Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 58

Wątek: Uwzględnienie cropa w 580EX

Domyślnie

W instrukcji jest podawany GN dla metrów i dla stóp: 58/190.3. Dla FF 50mm GN w metrach jest 42, wiec przy f/8 powinno strzelić na 5.25m. Musiałby ktoś znaleźć jakąś wolną i ciemną przestrzeń do 10m, w której mogłby sprawdzić jak niesie światło z 580ex z cropem i bez cropa przy f/8 (albo dowolnie innych nastawach, wzór jest przecież prosty ) - czy dalej niż na 5m czy nie.

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tiberek
    W instrukcji jest podawany GN dla metrów i dla stóp
    A widzisz... tego nie wiedzialem, swoja 580tke odbieram dopiero w okolicy weekendu ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

kavoo, distance zalezy od ogniskowej! Dlatego podaje się, że 580EX ma GN 58 przy pewnej standardowej ogniskowej. Więc jeśli przeskalujemy ten standard zgodnie z cropem, to znamionowy GN wzrosnie.

Oczywiście dla każdej ustalonej ogniskowej, lampa uwzględniająca crop działa lepiej.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

kavoo nie jestem specjalistą od wzorów (jak już wiesz :wink: ), ale to co podałeś nie do końca okresla to o czym mówimy . Napisałem o strumieniu świetlnym i tak dalej, bo taki jest opis fizyczny tego parametru. Wzór na GN=FxDistance określa liczbę przewodnią, ale zauważ, że według niego GN nie jest stała. A parametr GN okreslany w specyfikacji lampy, to maksymalna liczba przewodnia dla danej ogniskowej. Przyjmując F=1, GN (czyli strumień światła) określony przez producenta np 58@ISO100 wyliczysz maksymalną odległość poprawnego oświetlenia klatki (potoczne rozumienie GN).

A teraz jak się to ma do ogniskowej: z Talesa mając kąt widzenia obiektywu (zależny od ogniskowej ) i odległość do obiektu łatwo można policzyć pole powierzchni, przez które przechodzi światło lampy. Określa to naświtlenie naszej klatki, które można zdefiniować jako strumień swietlny, i sprawdzić, czy jeszcze jest na -+0EV, czy już niedoświetla.

[ Dodano: 16-03-2005 ]
    oczywiście GN podawany przez producenta w specyfikacji liczony jest dla F=1 i najwiekszej odległości dla której klatka jest naświetlona poprawnie (zmierzonej empirycznie lub ekstrapolowanej)
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Musze powiedziec, ze wasze argumenty przekonuja mnie w takim samym stopniu, co moje wlasne i gdyby nie fakt, ze to niemozliwe - zaryzykowalbym stwierdzenie, ze wszyscy mamy racje

Musze w wolnej chwili (o ktora niestety ciezko) przeszperac net w poszukiwaniu szczegolowych opisow dzialania lampy blyskowej bo zdaje sie, ze bez rozebrania tematu na czesci pierwsze nie dojdzie sie do prawdy ;-)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Cytat Zamieszczone przez tiberek
    W instrukcji jest podawany GN dla metrów i dla stóp
    A widzisz... tego nie wiedzialem, swoja 580tke odbieram dopiero w okolicy weekendu ;-)
    Ale instrukcje mozesz odebrac juz teraz... z downloadu .

A tak w ogole to tak sie zapedziliscie ze juz nie wiem - co wy wlasciwie chcecie udowodnic.
    Albo inaczej - co wam to da ze 580 rzeczywiscie bedzie miala sporo wieksza moc na dSLR z cropem niz na FF, poza satysfakcja dowiedzenia wlasnej racji oczywiscie? .

Mnie interesuje jedno - ma dzialac dobrze w potrzebnych mi sytuacjach zdjeciwych. Jesli 420tka do tej pory spisywala sie swietnie to podejrzewam ze z 580tka bedzie podobnie , tak wiec z radoscia oddam dalsze testy w rece kavoo, bo moje podejscie do testow znacie 8)

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    A tak w ogole to tak sie zapedziliscie ze juz nie wiem - co wy wlasciwie chcecie udowodnic.
    Albo inaczej - co wam to da [...] poza satysfakcja dowiedzenia wlasnej racji oczywiscie? .
    Preawdopodobnie jak zwykle chodzi tylko i wylacznie o to

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

no zapędziliśmy się nieco :wink:
    ale po pierwsze jest to ciekawa dyskusja 8)
    po drugie to jednak GN jest pewnym parametrem istotnym dla robienia zdjęć z lampą, jesli w 580EX jest większy niż na papierze dla cropa, to jest to jakiś argument za
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    po drugie to jednak GN jest pewnym parametrem istotnym dla robienia zdjęć z lampą, jesli w 580EX jest większy niż na papierze dla cropa, to jest to jakiś argument za
    Podaj przyklad sytuacji w ktorej wyraznie wieksza LP (dzieki zmniejszaniu sily "bo jest crop") niz zalozmy 58 jest ci naprawde potrzebna?

Bo wg mnie, w wiekszosci sytuacji wymagajacych uzycia lampy te 58 starcza z zapasem na blysniecie nawet do 20m (liczba mocno szacunkowa, nie chce mi sie kalkulatora odpalac 8) , opieram sie na tym ze mi mocy w 420tce nigdy jeszcze nie zabraklo) a do tego jeszcze mozna zwiekszyc ISO .

Ja rozumiem - rzeczywiscie moze byc roznica jesli LP na matrycy z cropem bedzie znacznie wieksza niz deklarowana 58 dla fullframe... ale udowodnienie tego da wam wlasnie tylko satysfakcje dowodu wlasnej racji, bo uzytecznosci "codziennej" - nie moge sobie wyobrazic .

Domyślnie

Tyle, że wiadomo czy np. w jakimś większym pomieszczeniu masz o te 1.6 więcej czy nie, co może być bardzo istotne. Faktem jest, że do studia to i tak ma to znaczenie takie jak śnieg w maju, bo nie używa się jednej lampy do strzału na maxa. A czy jest zasieg jest większy nie omieszkam sam sprawdzić przy najbliższej sprzyjającej okazji, bo widzę zanik ducha do 'pionierskich testów' :P
    Tak czy siak, dyskusja zlazła trochę na manowce

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów