no jest ciekawiej
popracuj zdecydowanie nad kadrowaniem i konstrukcją sceny.
Po zmniejszeniu musisz wyostrzyć, i będzie OK.
no jest ciekawiej
popracuj zdecydowanie nad kadrowaniem i konstrukcją sceny.
Po zmniejszeniu musisz wyostrzyć, i będzie OK.
dzięki; dopinam jeszcze jedno zdjęcie (już z uwzględnieniem wskazówek Kuby):smile: , myślę ,że jest już lepiej z ostrością
Canon EOS 70D, Canon 100-400 L mk2, Canon 100, Tamron 17-50 1:2,8IF LD XR Di II Aspherical, Manfrotto 190 X PROB + 804 RC2
teraz to troche przeostrzylesSprobuj tak z polowe tego ostrzenia, co na ostatnim zdjeciu
I please - nie tnij kadrami ogona!
Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...
ze masz dobry dostep lub miales to nie znaczy ze na calym zdjeciu ma istniec ptasior , daj mu ( kazdemu ) troche miejsca , luzniej troche
z tym ostrzeniem to kiedys tez mialem problemi znajac zycie to zapewne w programie PS nie zmniejszasz fotek tylko duze rozdzielczosci zapisujesz , a potem jak chcesz wstawic zdjecie np. do CB to dajesz je do ImageShack i tam zmniejszasz
czy tak ?
W ostatnim zdjeciu ciolbym dol a dal wiecej gory i prawej, lewej strony tez troche brakuje
![]()
witam po dłuższej przerwie; byłem na zasłużonym urlopie i na początek chciałym przedstawić do oceny "rybkę na śniadanie"
Canon EOS 70D, Canon 100-400 L mk2, Canon 100, Tamron 17-50 1:2,8IF LD XR Di II Aspherical, Manfrotto 190 X PROB + 804 RC2
Pitek, moment ostatniego zdjęcia bardzo dobry. Tylko:
za ciasno
zła perspektywa - z góry
kadr nieciekawy - z góry za dużo, za mało z dołu w odbiciu i z przodu
obcięty ogon :/
za duża GO i marny bokeh zaciemniają obraz
pozdro
no to prezentuję kolejną fotkę![]()
Ten ostatni gąsiorek mi się najbardziej podoba - ma czym oddychać i jest ładnie wyeksponowany dzięki głebi ostrości
Oczywiście malkontenci będa teraz pisać, że trochę przesadziłeś w drugą stronę - jak poprzednie zdjęcia były skadrowane za ciasno, tak teraz jest za luźno i samego ptaka za mało widać. Będą mieli trochę racji![]()
Gśsiorek bardzo ładny.Taka środowiskowa fota-podoba się.
Dobry kadr,ostrość OK.Troszkę "razi" ta plama wody w tle ale poza tym jest dobrze.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Cala seria wydaje sie nie ostra?
W/g mnie zła pora na fotografowanie,duże kontrasty(za duże),brak szczegółów w najjaśniejszych partiach.Kadrowanie też pozostawia sporo do życzenia.Tło nie najlepsze.
Udało ci sie sfotografować Raniuszka i to na plus.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez tomek1961 ; 03-02-2008 o 20:48 Powód: Automerged Doublepost
------------Canon 5 D Mark III-----------------------------------------
www.kubis.fotoprzyroda.pl
------------------------------------------------------