Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 137

Wątek: [Pitek] Moje foty ptaków

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar Pitek
    Miasto
    Małopolska

Smile [Pitek] Moje foty ptaków

Witam serdecznie!
    Za namową Kuby i Sylwka postnowiłem pochwalić się i poddać krytce moje zdjęcia ptaków. Na początek trzciniak i bocian. Jestem początkujący i liczę na wasze duże doświadczenie. Wiem, że mogę się od Was jeszcze baaardzo dużo nauczyć, dlatego proszę o wyrozumiałość i konkretne porady. Dzięki
    Ostatnio edytowane przez Pitek ; 26-04-2008 o 19:29
    Canon EOS 70D, Canon 100-400 L mk2, Canon 100, Tamron 17-50 1:2,8IF LD XR Di II Aspherical, Manfrotto 190 X PROB + 804 RC2

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Ciekawe ale moim zdaniem prezentujesz ptactwo zbyt centralnie. Ewentualnie nie przeszkadzało by to tak bardzo gdybyś kadrował w pionie. Na trzecim trzciniak pozostaje widzialną do nas stroną we własnym cieniu i mam wrażenie, iż jest minimalnie nie ostry. Wszystkie ptaszki prezentujesz na tle nieba co przez speców jest ocenianie dość nisko i w sumie mają tutaj dużo racji . Ptactwo na tle (oddalonej o sporą odległość) roślinności prezentuje się zdecydowanie ładniej.
    Powodzenia w dalszym foceniu.
    Ostatnio edytowane przez Zigi ; 26-06-2007 o 12:50
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witaj,
    najlepsze jest IMHO trzecie, choć sporo jeszcze do poprawienia.
    Po pierwsze jak napisał Zigi robisz wszystko centralnie - tak jest prościej złapać AF ale zdecydowanie gorzej wygląda. Po drugie zdjęcia są nieostre, mydlane. Albo masz słaby obiektyw, albo odszumiałeś i zrobiłeś to źle. Poruszenie to to raczej nie jest, bo objawiało by się inaczej. Postaraj się zadbać o perspektywę i właściwe tło. Wyczyść matrycę :>
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Dzięki za opinie, są dla mnie cenne. Co do ostrości , to raczej wina obróbki i zmniejszania formatu na CB niż obiektywu (używam Canon 400 mm f/5,6 L USM). Dożucam kolejne, może będą lepsze;-)
    Canon EOS 70D, Canon 100-400 L mk2, Canon 100, Tamron 17-50 1:2,8IF LD XR Di II Aspherical, Manfrotto 190 X PROB + 804 RC2

Miasto
    Małopolska

Domyślnie

o sorry ale byk oczywiście DORZUCAM

Miasto
    Małopolska

Domyślnie

i jeszcze jeden dzięcioł:-)

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Dzięcioły mocno przysłonięte przez liście i co gorsza tą centralnie zwisającą gałązkę. Dolny ptaszek niestety nie zmieścił się w kadrze.Oba zdjęcia sprawiają wrażenie lekko nieostrych.
    Napisz z jakimi parametrami je robiłeś i czy to całe kadry - to nieco ułatwi analizę problemu ostrości.
    Co do samej ostrości to jest jeszcze sprawa zestawu 350D+400L5.6. Zauważyłem u siebie. Sensor AF tego body potrafi czasem nie trafić lub nie nadążyć w servo mimo iż sam obiektyw ma świetny AF. Zdarzają mi się zdjęcia gdzie mimo, iż czas osiągam na poziomie 1/1000 otrzymuję wynikowo nie ostre zdjęcie. Część takich przypadków to problem trawki której przez ten wspaniały ogromny wizjer nie widać a która gdzieś tam zahaczy o "malusieńki" czujnik af 350. Ale część naprawdę ciężko wytłumaczyć.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

dzięioły przestrzelone z AF, ostrość bliżej na pniu.
    proponuję ci wybrać sobie konkretny temat i spróbować go zrealizować, próbując tak długo, aż opanujesz problemy i osiągniesz bardzo dobry rezultat.

Zadbaj o perspektywę, tło, światło (czas focenia i właściwe ośeitlenie ptaka), bokeh, czasy ekspozycji, moment itd. Na razie wygląda to jak dosyć przypadkowe łapanie fotograficznych okazji, ze swej natury i trudności tematyki skazane na niepowodzenie.

pozdrawiam
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Coś już napisał Awatar fotosc
    Miasto
    Elizabeth , New Jersey

Domyślnie

uzywasz statywu do tej 400mn ???? szklo jest super reszta tak jak Ci koledzy napisdali

no i czekamy na nastepne fotki im wiecej focisz tym lepiej dla Ciebie

Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Sokół pustułka. Witam, postanowiłem ponownie pokazać moje foty. Co do poprzednich uwag: wszystkie zdjęcia są ze statywu (jak w stopce), czas (dla sokołów (od 1/320 do 1/500), przesłona 5,6, ISO 400. Co ciekawe w oryginale zdjęcia są bardzo ostre (naprawdę), a po zmniejszeniu do CB stają się mydlane (nie wiem co tu jest źle ). Czekam na wasze opinie i sugestie (co jeszcze poprawić???). Dzięki:-)

Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów