Pokaż wyniki od 1 do 10 z 67

Wątek: Canon S5 IS

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar egzor
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

A ja ostatnio noszę się z zamiarem zmiany mojego wysłużonego (ale ciągle na chodzie) PS A60 na ten waśnie aparacik lub na Panasa FZ-50 i szczerze nie mam pojęcia co wybrać. Jak w S5 ustawia się ręcznie ostrość ? Jest jakieś osobne pokrętło czy przyciski czy podobnie jak w A60.
    Pozdrawiam
    Egzor
    -----------
    Ja mam: Canon A60; CF 16+64+256 MB; dobre chęci

Dopiero zaczyna Awatar said1
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez egzor Zobacz posta
    A ja ostatnio noszę się z zamiarem zmiany mojego wysłużonego (ale ciągle na chodzie) PS A60 na ten waśnie aparacik lub na Panasa FZ-50 i szczerze nie mam pojęcia co wybrać. Jak w S5 ustawia się ręcznie ostrość ? Jest jakieś osobne pokrętło czy przyciski czy podobnie jak w A60.
    Co do "MF" w S5 to raczej nic się nie zmieniło w porównaniu do poprzednich wersji (S1, S2, S3) - a szkoda:-(

To co w tych aparatach służy do manualnego nasatu ostrości jest totalną porażką i zasadniczo mija się z celem... (pomimo zastosowania dobrego LCD, no może za wyjątkiem LCD wyzjera, nie jesteśmy w stanie dokładnie ustawić ostrości za pomocą guzików a co gorsza potrzebne są do tego obie dłonie!!).

Jeżeli porównywać S5 z FZ50, to tą konkurencję wygrywa bezkonkurencyjnie PANASONIC. Zastosowanie ringów do zmiany ogniskowej jak i focusa nie dość że znacznie poprawia ergonomię, to jeszcze upodabnia go do lustrzanki (choć może to nie jest dla wszystkich zaleta...) - oczywiście tu też są potrzebne obie dłonie, ale efekt płynności nastawianej ostrości rekompensuje taki układ:-)

...ale żeby nie było, że nie lubię CANONA, ma go, używam i jestem zadowolony, bo używanie aparatów jak i wielu innych rzeczy jest sprawą mocno subiektywną... czy kupisz jeden czy drugi, to po zmianie z A60 odczujesz zasadniczą różnicę i z obu będziesz zadowolony:-)
    Canon EOS 60D | EF-S 17-55 mm f/2,8 IS USM | EF-S 60 mm f/2,8 macro USM | EF 35-135 mm f/4-5,6 USM | EF 70-300 f/4-5,6 IS USM

sebgab
    Guest

Domyślnie

Mam problem z ostrością w IS S5! Czy to złudzenie czy faktyczny problem, wydaje mi się, że mój S5 nie robi ostrych zdjęć, jaka może być przyczyna? Próbowałem na AF i manualnie ustawiać ostrość i nic. Kiedy miałem S1 to wydaje mi się, że robił ostre zdjęcia a S5 ma z tym problemy. Czy to ma związek z większą ilością megapixeli? Czy to może być problem tego, że S1 była made in Japan a S5 jest made in China? Co może być przyczyną? Nie twierdzę, że zdjęcia mam zupełnie nieostre tylko nie jestem z efektu ostrości zadowolony - brakuje przysłowiowej "kropki nad i".

Uprawnienia umieszczania postów