Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: EOS 30D - optymalne ustawienie Sharpness

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie EOS 30D - optymalne ustawienie Sharpness

Parę dni temu wymieniłem 350D na 30D. Wszystko juz rozpracowąłem i mam tylko problem z optymalnym ustawieniem parametru Sharpness. W 350D miałem go ustawionego na maksimum i takie ustawienie bardzo mi odpowiadało. W 30D po ustawieniu na maksimum mam wrażenie ze zdjecia sa za mocno wyostrzone. Jaką wielkosc Sharpness ustawic w 30D tak, zeby to odpowiadało wartosci maksymalnej w 350D. Zdjecia robie tylko w JPG.
    EOS 6D, Grip, EF 24-105 F/4 L, EF 70-200 F/4 L IS USM, EF-S 10-22, 580ex II.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blink_182 Zobacz posta
    ...mam tylko problem z optymalnym ustawieniem parametru Sharpness. W 350D miałem go ustawionego na maksimum i takie ustawienie bardzo mi odpowiadało. W 30D po ustawieniu na maksimum mam wrażenie ze zdjecia sa za mocno wyostrzone. Jaką wielkosc Sharpness ustawic w 30D tak, zeby to odpowiadało wartosci maksymalnej w 350D.
    Nie szukaj na siłę równorzędnej wartości. Ustaw tak aby odpowiadało Tobie.
    Jeśli max (7) jest za ostro, to spróbuj kolejno na 6, 5, 4 ... tak aż będziesz zadowolony i nie zaprzątaj sobie głowy tym co było w 350D, bo on nie posiada Picture Style i wartości tam ustawiane zupełnie nie są porównywalne z tym co jest w 30D.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Jeśli max (7) jest za ostro, to spróbuj kolejno na 6, 5, 4 ... tak aż będziesz zadowolony i nie zaprzątaj sobie głowy tym co było w 350D, bo on nie posiada Picture Style i wartości tam ustawiane zupełnie nie są porównywalne z tym co jest w 30D.
    Nic dodać nic ująć.
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Problem jest w tym, że w piątek wyjeżdzam na urlop i dopiero na wyjeździe będę mógł się pobawic aparatem. Przed wyjazdem nie mam możliwości porobienia jakichkolwiek testów, bo siedzę w pracy od rana do wieczora. Chciałbym mniej więcej ustawić ten aparat, tak żeby nie mieć problemów. Nie będe miał ze sobą żadnego komputera na którym mogłbym sprawdzić efekt moich ustawień. Robienie testow z sharpness i sprawdzanie tego na wyświetlaczu mija się z celem. Dlatego proszę o informacje od użytkowników 30D jak ustawic optymalnie sharpenss, żeby nie bawić sie poźniej w ręczne wyostrzanie w PhotoShopie, a jednocześnie zęby nie przęgiąć w drugą stronę.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blink_182 Zobacz posta
    proszę o informacje od użytkowników 30D jak ustawic optymalnie sharpenss, żeby nie bawić sie poźniej w ręczne wyostrzanie w PhotoShopie,
    Zeby Ci ktoś sensownie doradził, to dobrze by było, żebyś jeszcze powiedział, w jaki sposób zamierzasz te zdjęcia prezentować?
    W internecie? wydruki? odbitki? jakich rozmiarów?

Poza tym o ostrzeniu to się tak nie da jednym słowem...:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=19955.html
    http://canon-board.info/showthread.php?t=21153
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zeby Ci ktoś sensownie doradził, to dobrze by było, żebyś jeszcze powiedział, w jaki sposób zamierzasz te zdjęcia prezentować?
    W internecie? wydruki? odbitki? jakich rozmiarów?

Poza tym o ostrzeniu to się tak nie da jednym słowem...:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=19955.html
    http://canon-board.info/showthread.php?t=21153
    Wiekszość zdjec bedzie ogladana tylko w komputerze. Czesc drukowana w formacie od 10x15 do A4 na drukarce Canon IP5300

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

A nie lepiej robic Ci w Rawach a potem sobie podostrzyc samemu tyle ile Ci potrzeba? Chyba ze sie myle. Zwykle opinia byla taka ze najbezpieczniej pozostawic na 0 ustawienia w aparacie a takie zabiegi juz wykonywac przy wolaniu fotek.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    A nie lepiej robic Ci w Rawach a potem sobie podostrzyc samemu tyle ile Ci potrzeba? Chyba ze sie myle. Zwykle opinia byla taka ze najbezpieczniej pozostawic na 0 ustawienia w aparacie a takie zabiegi juz wykonywac przy wolaniu fotek.
    i na karte 2GB wchodzi raptem 200 zdjec. Jeszcze zostaje zabawa z obrabianiem kazdego zdjecia. Wole robic w JPG.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

"5" jest w miarę. Choć ja robię Raw-y, czasem Raw + Jpg (S) i czasem muszę zmniejszyć na "3" zwłaszcza jak jest duże iso. Zdjęcia głównie do internetu.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

RAW+JPG (S) to troche bez sensu bo wlasnie taki JPG jest doklejany do zwyklego RAW. Do wyciagniecia tego JPG z RAW polecam dcraw http://www.insflug.org/raw/
    Pod linuxem zalatwia to komanda dcraw -e plik.raw pod windowsem powinno byc podobnie (nie wiem, nie sprawdzalem).
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
    EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów