Nie wiem co robi 580EX z cropem, ale co do 420EX i G3 to jestem pewien, bo własnie przed minutą dla pewności poraz N-ty to sprawdziłemUstawiając sie na przeliczeniowe 105mm aparat przesłą sygnał lampie -> ustaw się na 105mm.
ALE właśnie naszła mnie myśl o co chodzi z tym cropem w kontekście 580ex. Być może (niestety mam na razie tylko FF SLRy) dSLRy nie mają takiej zmyślnej funkcji jaką zaszyto w G3 i nie transformują tej informacji tzn. 50mm na obiektywie wyzwala "50mm" snop swiatła, zamiast "80mm" (bo takim kątem 'patrzy' 50mm z cropem 1.6) - więc faktycznie lampa wali za szeroko.
Vitez mogłby to szybko zweryfikować lub wręcz przypomnieć sobie jak zachowuje się jego lampa (też ma 420EX) - czy faktycznie lampa pokazuje 50mm czy 80mm dla ogniskowej 50mm na obiektywie. Jeśli tak jak pisze to mamy odpowiedź o co chodzi z cropem i 580ex. Świadczyć by mogła o tym dodatkowo C-Fn.11 (strona 28 PL instrukcji do 580ex) -> dział downloadTo chyba o to chodzi
Konkludując, wychodzi na to, że GN w instrukcji od 580ex jest dla FF i użycie C-Fn.11 zawęzającej wiązke być może zwiększa GN, ale być może Canon stwierdził, że w takiej sytuacji nie bedzię mocniej walił tylko oszczędzał baterie (taka sama moc, tylko węższy snop). Ale to można tylko empirycznie w jakiejś kompletnej ciemnicy sprawdzić![]()