Ponieważ w sieci pojawiło się sporo nieporozumień na temat 1d mk iii, postaram się w tym wątku opisać moje (jak do tej pory bardzo pozytywne) doświadczenia z tym body.
Postaram się każdy temat udokumentować fotkami, ale z góry zastrzegam, że nie mam ambicji napisania jakiegoś pełnego review, a raczej opisać moje doświadczenia z tym aparatem.
zacznę od kilku zdjęć (postaram się rozwiać wątpliwości na temat ostrości 1d mk III):
EDIT - BRAK ZDJĘĆ NA SERWERZE
zapomniałem dodać: miniatury robiłem w infran view, który troche wyostrza. wycinki są z PSa, zapisane bez wyostrzania
jak widać do ostrości raczej trudno się przyczepić. generalnie jakość pliku nie ustępuje 5d (pomijając różnicę wielkości pliku), a mam wrażenie, że jedynka ma większą rozpiętość tonalną. Nie ćwiczyłem jeszcze tifów 16 bitowych, ale potestuję w przyszłym tygodniu. jeżeli nie sprzewdam 5d, to zrobię jakieś fotki porównawcze.
w sieci było sporo szumu na temat ostrości (raczej braku ostrości) w trybie ai servo. zrobiłem test na kilku samochodach i było wszystko ok. tylko raz na 10 klatek miałem 2 gdzie dobiegaczka sobie nie poradziła, ale to było białe auto i myślę, że af nie miał się o co zaczepić.
testowałem też nową funkcję "priorytet jasnych partii obrazu"; to działa !!!
zrobiłem w manualu ten sam krajobraz (drzewa, niebo i chmury). na zdjęciach bez włączonej funkcji przepalone najjaśniejsze partie chmur; przy włączonej funkcji wszystko idealnie naświetlone. wygląda na to, że to koniec przepalonych sukien ślubnych na plenerach w pełnym słońcu:-) (dzisiaj robię ślub, to sobie potestuję)
nie mam czasu powiesić obrazków (ide fotografować ślub) ale zrobię to jutro.
Ergonomia: obsługa jedynki jest jasna i prosta jak budowa cepa. jak ktoś lubi przełączniczki, pokrętełka i podobne popierdułki, to powinien kupić nikona :-)
obsługa jasna i logiczna. wszystko na swoim miejscu.
Wyświetlacz: 3" są super, chociaż przydałaby się wyższa rozdzielczość.