Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 117

Wątek: 1d mk III - pierwsze wrażenia

sv
    Guest

Domyślnie

Witaj Chomsky! nie mam pojęcia, czy to ktoś tu coś cenzuruje. Wracając do różowych twarzy na zdjęciach z tamtego linka: kolorki jak kolorki; co kto lubi. wystarczy ustawić sobie balans bieli i po sprawie.

Tomasz1972: trudna decyzja, co wybrać. jakość pliku z 5d dalej jest nie do pobicia. rozpiętość tonalną mark ma większą (nie wiem czy o 2 przysłony, ale sporo). Piszesz o odbitkach 60 na 80; jak położysz obok siebie wydruk z 1d mk III i z 5d, to zobaczysz różnice. być może niewielką, ale jednak. z 5d z powodzeniem drukuję foty na wystawy (nie moje oczywiście; usługowo :-), w rozmiarze 100 na 70 i większym i te foty wyglądają super. Pytanie; czy do ślubu potrzeba aż takiej ilości szczegółów?
    Ostatnio edytowane przez sv ; 26-06-2007 o 14:41

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adalbert Zobacz posta
    (...)
    dobry numer ze zdjęciem z koparką/ubijarką/dźwigiem ? (cholera - co to jest za ustrojstwo?)
    To jest palownica tutaj w wersji do wbijania elementów ścianki Larsena .

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    To gdzie można szukać informacji o ewentualnych wadach aparatów? [....]

Oczywiście - zgadzam się . Mark III to kupa i nie kupuj go. Czytaj dalej fora w szczególności takie jak dpreview na pewno jeszcze więcej się dowiesz ciekawych rzeczy . Sven miał wyjątkowe szczęście, że akurat trafił na ten jedyny dobry egzemplarz .

Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    (....)
    Zreszta jest to aparat reporterski. Moze jego najlepsze cechy koncentruja sie w innych miejscach niz "najlepsza jakosc obrazu". W koncu po co komu najwyzsza jakosc w fotkach dla gazety.
    (....)
    No nic dodać nic ująć .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    To jest palownica tutaj w wersji do wbijania elementów ścianki Larsena .
    U mnie kiedyś się na to kafar mówiło - nie wiem czy poprawnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    Moze jego najlepsze cechy koncentruja sie w innych miejscach niz "najlepsza jakosc obrazu". W koncu po co komu najwyzsza jakosc w fotkach dla gazety.
    W tych "babskich" czasopismach kolorowych o życiu gwiazd, etc., to niekiedy zdjęcia są bardzo przyzwoitej jakości.
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 26-06-2007 o 15:59

Bywalec
    Miasto
    U.K.

Domyślnie

sven Nie przejmuj sie tym co pisza zazdrosnicy. Co do innych krytykow... Jakiez to typowo polskie, nie miec czegos nawet w rekach i krytykowac, opierajac swoja "wiedze" na ogladanych "zdjecia fotografow" ktorzy wlasnie przeniesli swoje zainteresowania z malpek na DSLR...
    Canon DSLR i "L"ki

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta

Tomasz1972: trudna decyzja, co wybrać. jakość pliku z 5d dalej jest nie do pobicia. rozpiętość tonalną mark ma większą (nie wiem czy o 2 przysłony, ale sporo). Piszesz o odbitkach 60 na 80; jak położysz obok siebie wydruk z 1d mk III i z 5d, to zobaczysz różnice. być może niewielką, ale jednak. z 5d z powodzeniem drukuję foty na wystawy (nie moje oczywiście; usługowo :-), w rozmiarze 100 na 70 i większym i te foty wyglądają super. Pytanie; czy do ślubu potrzeba aż takiej ilości szczegółów?
    Zdaję sobie sprawę z wad i zalet obu puszek oraz ograniczeń mojej , jednak bliżej mi do zakupu 1.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Czy to mk III ma podgląd na żywo w którym nie działa AF ? Gdzieś czytałem w gazecie to ostro pojechali po inżynierach Canona, którzy tłumaczyli się jak dziecko, że im lustro przeszkadza
    Prawda? Pewnie "salesmen" kazali, bo bodajże ten sam DIGIC III w kompaktach jakoś sobie z ustawianiem ostrości z matrycy radzi.

Cytat Zamieszczone przez Kreon Zobacz posta
    Jakiez to typowo polskie, nie miec czegos nawet w rekach i krytykowac
    Typowo polskie? Eeeee, krypto-nacjonalista z Ciebie wychodzi. Czytałem podobny wątek na dpreview - zobacz sam jak tam lecą po bandzie...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

co do tej rozpietosci tonalnej to fakt , widac ja na zdjeciach sven'a. Jednak, poniewaz ja lubie zdjeci bardziej "mięsne" wiec pewnie w PS sam bym odcial wiele szczegolow w cieniach dla podbicia kontrastu i nasycenia barwy. Nie ma dwoch zdan, ze III to aparat kałach i sluzyc bedzie idealnie do okreslonej pracy, jak wszyscy wiemy: reporterka, sport - jednym slowem akcja. Uzywanie III do slubów to juz dla mnie troche pomylka, ale kazdy robi co lubi. 5D do slubow jest idealny. Niemniej.. .Canon po raz kolejny przylalkonkurencji, ktora sie nie podniesie raczej przez pare lat Nikon juz przestal byc sprzetem dla profi... od dwoch lat okupuje pozycje w okopach amatorow. Jakaz szkoda. Uklony dla Canona. Sven - zapodaj jaies fotki z akcji, lotu ptakow... cos co pokaze skutecznosc AF i precyzje - bo to jest klucz do MkIII. pzdr

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Ale lepiej jest ciąć niż rozciagać

sv
    Guest

Domyślnie

Iczek: oczywiście zgadzam się z Tobą, że nie ma lepszej puchy niż 5d do zdjęć ślubnych. optymalnie jest mieć oba :-) reportaż 1d, plener, kościół 5d.
    Jeszcze lepiej byłoby 1d mk iii + 1ds mk iii. to będzie moj optymalny zestaw do ślubów i do całej reszty :-)

Początki nałogu

Domyślnie

Troche ta duza rozpietosc tonalna kloci sie z niskim poziomem szumow.
    W koncu, wyciecie zaszumionej czesci pasma zmiejsza rozpietosc tonalna. W prawo nie da sie jej przesunac ( na wykresie) bo tam jest tylko czysta biel.
    Wiec nie wycina sie zaszumionej czesci pasma tylko ja pozostawia ( mamy wymarzona rozpietosc tonalna), a szumy zalatwia sie filtrami. Za to tracimy na ostrosci. Tertium non datur. Albo rozpietosc i niskie szumy albo ostry ( z powietrzem) obraz.
    Niestety nic sie w kwestii konstrukcji matryc nie zmienilo, jedynie w ich aplikacji. Zapewne w reporterce, czesto bez blysku ta rozpietosc moze byc atutem. Niweluje kontrasty. Zreszta ostatnie fotki Svena sa wystarczajaco ostre jak na moj gust i maja ladne kolory.
    Mnie przekonuje wieksza rozpietosc tonalna kosztem detalicznosci. W koncu po lekkim wyostrzeniu na papierze mamy najczesciej zylete i to w konstrukcjach gorszych niz markIII. Problem jest raczej z bladawcowatym niebem i przepalami w dziurach pomiedzy zielenia, czy na bialych strojach.
    Moze zatem da sie to uzywac skutecznie wlasnie w plenerach i fotografii slubnej?
    Czesc.Ch.
    Analog ma "dusze".

Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów