Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 58

Wątek: Uwzględnienie cropa w 580EX

Domyślnie

Nie wiem co robi 580EX z cropem, ale co do 420EX i G3 to jestem pewien, bo własnie przed minutą dla pewności poraz N-ty to sprawdziłem Ustawiając sie na przeliczeniowe 105mm aparat przesłą sygnał lampie -> ustaw się na 105mm.

ALE właśnie naszła mnie myśl o co chodzi z tym cropem w kontekście 580ex. Być może (niestety mam na razie tylko FF SLRy) dSLRy nie mają takiej zmyślnej funkcji jaką zaszyto w G3 i nie transformują tej informacji tzn. 50mm na obiektywie wyzwala "50mm" snop swiatła, zamiast "80mm" (bo takim kątem 'patrzy' 50mm z cropem 1.6) - więc faktycznie lampa wali za szeroko.

Vitez mogłby to szybko zweryfikować lub wręcz przypomnieć sobie jak zachowuje się jego lampa (też ma 420EX) - czy faktycznie lampa pokazuje 50mm czy 80mm dla ogniskowej 50mm na obiektywie. Jeśli tak jak pisze to mamy odpowiedź o co chodzi z cropem i 580ex. Świadczyć by mogła o tym dodatkowo C-Fn.11 (strona 28 PL instrukcji do 580ex) -> dział download To chyba o to chodzi

Konkludując, wychodzi na to, że GN w instrukcji od 580ex jest dla FF i użycie C-Fn.11 zawęzającej wiązke być może zwiększa GN, ale być może Canon stwierdził, że w takiej sytuacji nie bedzię mocniej walił tylko oszczędzał baterie (taka sama moc, tylko węższy snop). Ale to można tylko empirycznie w jakiejś kompletnej ciemnicy sprawdzić

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Akurat w pracy siedze, nie mam sprzetu przy sobie, ale z tego co pamietam to 420tka na 10D i 50 1.8 pokazywala ... 50 - sprawdze rano jak wroce do domu.

Domyślnie

No czyli źle co oznaczałoby, że faktycznie dSLRy nie zwracają lampom właściwych danych, tak jak to robią PowerShoty. Stąd ten crop w 580ex.
    Z mojej teoretycznej wiedzy na temat 580ex, w takim razie podłączenie lampy do 20D powinno spowodować zapalenie się w górnym prawym rogu panela LCD lampy symbolu 'pokropowanej matrycy' i... no własnie... chyba wyświetlenie 80mm dla ogniskowej 50mm na obiektywie.
    Czekamy do rana na test

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Liczba przewodnia jest kompletnie niezalezna od ogniskowej.
    Ale jest określona przez stumień swietlny, a ten definiuje się poprzez pole powierzchini/obwód na które pada wiązka swiatła. Takie pole można jednoznacznie zdefiniować kątem widzenia obiektywu, a ten zależy od ogniskowej.
    My oh my... :-)

Liczba przewodnia to odleglosc ostrzenia razy wartosc przyslony niezbednej do poprawnej ekspozycji przy w/wym odleglosci ostrzenia (dla ISO100). Przykladowo - jesli chcesz poprawie naswietlic obiekt oddalony o 5 metrow stosujac przyslone f/4.0, lampa musi miec liczbe przewodnia conajmniej 20. Jesli uzyjesz przyslony F/11.0, wymagania wzrastaja - bedzie konieczna lampa o LP 55. Moze miec tez oczywiscie wieksza, wtedy po prostu nie blysnie pelna moca.

Nie wiem, czy slusznie traktujecie LP jako "objetosciowa" ilosc swiatla, jaka jest generowana przez lampe. Bez wzgledu na to, czy swieci sie szerokim snopem czy strumieniem pojedynczych fotonow, natezenie swiatla bedzie identyczne! Swiatlo to nie ciecz czy gaz, tutaj cisnienie podczas zawezania strumienia naprawde nie rosnie

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Rezultaty testow... dosc przewidywalne:

10D + Tamron 28-75 + 420EX @ 28mm = 28
    10D + Tamron 28-75 + 420EX @ 75mm = 70
    10D + 50 1.4 + 420EX = 50

10D + Tamron 28-75 + 580EX @ 28mm = 28
    10D + Tamron 28-75 + 580EX @ 75mm = 70
    10D + 50 1.4 + 580EX = 50

20D + Tamron 28-75 + 420EX @ 28mm = 28
    20D + Tamron 28-75 + 420EX @ 75mm = 70
    20D + 50 1.4 + 420 EX = 50

20D + Tamron 28-75 + 580EX @ 28mm = 28
    20D + Tamron 28-75 + 580EX @ 75mm = 70
    20D + 50 1.4 + 580EX = 50

We wszystkich przypadkach gdy byla podpieta lampa 580EX pojawiala sie na jej wyswietlaczu ikonka 'cropa' .
    Czyli podejrzewam ze lampa pokazywala 'prawdziwa' ogniskowa obiektywu na wyswieltaczu ale informowala ta ikonka ze sila blysku bedzie zmodyfikowana wg wskaznika cropa z body.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

To teraz brakuje tylko jednego elementu do układanki... czy ktoś kto zna się na tych wszystkich wyliczeniach GN mógłby policzyć jaki teoretycznie maksymalny zasięg ma lampa z GN=58 przy np. f=70,ISO100 (bez uwzględniania cropa)? A potem niech Vitez sprawdzi czy lampa dobrze oświetli obiekt dwa razy dalszy

To da odpowiedź, czy "tylko redukuje", czy też raczej "potrafi błysnąć dalej".

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    jaki teoretycznie maksymalny zasięg ma lampa z GN=58 przy np. f=70,ISO100 (bez uwzględniania cropa)?
    Polecam lekture:
    http://www.naturephotographers.net/a.../jm0703-1.html

...i stanie sie jasnosc ;-)

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Polecam lekture:
    http://www.naturephotographers.net/a.../jm0703-1.html
    ...i stanie sie jasnosc ;-)
    Eee, jakoś wyjątkowo nie mam nastroju na grzebanie się we wzorach... Tomek? ;-)

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Komplet wzorow stosowanych w tym przypadku:
    GN=f-stop X distance
    GN/distance = f-stop
    GN/ f-stop = distance

Koniec filozofii ;-) O ogniskowej i cropie ani slowa ;-)

Nie wiem tylko jakie jednostki dlugosci powinno sie w tym przypadku stosowac - wiadomo, ze stopa jest troche ;-) krotsza od metra :-) W jednym z poprzednich postow wspomnialem o metrach, ale tylko na zasadzie "blizsza koszula cialu". W tekscie (link) mowa jest o stopach.

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Komplet wzorow stosowanych w tym przypadku:
    GN=f-stop X distance
    GN/distance = f-stop
    GN/ f-stop = distance

Koniec filozofii ;-) O ogniskowej i cropie ani slowa ;-)
    Nie podoba mi się to (nie w sensie, że kwestionuję wzory, ale po prostu one nie dają odpowiedzi na pytanie). Gdyby to wszystko było niezależne, to jedynym zastosowaniem zooma w lampie byłoby nie-błyskanie po oczach gawiedzi zgromadzonej po bokach Poza tym w specyfikacji lampy podaje się przykładowe parametry na obu końcach zooma i zasięg jest istotnie różny.

Zresztą, ja tam się nie znam Zapomnijmy o GN - sformułuję pytanie inaczej: jaki teoretycznie maksymalny zasięg ma lampa o mocy takiej jak 580EX przy np. f=70,ISO100 (bez uwzględniania cropa)? A potem niech Vitez sprawdzi czy lampa dobrze oświetli obiekt dwa razy dalszy

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów