Witam Panie i Panowie. Zaintrygowal mnie pewien obiektyw: Canon EF 28-70mm f/2.8 USM L nie 24-70 a wlasnie 28-70. Kto sie nim bawil, ile kosztuje i gdzie jest do zdobycia. Dziekuje i pozdrawiam![]()
Witam Panie i Panowie. Zaintrygowal mnie pewien obiektyw: Canon EF 28-70mm f/2.8 USM L nie 24-70 a wlasnie 28-70. Kto sie nim bawil, ile kosztuje i gdzie jest do zdobycia. Dziekuje i pozdrawiam![]()
Pomijając zakres,jest uważany za lepsze i ostrzejsze szkło od 24-70 L.
Koszt okolo2800 do 3200
Vresviik, a gdzie go mozna zdobyc? W dobrym stanie.
Jezeli mieszkasz w Dublinie toebay
Miałem przyjemność bawić się tym obiektywami. Wg mnie "lepszość" 28-70 jest zauwazalna, ale w tzw. sytuacjach testowych. W codziennym użytkowaniu te 24 mm (do FF) ewidentnie przechyla szalę na rzecz dozbierania i zakupu 24-70
Wini
A przez kogo?
Znam akurat odmienne opinie :-) - np:
1. luminous-landscape
2. fredmiranda
Aby dać koledze w miarę pełen obraz sytuacji trzeba jasno powiedzieć, że w początkowym okresie produkcji 24-70/2.8 rozrzut jakościowy (egzemplarze z FF i BF) był stosunkowo spory..
Testowałem co prawda tylko jedną sztujkę 28-70 i 3szt 24-70 i generalnie dużej różnicy jakościowej nie zauważyłem. Faktem jest że 24-70 były odrobinę ostrzejsze, ale miałem duży dylemat bo różnica cen była spora. Koniec końców niekupiłem wtedy żadnego ...... a po 2 miesiącach okazyjnie nabyłem 24-70 w bardzo dobrej cenie.
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF![]()
![]()
:rolleyes:
Witam !
Mam to szkiełko i jest naprawde rewelacyjne. Nie "macałem" 24-70 , ale parę stałek przy nim wysiadło (serio !). Generalnie moje ulubione szkło.
Pozdrawiam !
Nevermind
Ostatnich kilka w mojej skromnej galerii - link w podpisie.
Ogólnie szkło bdb - kolory, bardzo małe abberacje,ostrość - w moim egzemplarzu
Warto sprawdzić samemu z własnym korpusem - podsyłanie tutaj na forum zdjęć w pełnej rozdzielczości mija się z celem ponieważ dane egzemplarze mogą się różnić.
Pozdrawiam