Cytat Zamieszczone przez kavoo
Biorac pod uwage sposob, w jaki wylicza sie liczbe przewodnia, nie jestem przekonany czy crop ma jakikolwiek wplyw na jej zwiekszenie/zmniejszenie. IMHO chodzi wylacznie o szerokosc strumienia swiatla w blysku, a tym samym oszczednosc energii przy uzyciu lampy z lustrzankami wyposazonymi w sensor mniejszy od FF.
Zgadza się - tym niemniej, (gdybanie teoretyczne), mając palnik o mocy X, możliwość regulowania tej mocy od 0 do X, regulowania szerokości wiązki i informację o cropie aparatu, lampa może np. przy f=100mm, kiepskim oświetleniu i odległości od obiektu teoretycznie poza zasięgiem przy danej teoretycznej GN (wyliczonej na FF), przy body z cropem skupić wiązkę jeszcze bardziej i błysnąć "pełną mocą". I w efekcie - sięgnąć!

(kurcze, chyba niezbyt to jasno napisałem, ale chyba wiadomo o co chodzi mi się wydaje, że to nie jest kwestia "czy się da", bo na logikę musi. Co najwyżej, czy 580EX tak działa, czy też rzeczywiście po prostu redukuje siłę błysku x(crop)^2 i oszczędza baterię)

[ Dodano: 15-03-2005, 17:55 ]
Cytat Zamieszczone przez tiberek
300D takze aparat przekazywal poprawione dane i przy okolo 60mm lampa przelaczala mi sie na 105mm. Jakies pytania?
O, a to rzeczywiście ciekawe (zakładając że mówisz o innej lampie niż 580EX)... bo w zasadzie oznaczałoby, że cały marketing Canona kłamie

(nie żebym uważał że to niemożliwe ;-) )