Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
nie zawsze mam czas na zmiane szkla, nie zawsze tez chce mi sie ze soba nosic minimum kilka kg na placach.. na wycieczki/urlop gdzie troche mniej liczy sie jakosc a bardziej wygoda, taki zoom bylby naprawde calkiem ok..

inna kewstia jest to, czy nie lepiej jest kupic wtedy za podobna cene jakiegos kompakta, ale to juz kwestia gustu..
[/url]
W drugim Twoim zdaniu masz wiele racji. Na urlop lepiej kupić w tej cenie kompakta a róznicy w jakości nie zauważysz.
Podobnie jak Piast9 miałem sigmę 18-200 i też mi odpowiadała do czasu..., kiedy nie kupiłem porządnych obiektywów (stopka). Moje zdanie jest takie, że każdy superzoom, nawet T18-250, który w testach wypada nieźle to wyrzucone pieniądze. Nie jest możliwe połączenie dużego zakresu i dobrej jakości, gdyby tak było to mielibyśmy obiektywy typu Canon 12-300/2.8L.
Tym, którzy zastanawiają się nad tego typu zakupami, serdecznie im odradzam. Przetestowałem to na własnej skórze i wiem, że lepiej trochę poczekać i skompletować zakres z 2-ch lub 3-ch szkieł.