Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: filtry żelatynowe - co to takiego ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

szkła supertele mają wbudowane holdery takich filtrów żelatynowych. Za coś kolo 600pln można kupić (ale chyba nie ma dostępności w PL) wymienny holder z obracanym kółkiem, polar działa jak trzeba.

Nie wiem czy powinienem dać LOL
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    szkła supertele mają wbudowane holdery takich filtrów żelatynowych. Za coś kolo 600pln można kupić (ale chyba nie ma dostępności w PL) wymienny holder z obracanym kółkiem, polar działa jak trzeba.
    możesz przyblizyć? albo jakiś link, schemat, rysunek, foto, cokolwiek?chętnie się czegoś dowiem.

Nie wiem czy powinienem dać LOL
    Też nie wiem, bo nie znam rozwiązania o którym piszesz powyżej.

Dla mnie był LOL, ponieważ koledzy pytali o żelatynowy polar do FishEye 15mm, 17-40L oraz Sigmy 12-24, a w przypadku tych obiektywów nie znam innego rozwiązania niż to pokazane poniżej:

Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

idąc tym tropem, rozejrzałem się trochę po necie i widzę, że to co podlinkowałeś, to nie jest tylko "wymienny holder z obracanym kółkiem" lecz cały kompletny polar wraz z holderem przeznaczony specjalnie do supertele.

Widzę również, że oprócz tych polarów Canon oferuje także holdery na standardowe filtry gwintowe 52mm oraz na żelatynowe:

http://web.canon.jp/imaging/l-lens/index.html Line-up -> Accessories -> Filters/Filter Holders

jednak IMHO zrobili celowo ten polar kompletny łącznie folderem właśnie dlatego, że zarówno w przypadku holderów na filtry std.52mm, jak również zelatynowe nie ma możliwości kręcenia nimi.

Ponadto, czy w ogóle istnieje żelatynowa folia polaryzacyjna?

Bo np. w ofercie B&H występuja nastepujące rodzaje filtrów żelatynowych:
    - Color Compensating
    - Color Conversion
    - For Black & White
    - Neutral Density
    - Infra Red
    - Soft
    - Other

ale nawet w 'innych' polaryzacyjnej folii nie widzę i do tej pory nie spotkałem sie z taką.

PS.
    jeszcze kwestia dostępności w Polsce - na hasło "drop-in" nokaut wypluwa 6 pozycji:
    http://www.nokaut.pl/szukaj/akcesori...e/drop-in.html

i widzę, że oprócz polara oraz dwóch holderów na 52mm są jeszcze analogiczne na 48mm, z czego domiemam że te mniejsze to jest jakieś rozwiązanie ze starszych obiektywów.

BTW, internet to jest potęga :-) Nie znałem tego w ogóle, a po godzinie wiem w zasadzie wszystko :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

odgrzewam kotleta

Witam

Pytanie jest czy ktoś próbował używać tych filtrów lub testował z długimi szkłami , bo przeglądając foty widzę ze polar by się przydał jak czasami słonce wyjdzie gdzieś na odcinku.

Darek
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Domyślnie

Witam
    Ostatnio popaliłem parę fot i o dziwo brakowało mi deszczu i chmur jak to zawsze bywa w Irlandii.
    Nikt się nie skusił ,na drop in polara , wiec zamówiłem idzie spokojne poczta sam filtr bez holdera zob co z tego wyjdzie.
    Nigdzie nie moglem doczytać czy mogę użyć oryginalnego czy trza mieć specjalny z możliwością przesuwu sprzedawca tez nie mógł odpowiedzieć mi na to pytanie .Tak było w starych obiektywach bez is.
    Jak dojdzie zdam relacje.

pozdrawiam Darek
    Ostatnio edytowane przez Dzygit-Dublin ; 30-05-2009 o 03:59
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Początki nałogu Awatar 1507
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

Koledzy czy ktoś z was kupował lub wie czy można kupić do uchwytu drop in 52mm sam filtr stosowany w długich szkłach?

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów