to zrób vertical i odbij od ściany w przedpokoju![]()
jeśli robiłeś kiedyś zdjęcia w teatrze na próbie albo na koncercie to powinieneś rozumieć mój przykład
to zrób vertical i odbij od ściany w przedpokoju![]()
jeśli robiłeś kiedyś zdjęcia w teatrze na próbie albo na koncercie to powinieneś rozumieć mój przykład
W teatrze nie robilem a na koncercie tylko bez lampy (wymog).
Jutro jade na wystawe kotow... sprobuje zlapac odblask w oczach kota z drugiego konca sali - jak sie uda to chyba potwierdzi niezly zasieg 580ki? 8)
no ale coś canonowi nie wyszło chyba dobrze z tą oszczędnością baterii - zakładając KITa lampa niedoświetla klatki (wygląda to strasznie), gdy crop jest uwzględniany, po wyłączeniu tej przecudownej opcji oczywiście wszystko w należytym porządku. To samo z ef17-40 - na dolnym zakresie wineta jak byk, po wyłaczeniu ok - wyłączam to w CF bo to bez sens i mydlenie ludziom oczów (czy KIT czy Lka, jeden i ten sam koszmarny efekt) - tak naprawde jest ok, ale od 30mm w góre z tą oszczędnością![]()
Co prawda Tamron jest szerszy od kita i 17-40, ale u mnie w calym zakresie zero winiety, lampa kryje jak trzeba.
U mnie tarmon też zero winety i lampka se ładnie radzii tu se możemy oszczedzać
, ale szerzej to nie wiem co canon chciał osiągnąc - choć płytka szerokokątna jakimś tam jest rozwiązaniem, to za to nie ma nic to wspólnego z energooszczędnością, a troche powiem, że żałuję, bo roznica w częstotliwości aku w lampie jest spora, gdy używa sie tego uwgzlędnienia cropa
U mnie:
- 580EX + Tamron 28-75 - zero winiety niezaleznie czy uwzglednianie cropa w lampie wlaczone
- 580 + 17-40 4L - winieta przy wlaczonym uwzglednianiu cropa, brak winiety przy wylaczonym.
Cos chyba Canonowi nie wyszlo... bo chyba nasadke szerokokatna trzeba stosowac do 17mm a nie 28mm ?![]()
Hmm, a może to właśnie jest chwyt marketingowy? Zawsze można w folderze napisać małymi literkami.Zamieszczone przez Vitez
jesli tak, to ja sie na to nabralem, bo nie ukrywam to mnie skusiło przez zmianą z 420exZamieszczone przez muflon
- dobrze ze są inne jeszcze zalety tej lampy
choć kto wie, czym mnie canon jeszcze zaskoczy (na pewno nie pierwszy i nie ostatni raz ;D )