U mnie iX4000 siorbie czarnego ile wlezie. Z tym, ze ja drukuje duzo tekstu. Zdjecia w odcienaich szarosci drukarka drukuje z tuszow kolorowych, ale to akurat nie powinno nikogo dziwic.
U mnie iX4000 siorbie czarnego ile wlezie. Z tym, ze ja drukuje duzo tekstu. Zdjecia w odcienaich szarosci drukarka drukuje z tuszow kolorowych, ale to akurat nie powinno nikogo dziwic.
ale dlaczego czarny nie jest czarny?
Barth nie odpowie szybko.
Nie widziano go na forum od 2,5 roku.
Posta wykopał rafaljasinski.
Dlaczego czarny nie jest czarny?
Hmmm...oj, będzie się działo....
p.s. A jednak jest spokojnie.
Pytanie jest proste, ale odpowiedź niekoniecznie.
Chcąc odpowiedzieć w sposób dokładny, trzeba się co nieco rozpisać o podstawach. Proponuję pogooglać sobie o różnicach między przestrzenią monitora RGB, a przestrzenią drukowalną CMYK.
Tusz czarny CMYKowski czyli K, to tzw. "pure black" i odpowiada to takiemu matowemu grafitowi. Tak się już zmówili spece od druku i tak jest.
Barwy w druku powstają w procesie nakładania jedna na drugą. Podczas druku tekstów drukowanych z dużą szybkością (jak gazety) składowe mogłyby się rozjeżdżać i tworzyć obwódki wokół liter :-D Więc robią to z jednego tuszyku. Jest taniej, szybciej i wystarczająco.
Jest też drugi rodzaj czerni, o który zapewne Ci chodzi, to tzw. "rich black".
Jest symulacją czarnego sRGB i powstaje w wyniku połączenia wszystkich tuszy CMYK (Cyjan, Magenta, Yellow, blacK) i używa się go do wydruku obrazków. Czarny "bogaty" jest czarny.
Ostatnio edytowane przez Mellan ; 29-01-2010 o 00:52 Powód: Automerged Doublepost
C-F-K - forever