Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: filtry żelatynowe - co to takiego ?

Bywalec Awatar Marfackib
    Miasto
    Leszno

Domyślnie filtry żelatynowe - co to takiego ?

Przeczytałem o CANON EF 17-40 f/4 L USM "
    "Nowoczesny obiektyw, ..........bla bla bla ..........Wyposażono go w przednie (77mm) oraz tylne mocowanie filtrów (tylny uchwyt pomieści 3 filtry żelatynowe)."
    Co to te filtry żelatynowe, po co i dlaczego ?
    Dzięki z góry za podzielenie się swoja wiedzą.
    20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Re: filtry żelatynowe - co to takiego ?

Cytat Zamieszczone przez Marfackib
    Przeczytałem o CANON EF 17-40 f/4 L USM "
    "Nowoczesny obiektyw, ..........bla bla bla ..........Wyposażono go w przednie (77mm) oraz tylne mocowanie filtrów (tylny uchwyt pomieści 3 filtry żelatynowe)."
    Co to te filtry żelatynowe, po co i dlaczego ?
    Filtr szklany o takiej średnicy, nakręcany od przodu, jest z założenia drogi. Zamiast tego można od tyłu (od 'dupki') wsunąć filtr foliowy (żelatynowy), który nie dość, że maleńki, to na dodatek plasticzany, a więc taniutki.

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie chciałbym tu nakłamać ale coś mi się wydaje że Mroczek w swojej ostatniej książce wspominał a takich filtrach jako o dających lepsze rezultaty (mniejsze pogorszenie jakości) w przypadku obiektywów szerokokątnych.

Problem polega na tym że są trudno dostępne. Ostatnio oferowano mi sprowadzenie takiego ale cena coś ok. 180pln była mało zachęcająca.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maku
    Nie chciałbym tu nakłamać ale coś mi się wydaje że Mroczek w swojej ostatniej książce wspominał a takich filtrach jako o dających lepsze rezultaty (mniejsze pogorszenie jakości) w przypadku obiektywów szerokokątnych.

Problem polega na tym że są trudno dostępne. Ostatnio oferowano mi sprowadzenie takiego ale cena coś ok. 180pln była mało zachęcająca.
    Przyznam, że nie mam pojęcia ile mogą kosztować oryginalne filtry żelatynowe wielkości małego znaczka pocztowego. Ile by nie kosztowały, to pewnie i tak za dużo :wink: Ostatecznie są to kawałki zabarwionego w całej objętości tworzywa sztucznego, które przycina się na wymiar wg wzorca załączanego z obiektywem.
    Osobiście udałbym się do dobrze zaopatrzonego sklepu dla artystów plastyków, gdzie można kupić arkusze kolorowej folii wielkości A4, w setkach kolorów i odcieni.

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Faktem jest że mogłem kupić cały zestaw takich filtrów za jakieś 120PLN.
    Opisanych np.81A itd. (wyglądało to jak próbnik kolorów) w sumie jakieś kilkadziesiąt różnych.
    Tyle tylko że niestety były ciut za małe do mojego obiektywu.

Coś już napisał

Domyślnie

Gdzie można kupić te filtry - dowiadywałem się w kilku miejscach i nikt o nich nie słyszał!!! Bardzo dziękuję za pomoc :-)

Domyślnie

Kupic mozna w BH albo w Adoramie, tam jest wszystko )

Oczywiscie filtr zelatynowy nie bedzie powodowal dodatkowego winietowania, wiec dlatego jest dobry do obiektywow szerokokatnych.

Dobre pytanie jest jakich filtrow chcesz uzywac? UV ma znaczenie tylko ochronne w fotografi cyfrowej (czyli jezeli w ogole ma sens to z przodu), nie sadze zeby byly zelatynowe polary, zostaja tylko ND, czy sa zelatynowe polowkowe?
    1D i obiektywy Canona

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

ciagnąc wątek:
    rozumiem że skoro od dupki strony mocowane to rozmiar jest jednakowy - jakiś standard jest?
    Czy niezależnie od producenta obiektywu, czy np do canona / nikona itp są rózne rozmiary/mocowania ?
    gdzie je kupić ?

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja takich fitrow nigdy nie widzialem, ale:
    Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth Zobacz posta
    Ostatecznie są to kawałki zabarwionego w całej objętości tworzywa sztucznego, które przycina się na wymiar wg wzorca załączanego z obiektywem.
    Wiec chyba sa rozne wielkosci.
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

kupuje się duże i można wycinać
    http://www.bhphotovideo.com/c/produc..._Magenta_.html
    ale niezwykle trudno coś znaleźć
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com