W przyszłym tygodniu będę musiał zrobić sesję z samolotu a, przyznaję, nie mam w tym doświadczenia. Bedę fotografował obiekt naziemny - jakaś inwestycja.
Czy ktoś z Was może udzielić kilku cennych rad?
Sprzęt jak w stopce.
W przyszłym tygodniu będę musiał zrobić sesję z samolotu a, przyznaję, nie mam w tym doświadczenia. Bedę fotografował obiekt naziemny - jakaś inwestycja.
Czy ktoś z Was może udzielić kilku cennych rad?
Sprzęt jak w stopce.
... PhotoAnarchist ...
nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!
Jakim samolotem polecisz? Z oczywistych względów powinien to być górnopłat. Np. w wildze można wyjąć drzwi, a w cessnie pęd powietrza utrzymuje podniesioną szybkę przy skrzydle i też spokojnie można robić przez otwarte okno. Dla wyeliminowania drgań możliwie najkrótszy czas naświetlania, na tyle, by zamknąć przysłonę do sensownej wartości,przy której obiektyw najlepiej rysuje. Z tego względu nawet przy słonecznej pogodzie czułość nastawiam na 400 ISO. Postaraj się przed lotem dokładnie omówić z pilotem pułap na którym będziecie lecieć, kierunek z jakiego nadlecicie, ilość kółek nad obiektem. Weź kita i 28-185. (300D ew. jako backup), ocywiście rawy.
Ostatnio edytowane przez rolaj ; 22-06-2007 o 16:38
... i pasek na szyję![]()
Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?
A mnie interesuje bardzo sprawa zgody.licencji na fotografię lotniczą. Ktoś wie jak można ją uzyskać, gdzie i za ile?
Jesteście pewni?
Mnie tez mają się trafić foty z samolotu jakiegoś obiektu, ale mam jedynie 17-40 i 70-200 czy to wystarczy ?
nie wiem czym będziemy lecieć i na jakim pułapie, generalnie będzie to w centrum miasta.
Na co powinienem zwrócić szczególną uwagę ?