Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Kadr? - Zasady

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    A czytałeś czy tylko po tytule polecasz..? IMHO ta książka jest dość słaba i słabo udokumentowana zdjęciami pod konkretne rozdziały - jest teoria kompozycji i tak do końca oprócz teroii nie przekłada się to na konkrety - IMHO lepiej kupić jakiś bardziej ogólny poradnik - polecane pozycje w wątku "Książka o fotografii"

Pozdrawiam
    Artur
    Czytałem . Moim zdaniem jest OK.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marta_o Zobacz posta
    Drugi raz nie chciał się gryźć po ogonie :-)
    koń nie musi się gryźć drugi raz, wystarczy, że Ty troszkę wyprostujesz zdjęcie :-)

Uzależniony

Domyślnie

Są kanony kompozycji, od stuleci, "od zawsze". W fotografii obowiązują właściwie takie same jak w innych dziedzinach. Nie ma obowiązku się ich trzymać, można je dowolnie łamać. Ale dobrze je znać. Opisał je Witold Dederko w "Elementach kompozycji fotograficznej". Bardzo polecam. Można sie wiele dowiedzieć. Np kiedy na zdjęciu droga prowadzi "do" a kiedy "z" lasu i inne takie tam . Warto, czasem zjawia się na Allegro.

Dopiero zaczyna Awatar marta_o
    Miasto
    Okolice Warszawy

Domyślnie

Czyli zasady kadru są podobne do zasad w malarstwie?

Prawa część drugiego planu to akurat łuk ogrodzenia. Jeżeli obrócę trochę zdjęcie widzę wtedy nienaturalnie wykrzywionego konia. Albo to mi się zdaje bo pamiętam jak wyglądał podczas robienia zdjęcia

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oczywiście zasady są po to, aby je łamać, ale trzeba wiedzieć jaką zasadę i po co się łamie. Ja do tego etapu jeszcze nie doszedłem.

Z książek, które sam czytałem to moim zdaniem najlepsza jest (lepsza od Dederki):
    Władysław Strzemiński - Teoria widzenia

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Za Tomaszem1972 polecam "Kompozycję..." znajdziesz w niej odpowiedzi na te wlaśnie pytania
    A ktoś, kto twierdzi, że nie ma zasad jest szarlatanem.
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Uzależniony

Domyślnie

Tak, mart_o. Kompozycja w fotografii nie rózni się zasadniczo od kompozycji w malarstwie. Tak samo tworzymy dwuwymiarowy obraz, na płaszczyźnie. I tak samo jak w malarstwie odchodzi się w fotografii od kanonów, łamie je. Rozwój się na tym opiera w dużej mierze. Tak jak pisałem parę postów do tyłu i ładnie podał michalab: "Oczywiście zasady są po to, aby je łamać, ale trzeba wiedzieć jaką zasadę i po co się łamie". Czyli trochę teorii nie zaszkodzi. A co do fajnego skądinąd zdjęcia konia iskającego nasadę ogona to problem jest w tym, że cały jego ogromny korpus przytłacza anegdotę.
    Załączam swoją propozycję [ (tylko, ze teraz nie wiadomo czy podgryza zad własny czy cudzy ) Stałaś nie do tej sytuacji, wszystko byłoby OK gdyby oś obiektywu biegła mniej-więcej wzdłuż grzbietu. Cóż, nie można mieć wszystkiego. Zacząłem od malarstwa, więc: ze niektórymi zdjęciami - w odróznieniu od obrazów, co można je poprawiać aż do skutku - bywa tak, że czasem się nie udają i tyle.
    B]Edit[/B]: Propozycja, czyli wycinek Twojego zdjęcia. Ale wyobraź sobie, że jesteś jakieś 30 - 45 stopni w prawo (ccw). Korpus się skraca w poziomie. Jest znów koniem, a nie jakąś-taką morso-foką z łbem konia.
    Ostatnio edytowane przez rolaj ; 24-06-2007 o 23:40

Dopiero zaczyna Awatar marta_o
    Miasto
    Okolice Warszawy

Domyślnie

Oczywiście na fotce bez twojego przycięcia, "cielsko", (że się tak wyrażę) przytłacza całość. W twojej propozycji jednak zdjęcie straciło troszkę, nie wiem jak to powiedzieć :-( , nie ma czegoś co by je dopełniło. Przynajmniej ja tak to widzę. Masz rację jeśli chodzi o kąt robienia zdjęcia. Akurat to była ulotna chwila, a ja przypadkowo stałam z aparatem. Teraz jest lato, konie są gryzione przez owady, postaram się upolować podobne zachowanie ale pod innym ujęciem. Zobaczymy jak będzie się to komponować i czy uda się osiągnąć lepszy efekt.

P.S. Rojal - nie wiem czy mi uwierzysz ale koń z tej fotografii ma na imię MORS
    Ostatnio edytowane przez marta_o ; 25-06-2007 o 01:05

Uzależniony

Domyślnie

W mojej propozycji zdjęcie jest poprawnie skadrowane, ale oczywiście straciło to, co mieć powinno. Konia za mało. Ale na oryginale było go zbyt dużo, a własciwie niefortunnie ułożone. Wiesz o co chodzi i zapewne uda się niebawem.

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

Moim zdaniem, kadr "z koniem" powinien być nieco szerszy ...., a koń powinien mieć nogi, wtedy nie wyglądałby jak ... no nie wiem wieloryb ?!?

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów