szkła supertele mają wbudowane holdery takich filtrów żelatynowych. Za coś kolo 600pln można kupić (ale chyba nie ma dostępności w PL) wymienny holder z obracanym kółkiem, polar działa jak trzeba.
Nie wiem czy powinienem dać LOL![]()
szkła supertele mają wbudowane holdery takich filtrów żelatynowych. Za coś kolo 600pln można kupić (ale chyba nie ma dostępności w PL) wymienny holder z obracanym kółkiem, polar działa jak trzeba.
Nie wiem czy powinienem dać LOL![]()
możesz przyblizyć? albo jakiś link, schemat, rysunek, foto, cokolwiek?chętnie się czegoś dowiem.
Też nie wiem, bo nie znam rozwiązania o którym piszesz powyżej.
Dla mnie był LOL, ponieważ koledzy pytali o żelatynowy polar do FishEye 15mm, 17-40L oraz Sigmy 12-24, a w przypadku tych obiektywów nie znam innego rozwiązania niż to pokazane poniżej:
choćby ten link
http://www.the-digital-picture.com/R...er-Filter.aspx
idąc tym tropem, rozejrzałem się trochę po necie i widzę, że to co podlinkowałeś, to nie jest tylko "wymienny holder z obracanym kółkiem" lecz cały kompletny polar wraz z holderem przeznaczony specjalnie do supertele.
Widzę również, że oprócz tych polarów Canon oferuje także holdery na standardowe filtry gwintowe 52mm oraz na żelatynowe:
http://web.canon.jp/imaging/l-lens/index.htmlLine-up -> Accessories -> Filters/Filter Holders
jednak IMHO zrobili celowo ten polar kompletny łącznie folderem właśnie dlatego, że zarówno w przypadku holderów na filtry std.52mm, jak również zelatynowe nie ma możliwości kręcenia nimi.
Ponadto, czy w ogóle istnieje żelatynowa folia polaryzacyjna?
Bo np. w ofercie B&H występuja nastepujące rodzaje filtrów żelatynowych:
- Color Compensating
- Color Conversion
- For Black & White
- Neutral Density
- Infra Red
- Soft
- Other
ale nawet w 'innych' polaryzacyjnej folii nie widzę i do tej pory nie spotkałem sie z taką.
PS.
jeszcze kwestia dostępności w Polsce - na hasło "drop-in" nokaut wypluwa 6 pozycji:
http://www.nokaut.pl/szukaj/akcesori...e/drop-in.html
i widzę, że oprócz polara oraz dwóch holderów na 52mm są jeszcze analogiczne na 48mm, z czego domiemam że te mniejsze to jest jakieś rozwiązanie ze starszych obiektywów.
BTW, internet to jest potęga :-) Nie znałem tego w ogóle, a po godzinie wiem w zasadzie wszystko :-)
odgrzewam kotleta![]()
Witam
Pytanie jest czy ktoś próbował używać tych filtrów lub testował z długimi szkłami , bo przeglądając foty widzę ze polar by się przydał jak czasami słonce wyjdzie gdzieś na odcinku.
Darek
pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....
Witam
Ostatnio popaliłem parę fot i o dziwo brakowało mi deszczu i chmur jak to zawsze bywa w Irlandii.
Nikt się nie skusił ,na drop in polara , wiec zamówiłem idzie spokojne poczta sam filtr bez holdera zob co z tego wyjdzie.
Nigdzie nie moglem doczytać czy mogę użyć oryginalnego czy trza mieć specjalny z możliwością przesuwu sprzedawca tez nie mógł odpowiedzieć mi na to pytanie .Tak było w starych obiektywach bez is.
Jak dojdzie zdam relacje.
pozdrawiam Darek
Ostatnio edytowane przez Dzygit-Dublin ; 30-05-2009 o 03:59
pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....
Koledzy czy ktoś z was kupował lub wie czy można kupić do uchwytu drop in 52mm sam filtr stosowany w długich szkłach?