Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: canon S3 IS (firmware) co jest??

ElkAks
    Guest

Question S2 IS rimWare Update 100f na 100g

Witam!

Przeczytałem, zrobiłem ale tylko poczatek czyli:
    1. Format karty
    2. Wgranie DISKBOOT.BIN i PS.FIR
    3. Włożenie karty do aparata
    4. Odpalenie w trybie przeglądania
    5. Menu - Frim Update
    6. Set - OK
    7. No i aparat sie wyłącza, przez jakiś czas chodzi jeszcze dioda zielona na górze.
    8. Wchodze ponownie i nic nie jest zrobione.

Gdzie problem leży???

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Czyli co, masz już z'hack'owany firmware wgrany, ale nie update'uje ci do nowszej wersji? Może dlatego, że uznali że jak masz "f", to nie potrzebne ci "g" :P Nie wiem, jeżeli robisz wg instrukcji, to wszystko powinno być dobrze.

lemoth
    Guest

To ja się może dołączę z tym małym pytaniem.

Chodzi o to, że mam już wszystko zgrane, najnowszy soft do S3 IS - mam kartę SanDisk'a 8GB Ultra II SDHC.

Zrobiłem wszystko tak jak zostało opisane tutaj http://chdk.wikia.com/wiki/Bootable_SD_card, żeby zrobić kartę bootowalną, czyli:

1)podzieliłem nośnik na 2 partycję programem gparted (swoją drogą czy ktoś zna jakiś program windowsowy do partycjonowania flash'ów ? Partition Manager tego flashów nie wykrywa - chyba, że mam jakąś starą wersję)
    2) Jedna partycja to Fat16 - 16 MB (czy rozmiar clustera 64K to właściwy rozmiar? jaki powinien być dla partycji FAT16?
    Druga partycja FAT32 - rozmiar - reszta karty.
    3) Ustawiłem "flagę" w gparted na partycji Fat 16 jako boot
    4) Obie partycje zrobiłem jako primary

(tak trochę offtopicowo, ale jak ktoś potrzebuje zrobić błyskawicznie bootowalnego flash'a to http://unetbootin.sourceforge.net/ ten program jest moim zdaniem najlepszy. sprawdzałem tyle programów, ale tym zrobiłem flasha bootowalnego w 15 sek

Wracając do mojego problemu z kartą
    Windows nie widzi drugiej partycji - widzi tylko partycję FAT16. Przegrałem na nią softa... włożyłem kartę do aparatu... pięknie się odpaliło... zrobiłem kartę jako bootowalną, wszystko odpaliło - aparat widzi całe 7,4 GB karty ... mogę robić zdjęcia....

tylko niech mi ktoś może powie, jak sprawić, żeby Windows zobaczył właśnie tę drugą partycję, bo teraz nie mam jak zgrać tych zdjęć ... no i nie mogę używać skryptów, bo nie mam dostępu do tej partycji... ufff

Trochę to długie, ale chciałem być dokładny... pewnie coś przeoczyłem, albo o czymś jednak nie wiem... :rolleyes:

Z góry dzięki za wszelką pomoc

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów