Strona 14 z 21 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 207

Wątek: Obiektywy do 5D

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Miałem. Nawet robiłem zdjęcia Niestety przy 2.8 jego mydlenie nie było dla mnie akceptowalne. Dopiero przy F8 był ostry jak trzeba, ale po co mi szkło z jasnością 2.8 jak nie nadaje się do użytku. I to wszystko na APS. Wyobrażam sobie więc co dzieje się na FF.
    Mój jest ostry od 2.8 więc miałeś może złą sztukę , jak dla mnie to nie ma na co narzekać , pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Semtex ; 25-06-2007 o 13:13
    5d + L plecak

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Semtex Zobacz posta
    Mój jest ostry od 2.8 więc miałeś może złą sztukę , jak dla mnie to nie ma na co narzekać , pozdrawiam
    No na to wygląda że kolega miał rzeczywiście jakiś trefny egzemplarz. Do 5D akurat ten Tamron nadaje się jak najbardziej - było już o tym sporo na forum.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scooter Zobacz posta
    Moim zdaniem Tamron 28-75 jest bardzo w porządku i nie widzę dużego sensu w zakupie Canona 24-70
    też tak do niedawna uważałem... wczoraj robiłem rajd 4x4 i jak go zapiąłem, tak szybko schowałem do plecaka. Nie chodzilo o kurz. co trzecie zdjecie ostre - nie nadążał niestety za jadącymi (zapiąłem 17-40 i 100% ok ) 50km/h autkami.I moja decyzja- zamówiona 24-70L i do tego dokupuje 5D....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No na to wygląda że kolega miał rzeczywiście jakiś trefny egzemplarz. Do 5D akurat ten Tamron nadaje się jak najbardziej - było już o tym sporo na forum.
    Oj było było sporo na forum. A czy egzemplarz był trefny, chyba nie. Może inaczej pojmujemy ostrość. Ale wystarczy zrobić prosty test aby się przekonać. Różnice dla mnie były dość znaczne szczególnie kiedy później wykonałem stosowne próby z serią L. Ale szkło oczywiści jest dobre żeby nie było że wychwalam elki.

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

fakt af w Tamronie nie jest za szybki, ale jak już złapie ostrość to jest ok ....

wave3d
    Guest

Domyślnie

Witam wszystkich po weekendowej przerwie. Dzięki za pociągnięcie wątku.
    Podejde do tematu z troszkę innej strony. Gdybyście mieli dostać w prezencie zestaw Body + szkło, i tak opcja 1 - 5D + szkło do 2 tys, opcja 2 - 30D + Elka za 4 tys zł. Na co byście sie zdecydowali. Dodam, że powiedzmy po roku będzie kasa na inwestycje typu nowe szkła.

Bywalec Awatar ukasus
    Miasto
    miasto

Domyślnie

wszystko zależy do czego Ci potrzebny aparat ..
    ja robie przede wszystkim sport .. i zdecydowanie bym wybrał 2 zestaw ..
    5d jest za wolne ....
    30d ma jeszcze jedną zaletę... tańsze szkła ...
    znaczy sie z odpowiedniki lensow z dSLR na FF są dużo droższe ...
    weź też pod uwagę cropa ..
    jeżeli robisz dużo teleobiektywami to bierz 30d bo wyniesie Cię to o wiele taniej .. bo by uzyskać na FF (czyli 5d) kąty z 70-200 na cropie musisz kupic szkła 112- 320 ... cena kilku kronie większa
    Eos system

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wave3d Zobacz posta
    Witam wszystkich po weekendowej przerwie. Dzięki za pociągnięcie wątku.
    Podejde do tematu z troszkę innej strony. Gdybyście mieli dostać w prezencie zestaw Body + szkło, i tak opcja 1 - 5D + szkło do 2 tys, opcja 2 - 30D + Elka za 4 tys zł. Na co byście sie zdecydowali. Dodam, że powiedzmy po roku będzie kasa na inwestycje typu nowe szkła.
    W Twoim przypadku raczej opcja 2. Ja wybrałbym 5D. Z tele zawsze sobie można poradzić kupując konwerter a uzyskać szeroki kąt na cropie już trudniej. No i ten ciągły bezsensowny przelicznik. Do portretu 50-tka a tak naprawdę 30-tka itd, itp.

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja też wybrałbym 5d , zdjęcia wychodzą jednak lepsze jakościowo niż na mniejszych matrycach , zresztą skoro przyszłość to FF to trzeba mocno przemyśleć zakup szkieł ef-s które do tanich również nie należą. Może określ jakie zdjęcia robisz to łatwiej będzie coś poradzić.
    5d + L plecak

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wave3d Zobacz posta
    ... zestaw Body + szkło, i tak opcja 1 - 5D + szkło do 2 tys, opcja 2 - 30D + Elka za 4 tys zł. ...
    tak nieśmiało zauważę, że rozważane przez Ciebie opcje nie są równoważne cenowo - różnica pomiędzy korpusami to ok.4kzł /body 30d = ok.3600zł; body 5d = 7600zł/ - w tym układzie - pora zweryfikować swoje plany zakupowe.

Oczywiście polecam opcję 1 (ale obiektyw do FF do 2kzł to dość ciasno - może na początek 50/1.4?)
    Ostatnio edytowane przez adalbert ; 26-06-2007 o 13:42

Strona 14 z 21 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów