Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Wątek: Uwzględnienie cropa w 580EX

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Uwzględnienie cropa w 580EX

pytanie proste, ale nigdzie nie znalazłem na nie odpowiedzi.

Jeśli 580ka uwzględnia wielkość cropa, to czy jej liczba przewodnia podawana w specyfikacji odnoszona jest do full frame czy x1,6? Jeśli do full frame, to teoretycznie siła błysku przy uwzględnieniu cropa w 10D/20D/300D/350D powinna wzrastać o kilkadzieisąt procent. Może się okazać, że siła błysku 580EX jest w przypadku tych body zdecydowanie większa niż 550EX, a to może stanowić różnicę , o której jakoś dotąd nikt nie wspominał
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

Wyglada, ze podaje sie to do FF. Przy czym IMHO nalezy to traktowac 'przeliczeniowo' tzn. przy GN lampy ogniskowa podaje sie zamiennie zamiast kata widzenia, a nie jako sensu stricto ogniskowa. Stad GN dla 50mm FF jest taki sam jak dla 31mm (przeliczeniowo 50mm) w 20D. Odwrotnie mowiac, tabele "ogniskowa/GN" dla 20D nalezaloby uaktualnic dzielac pozycje "ogniskowa" przez 1.6.
    Chyba lampy nam poweru nie dostana tak za darmo. Tak mi sie to widzi

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Hmm ja tam sie w sumie w lampowym biznesie nie orientuję... No ale na zdrowy rozsądek: lampa ma, tego tam, "zooma", który dostosowuje szerokość wiązki do ogniskowej. Bez uwzględnienia cropa, w ogólności ponad połowa (1.6^2) światła idzie "w powietrze", w obszar, który nie znajdzie się na zdjęciu. Po uwzględnieniu cropa, zoom w lampie przymyka wiązkę odpowiednio mocniej - i całe światło jest użyteczne.

(wiem, że to nie jest w 100% tak, bo "zoom" w lampie ma jakiś tam ograniczony zakres działania, ale ogólnie to chyba o to chodzi?)

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

AFAIK liczba przewodnia jest dokladnie taka sama bez wzgledu na to, jaki crop jest uwzgledniany (1.6, 1.3). Po prostu lampa dostosowuje do cropa odpowiednio pole krycia blyskiem oraz jego sile. I wlasnie dzieki temu jest bardziej ekonomiczna od 550EX, co jest podkreslane we wszystkich jej opisach/testach.

Domyślnie

4 osoby - 4 koncepcje. Widac nie jest to takie proste.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    AFAIK liczba przewodnia jest dokladnie taka sama bez wzgledu na to, jaki crop jest uwzgledniany (1.6, 1.3). Po prostu lampa dostosowuje do cropa odpowiednio pole krycia blyskiem oraz jego sile. I wlasnie dzieki temu jest bardziej ekonomiczna od 550EX, co jest podkreslane we wszystkich jej opisach/testach.
    może masz rację, ale w takim razie Canon ogranicza programowo maksymalną liczbe przewodnią dla aparatów z cropem na długim końcu zooma Przecież i tak nie zawsze lampa błyska pełnią mocy, więc oszczędność baterii nie wyklucza zwiększonej siły błysku w specyficznych przypadkach. Przynajmniej powinna byc taka opcja, bo inaczej możliwości lampy są niewykorzystane

[ Dodano: 15-03-2005 ]
    Cytat Zamieszczone przez tiberek
    Stad GN dla 50mm FF jest taki sam jak dla 31mm (przeliczeniowo 50mm) w 20D.
    ale producent nie wyklucza stosowania tej lampy w aparatach FF, czy wręcz analogach. W takim razie GN dla cropa powinien sie zwiększać (a w każdym razie technicznie istnieje taka możliwość)

Chyba lampy nam poweru nie dostana tak za darmo. Tak mi sie to widzi
    Nie dostaje nic za darmo, zastanawiam się, czy przypadkiem w przypadku cropa nie "obcina nam za darmo" zwiększonych możliwości

Domyślnie

Moim zdaniem nie, bo GN jest de facto dla kata widzenia, a ogniskowa jest podana tylko dla ulatwienia (malo kto pamieta kat widzenia 50mm)

Miasto
    Kraków

Domyślnie

OK, to pomyślmy tak:
    producent podaje, że zoom lampy jest w zakresie 24-105 (na przykład).
    przy 24mm (kąt powiedzmy 20 stopni) GN wynosi 40 przy 105mm (kąt dajmy na to 15 stopni)wynosi 58 (znów dla przykładu, nie mam na myśli konkretnej lampy).

Jeśli podepniesz do Full Frame to mechanizm zooma ustawi 105mm. Jesli body z cropem 1.6, to lampa "wyzoomuje" na 168mm. Ekstrapolując zmianę zakresu GN pomiędzy 24mm i 105mm do 168mm wychodzi, że GN powinna wynosić dużo więcej od nominalnej . Tryb oszczędzania energii może niwelować ten wpływ, ale tak jak pisałem, powinna przynajmniej być opcja umożliwiająca takie skupienie wiązki światła z lampy, aby maksymalnie wykorzystać palnik.

Jesli jednak producent podaje GN dla aparatów z cropem, to wprowadza w błąd użytkowników aparatów z FF, którzy będą mieli mniejszą liczbę przewodnią od wyspecyfikowanej

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kubaman - a czy przypadkiem w tym momencie nie teoretyzujesz na zasadzie "wg mnie silnik tego konkretnego modelu samochodu powinien umozliwiac rozwiniecie predkosci 320km/h, a w rzeczywistosci samochod ma Vmax 250km/h"? ;-)

Mysle, ze ta lampa po prostu jest tka skonstruowana i kropka. Zalozeniem jej konstrukcji bylo, zeby bez wzgledu na rozmiar sensora miala LP 58. Przy FF bedzie zarla wiecej pradu i sily jej wystarczy na X blyskow. Jesli sensor bedzie mniejszy, to uwzgledni cropa i bedzie podawac slabszy blysk, dzieki temu kondycji jej wystarczy na X + Y blyskow.

Cala filozofia, a jak chcesz miec wyzsza LP to ustaw wyzsze ISO ;-)

Miasto
    Kraków

Domyślnie

no dobra, racja
    nie chcę gdybać, po prostu mam nadzieję, że być może ta lampa naprawde błyska mocniej (bardziej skupioną wiązką, bez obcięcia mocy) przy cropie 1,6. Wtedy byłby to duży plus i agrument przemawiający za wyborem 580ki 8)

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów