Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: EOS 30D - optymalne ustawienie Sharpness

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gizzmo Zobacz posta
    Do wyciagniecia tego JPG z RAW polecam dcraw http://www.insflug.org/raw/
    Pod linuxem zalatwia to komanda dcraw -e plik.raw pod windowsem powinno byc podobnie (nie wiem, nie sprawdzalem).
    O dzięki Ci boski! - Ileż ja się naszukałem programu do tej ekstrakcji. Ludzie pisali tu, że był sobie taki dcraw, ale to za czasów 10d i .crw. Aż nagle Kolega tak sformułował posta, że wreszcie sprawdziłem czy to czasem nie działa z .cr2 i... pełna satysfakcja!!!

Sprawdzałem nastęujące modele: 350d, 400d, 20d, 30d, 5d, 1dsII, 1dIII - wszystkie bez pudła! Aha, no i pod Windą też jest -e. ;-)

Życie znowu jest piękne!
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ustaw na 4, jak bedzie za malo to rób w rawach i podciągnij

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gizzmo Zobacz posta
    RAW+JPG (S) to troche bez sensu bo wlasnie taki JPG jest doklejany do zwyklego RAW. Do wyciagniecia tego JPG z RAW polecam dcraw http://www.insflug.org/raw/
    Pod linuxem zalatwia to komanda dcraw -e plik.raw pod windowsem powinno byc podobnie (nie wiem, nie sprawdzalem).
    Może. Tyle że jak nie ma się pod ręką tego oprogramowania, a musisz szybko dać zdjęcia i to tak żeby się je od razu dało oglądać to najprostrzym z możliwych rozwiązań spełniających te wymagania jest Raw + JPG(S). Ale sprawdzę oczywiście ja kto działa.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów