Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 117

Wątek: 1d mk III - pierwsze wrażenia

sv
    Guest

Domyślnie 1d mk III - pierwsze wrażenia

Ponieważ w sieci pojawiło się sporo nieporozumień na temat 1d mk iii, postaram się w tym wątku opisać moje (jak do tej pory bardzo pozytywne) doświadczenia z tym body.

Postaram się każdy temat udokumentować fotkami, ale z góry zastrzegam, że nie mam ambicji napisania jakiegoś pełnego review, a raczej opisać moje doświadczenia z tym aparatem.

zacznę od kilku zdjęć (postaram się rozwiać wątpliwości na temat ostrości 1d mk III):

EDIT - BRAK ZDJĘĆ NA SERWERZE

zapomniałem dodać: miniatury robiłem w infran view, który troche wyostrza. wycinki są z PSa, zapisane bez wyostrzania

jak widać do ostrości raczej trudno się przyczepić. generalnie jakość pliku nie ustępuje 5d (pomijając różnicę wielkości pliku), a mam wrażenie, że jedynka ma większą rozpiętość tonalną. Nie ćwiczyłem jeszcze tifów 16 bitowych, ale potestuję w przyszłym tygodniu. jeżeli nie sprzewdam 5d, to zrobię jakieś fotki porównawcze.

w sieci było sporo szumu na temat ostrości (raczej braku ostrości) w trybie ai servo. zrobiłem test na kilku samochodach i było wszystko ok. tylko raz na 10 klatek miałem 2 gdzie dobiegaczka sobie nie poradziła, ale to było białe auto i myślę, że af nie miał się o co zaczepić.

testowałem też nową funkcję "priorytet jasnych partii obrazu"; to działa !!!
    zrobiłem w manualu ten sam krajobraz (drzewa, niebo i chmury). na zdjęciach bez włączonej funkcji przepalone najjaśniejsze partie chmur; przy włączonej funkcji wszystko idealnie naświetlone. wygląda na to, że to koniec przepalonych sukien ślubnych na plenerach w pełnym słońcu:-) (dzisiaj robię ślub, to sobie potestuję)

nie mam czasu powiesić obrazków (ide fotografować ślub) ale zrobię to jutro.

Ergonomia: obsługa jedynki jest jasna i prosta jak budowa cepa. jak ktoś lubi przełączniczki, pokrętełka i podobne popierdułki, to powinien kupić nikona :-)
    obsługa jasna i logiczna. wszystko na swoim miejscu.

Wyświetlacz: 3" są super, chociaż przydałaby się wyższa rozdzielczość.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 15-11-2020 o 22:57

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mialem dylemat czy polaczyc z juz istniejacym watkiem: http://canon-board.info/showthread.php?t=19872

Ale rzeczywiscie potrzebny jest osobny watek dla faktycznych posiadaczy tego sprzetu - by mogli zarowno zaspokajac ciekawosc innych jak i rozwiewac mity. Tak wiec ten watek, w podforum 'Testy Sprzetu' - open for business jak to mowia dla tych co maja w rekach ten aparat. Tamten - dla gdybania. W razie powtarzania legendy o kiepskich zdjeciach z 1DMkIII bedziemy odsylac tu.

Cytat Zamieszczone przez sven
    Postaram się każdy temat udokumentować fotkami, ale z góry zastrzegam, że nie mam ambicji napisania jakiegoś pełnego review, a raczej opisać moje doświadczenia z tym aparatem.
    Z gory dziekuje za doklejanie kazdego tematu z wrazeniami tutaj a nie zakladanie nowego watku .

sv
    Guest

Domyślnie

Będę doklejał, po co mnożyć wątki. Byłoby fajnie, gdyby inni posiadacze jedynki też się udzielali :-)

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czy można prosić o dopisanie, jakie obiektywy były użyte w poszczególnych ujęciach? Obiektyw jest jednym z ważniejszych elementów generowania obrazu (tutaj musiało być coś dobrego). A potem można usunąć ten post.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Czy można prosić o dopisanie, jakie obiektywy były użyte w poszczególnych ujęciach? Obiektyw jest jednym z ważniejszych elementów generowania obrazu (tutaj musiało być coś dobrego). A potem można usunąć ten post.
    pierwsze i ostatnie: 24-105/4, drugie i trzecie 135/2

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Rewelacji to ja tutaj nie widzę. Ostrość zdjęć jak z 350D na niskim ISO.

Bywalec Awatar mtata
    Miasto
    Warszawa/Bielsk Podl.

Domyślnie

Sven, podasz jakieś szczegóły dotyczące samego zakupu? Jak, gdzie, za ile?

Bywalec Awatar Smaczny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Rewelacji to ja tutaj nie widzę. Ostrość zdjęć jak z 350D na niskim ISO.
    Trudno się nie zgodzić, że bez rewelacji, nie tylko ostrość ale i plastyka. Ale i przykładowe zdjęcia dość trudne do wyciągania wniosków. Z tego co widzę to chyba to 24-105 przede wszystkim nieszczególne, co potwierdzałoby się z moimi testami tego szkła. 135 wypadło lepiej, ale ujęcia raczej mało 135-kowe, także trudno powiedzieć.

Dzięki sven za relację, gratulacje odnośnie puchy, czekamy na więcej opinii i fotek.

SuMa NaŁoGów MuSi bYć sTaŁa

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Smaczny Zobacz posta
    Trudno się nie zgodzić, że bez rewelacji, nie tylko ostrość ale i plastyka. Ale i przykładowe zdjęcia dość trudne do wyciągania wniosków. Z tego co widzę to chyba to 24-105 przede wszystkim nieszczególne, co potwierdzałoby się z moimi testami tego szkła. 135 wypadło lepiej, ale ujęcia raczej mało 135-kowe, także trudno powiedzieć.

Dzięki sven za relację, gratulacje odnośnie puchy, czekamy na więcej opinii i fotek.
    Chyba mam niższe od Was oczekiwania w stosunku do tej puszki:-)

Co do "plastyki"; to takie pojęcie z Fotokuriera, które raczej trudno komentować. "plastyka" imho nie zależy od matrycy, ale od ogniskowej i ewentualnego cropa, tak więc nie oczekiwałby tutaj cudów.

Co do ostrości: napisałem, że cropy nie były wyostrzane, ja jestem zadowolony. Crop dziewczyny przy komputerze, to iso 640 i 24-105(przy f 5).

Jak już napisałem, ja nie oczekiwałem, że z 10 mpix otrzymam lepszy plik niż z 5d czy 1ds mk II.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ostrość ostrością ale nikt nie zwrócił uwagi na rozpiętość tonalną tej matrycy, która po prostu wymiata !
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów