Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: canon S3 IS (firmware) co jest??

Mieszany widok

Euzebi
    Guest

Domyślnie canon S3 IS (firmware) co jest??

Czy ktos wie jak zrobić update do tego aparatu??. A dokładnie z tej strony co podał Novy http://scratchpad.wikia.com/wiki/CHD...firmware_usage. bo niby zassałem z linka jakiś tam soft + jeszcze uploader no ale hmm z tego co zrozumiałem trzeba przekopiowac to do tego samego katalogu to uploader. no i jak próbuje uruchomić ten programik (przenosząc na niego pliki .bin,.fir) to pokazuje sie komunikat ze nie moze znaleźć pliku firminfo.txt hmm i nie wiem o co chodzi (ogolnie rzecz biorąc ten uploader to były w nim foldery o nazwach a610,..... ale S2 IS lub S3 IS nie ma a podobno jest to mozliwe zeby własnie zgrac na karte). (mam nadzieje ze zrozumiecie o co mi chodzi i ze zbytnio nie zamotałem)

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Euzebi
    Guest

Domyślnie

micles. dzięki jakiś postęp ale znowu problem bo zmieniłem w tym pliku tekstowym nazwe na ps.fir ale jak chce sie połączyć to pojawia sie to:
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ok juz sobie poradziłem z tym bo trzeba było zmienic nazwe typu aparatu do jakiego jest firmware(w moim przypadku było to z a610 na S3IS). Ciekawe tylko jak akualizowac z tego linka co pytałem na początku hmm bo jest tam wiele plików typu .RBF hmm(z angileskiego jestem cieńki wiec nie za bardzo mam pojęcie o czym oni tam piszą. moge sie tylko domyslać)
    Ostatnio edytowane przez Euzebi ; 24-06-2007 o 00:11 Powód: Automerged Doublepost

Novy
    Guest

Domyślnie

Co do wgrania softu , to osobiscie nie wgrywałem go za pomocą uploadera tylko zwyczajnie przekopiowałem do katalogu głównego karty włożonej do czytnika. Nowe softy do każdego typu aparatu które obsługują są tutaj : http://grandag.nm.ru/hdk/ - nalezy skopiować dwa pliki : DISKBOOT.BIN i PS.FIR

Parę osób prosiło o opis wgrania:
    0. Sprawdz wersje firmware w aparacie i dostosuj do niej soft. (kopiując pusty plik ver.req do katalogu głównego na karcie i po starcie aparatu w trybie przegladania naciśnij set+display)
    1. Skopiuj PS.fir oraz DISKBOOT.bin do katalogu głównego karty SD
    2. Wczytaj CHDK (poprzez firmware update)
    3. Wejdź do trybu "Alt" (w serii "A" wciskając guzik "direct print")
    4. Naciśnij menu, żeby wejść do menu głównego CHDK
    5. Przejdź do "Debug parameters"
    6. Wybierz "Make Card Bootable" (to po to aby soft uruchamiał sie przy starcie aparatu)
    7. Wyłącz aparat i wyciągnij kartę SD
    8. Przełącz kartę w tryb "lock". Musisz to zrobić, żeby autoloader
    działał. Nie musisz się przejmować, że będzie "zablokowane" bo aparat
    nadal będzie potrafił zapisać fotki na tej karcie.
    9. Włóż kartę znowu do aparatu i voila - powinno działać do czasu aż
    "odlockujesz" kartę. Aparat może wyświetlać komunikat, że karta jest
    zalockowana (u mnie nie wyświetla) ale należy ten komunikat zignorować.
    (opis zacytowany gdzieś ze strony)
    Ostatnio edytowane przez Novy ; 26-06-2007 o 07:23

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Novy Zobacz posta

0. Sprawdz wersje firmware w aparacie i dostosuj do niej soft. (kopiując pusty plik var.reg do katalogu głównego na karcie i po starcie aparatu w trybie przegladania naciśnij set+display)
    Nie var.reg tylko ver.req (VER.REQ)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam usilnie probuje uruchomic to w moim S3 ale w menu nie pojawia sie opcja firmware update daczego?

Euzebi
    Guest

Domyślnie

rambler: a napewno wgrałes soft do aparatu?? bo u mnie jest na samym dole opcja firmware update. na samym początku jak zrobisz update na karte pamięci to wejdz trzyb przegladania bo czasami jak wejdziesz w tryb robienia zdięć a potem w przegladanie to opcji update nie ma hmm(przynajmniej u mnie)
    Ostatnio edytowane przez Euzebi ; 25-06-2007 o 20:14

Novy
    Guest

Domyślnie

micles masz racje to chyba z pośpiechu - za dużo rzeczy na raz robiłem - już poprawiam

rambler - uruchom od razu aparat w trybie przeglądania
    Ostatnio edytowane przez Novy ; 26-06-2007 o 07:25

kalasanty
    Guest

Domyślnie

a jak utworzyć plik ver.req ?

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

start>uruchom>notepad.exe

plik>zapisz jako> w nazwie wpisujesz ver.req, a w okienku "typ" zmieniasz z "*.txt" na :"wszystkie pliki". Powinno być dobrze niezależnie od systemu.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów