Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 58

Wątek: Uwzględnienie cropa w 580EX

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Kubaman ma rację! Lampa bez cropa przy 50 mm ustawi się jak na pole widzenia 50mm klasycznych i dużo światła pójdzie w powietrze.

Tzn. GN się nie zmienia (jeśli zdefiniujemy go jako funkcję ogniskowej - czyli kiepsko) ale zmienia się jako funkcja kąta widzenia i tu jest zysk! Tiberek i Muflon dobrze to opisali.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Co więcej, ja myślę, że lampa nie tylko redukuje moc w zależności od cropa, ale więcej: potrafi w razie potrzeby strzelić pełną mocą wiązką o odpowiednio zmniejszonej szerokości. Co może nie jest formalnie tym samym co zwiększenie GN, tym niemniej owocuje proporcjonalnie wiekszym "powerem". Może ktoś z posiadaczy przetestuje/się wypowie?

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Biorac pod uwage sposob, w jaki wylicza sie liczbe przewodnia, nie jestem przekonany czy crop ma jakikolwiek wplyw na jej zwiekszenie/zmniejszenie. IMHO chodzi wylacznie o szerokosc strumienia swiatla w blysku, a tym samym oszczednosc energii przy uzyciu lampy z lustrzankami wyposazonymi w sensor mniejszy od FF.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Jeśli podepniesz do Full Frame to mechanizm zooma ustawi 105mm. Jesli body z cropem 1.6, to lampa "wyzoomuje" na 168mm.
    Nie wiem jak u was ale u mnie lampa zoomuje dokladnie na 105mm, IMHO aparat wie o swoim 'cropie' i wysyla odpowiedni sygnal lampie zeby pokrywala odpowiedni kat widzenia. Nic sie marnuje, nic sie nie zyskuje, jest dokladnie tak jak ma byc.
    Na przyklad w G3: ogniskowa 21mm -> lampa pokazuje 105mm (crop ca. 5.0); w 300D takze aparat przekazywal poprawione dane i przy okolo 60mm lampa przelaczala mi sie na 105mm. Jakies pytania?

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Biorac pod uwage sposob, w jaki wylicza sie liczbe przewodnia, nie jestem przekonany czy crop ma jakikolwiek wplyw na jej zwiekszenie/zmniejszenie. IMHO chodzi wylacznie o szerokosc strumienia swiatla w blysku, a tym samym oszczednosc energii przy uzyciu lampy z lustrzankami wyposazonymi w sensor mniejszy od FF.
    Zgadza się - tym niemniej, (gdybanie teoretyczne), mając palnik o mocy X, możliwość regulowania tej mocy od 0 do X, regulowania szerokości wiązki i informację o cropie aparatu, lampa może np. przy f=100mm, kiepskim oświetleniu i odległości od obiektu teoretycznie poza zasięgiem przy danej teoretycznej GN (wyliczonej na FF), przy body z cropem skupić wiązkę jeszcze bardziej i błysnąć "pełną mocą". I w efekcie - sięgnąć!

(kurcze, chyba niezbyt to jasno napisałem, ale chyba wiadomo o co chodzi mi się wydaje, że to nie jest kwestia "czy się da", bo na logikę musi. Co najwyżej, czy 580EX tak działa, czy też rzeczywiście po prostu redukuje siłę błysku x(crop)^2 i oszczędza baterię)

[ Dodano: 15-03-2005, 17:55 ]
    Cytat Zamieszczone przez tiberek
    300D takze aparat przekazywal poprawione dane i przy okolo 60mm lampa przelaczala mi sie na 105mm. Jakies pytania?
    O, a to rzeczywiście ciekawe (zakładając że mówisz o innej lampie niż 580EX)... bo w zasadzie oznaczałoby, że cały marketing Canona kłamie

(nie żebym uważał że to niemożliwe ;-) )

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    kurcze, chyba niezbyt to jasno napisałem
    Kurcze chyba tak

Nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale chyba troche "obok" kombinujesz :-) Liczba przewodnia jest kompletnie niezalezna od ogniskowej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    O, a to rzeczywiście ciekawe (zakładając że mówisz o innej lampie niż 580EX)... bo w zasadzie oznaczałoby, że cały marketing Canona kłamie
    (nie żebym uważał że to niemożliwe )
    Słowo honoru 8) Używam 420EX na codzień od jakiś 3 lat i nie wzbudziło to we mnie żadnej sensacji. Przyjałem to jako bardzo naturalne i logiczne. Aparat prosi lampę o doświetlenie np. 7 stopni i tyle. Lampie "zwisa" jaka ogniskowa jest w aparacie - czy to 21mm w G3, czy 105mm w EOSie 30. Całe zamieszanie wynika moim zdaniem tylko i wyłącznie z faktu, że w instrukcjach do lamp w tabelach dot. GN podają ogniskową zamiast kątu oświetlenia.

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale chyba troche "obok" kombinujesz :-) Liczba przewodnia jest kompletnie niezalezna od ogniskowej.
    Ależ ja to wiem Chodzi mi tylko o to, że lampa o GN=X, która normalnie w takich to a takich warunkach oświetleniowych, przy ogniskowej (nie kącie widzenia!) Y jest w stanie bez informacji o cropie efektywnie oświetlić obiekty do odległości Z, uwzględniając tą informację, jest w stanie oświetlić obiekty do odległości (Z razy jakiś współczynnik >1).

Tyle że z tego co napisał tiberek, wynikałoby, że tak jest już od dawna i 580EX nic w tym względzie nie zmienia

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tiberek
    Słowo honoru 8) Używam 420EX na codzień od jakiś 3 lat i nie wzbudziło to we mnie żadnej sensacji.
    jeśli tak jest, to przesiadam się na Nikona (Canon kłamie)

Na czym w takim razie polega funkcja uwzględnienia cropa w 580EX Czy ktoś wie

[ Dodano: 15-03-2005 ]
    Liczba przewodnia jest kompletnie niezalezna od ogniskowej.
    Ale jest określona przez stumień swietlny, a ten definiuje się poprzez pole powierzchini/obwód na które pada wiązka swiatła. Takie pole można jednoznacznie zdefiniować kątem widzenia obiektywu, a ten zależy od ogniskowej. Oczywiście GN nie jest bezpośrednio związana z ogniskową, bo dla różnych obietywów mamy różne pole widzenia przy tej samej ogniskowej.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

kavoo, liczba przewodnia nie zależy od cropa, tak jak i ogniskowa nie zależy od kropa. Ale nie niesie to żadnych fizycznych informacji o mocy lampy! Po prostu jest to niewłaściwy parametr. Istotne jest, że lampa lepiej oświetla. Tyle.

To co napisał tiberek jest niezwykle ciekawe... Sprawdziłbym, ale moja lampa w ogóle nie zumuje z 300d
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów