nie widać różnic, a jeśli nawet obiektywnie jakieś są, to nie takie o jakich piszę.
    Ostatnio edytowane przez APP ; 03-07-2007 o 15:02 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów