Napisałem, że z 50/1.8 również można produkować dobre zdjęcia, bo ten obiektyw miałem i zdecydowanie jest to najlepsze szkło ze stosunkiem cena/jakość jakie poznałem. Ale nie wiem, czy 50/1.8 poradzi sobie w warunkach 'kościelnych'. Robiłem zdjęcia na pewnej imprezie, gdzie światła nie było za dużo, to celność af była jedną wielką loterią. 50/1.4 natomiast, radzi sobie już o wiele lepiej w trudnych warunkach (może moje egzemplarze, ale takie mam odczucia). Może z 400d tak jest, ale jeżeli z 5d jest to zupełnie inny obiektyw to zmienia to postać rzeczy... Fakt, doświadczenia nie mam zbyt wielkiego. Głównie opieram się na opiniach użytkowników różnych for. A po za tym, jeżeli każdy skok 'o półkę' jest taki jak w moim przypadku 50/1.8 a 50/1.4, to chyba warto sobie o tą jedną półkę skoczyć. Tak to jest jak się zasypuje pstrykaczy z Media Marktu testami i opiniami niektórych użytkowników.
Co do porownania 1.4 i 1.8 masz w zupelnosci racje,sam mialem wiec wiem o co chodzi. Uwazam ze lepiej kupic FF i to 50 1.8 niz slabasza puszke i lepsza 50tke, zreszta trzeba patrzec rowniez przez pryzmat ceny tego szkla. Sam napewno polecalbym 85 1.8 jako super szkielko a jak juz musi byc ta 50tka to 1.4 ale to juz zalezy od budzetu kupujacego.
50 1.8 bardzo fajnie chodzi na 5D pomimo braku USM.
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
ja też miałem 50/1,8 na 5d i też nie narzekałem
5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58
No to jak widać nie doceniałem 50/1.8. Przepraszam najmocniej.![]()