"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
też tak do niedawna uważałem... wczoraj robiłem rajd 4x4 i jak go zapiąłem, tak szybko schowałem do plecaka. Nie chodzilo o kurz. co trzecie zdjecie ostre - nie nadążał niestety za jadącymi (zapiąłem 17-40 i 100% ok ) 50km/h autkami.I moja decyzja- zamówiona 24-70L i do tego dokupuje 5D....
Oj było było sporo na forum. A czy egzemplarz był trefny, chyba nie. Może inaczej pojmujemy ostrość. Ale wystarczy zrobić prosty test aby się przekonać. Różnice dla mnie były dość znaczne szczególnie kiedy później wykonałem stosowne próby z serią L. Ale szkło oczywiści jest dobre żeby nie było że wychwalam elki.
fakt af w Tamronie nie jest za szybki, ale jak już złapie ostrość to jest ok ....
Witam wszystkich po weekendowej przerwie. Dzięki za pociągnięcie wątku.
Podejde do tematu z troszkę innej strony. Gdybyście mieli dostać w prezencie zestaw Body + szkło, i tak opcja 1 - 5D + szkło do 2 tys, opcja 2 - 30D + Elka za 4 tys zł. Na co byście sie zdecydowali. Dodam, że powiedzmy po roku będzie kasa na inwestycje typu nowe szkła.
wszystko zależy do czego Ci potrzebny aparat ..
ja robie przede wszystkim sport .. i zdecydowanie bym wybrał 2 zestaw ..
5d jest za wolne ....
30d ma jeszcze jedną zaletę... tańsze szkła ...
znaczy sie z odpowiedniki lensow z dSLR na FF są dużo droższe ...
weź też pod uwagę cropa ..
jeżeli robisz dużo teleobiektywami to bierz 30d bo wyniesie Cię to o wiele taniej .. bo by uzyskać na FF (czyli 5d) kąty z 70-200 na cropie musisz kupic szkła 112- 320 ... cena kilku kronie większa![]()
Eos system
Ja też wybrałbym 5d , zdjęcia wychodzą jednak lepsze jakościowo niż na mniejszych matrycach , zresztą skoro przyszłość to FF to trzeba mocno przemyśleć zakup szkieł ef-s które do tanich również nie należą. Może określ jakie zdjęcia robisz to łatwiej będzie coś poradzić.
5d + L plecak
tak nieśmiało zauważę, że rozważane przez Ciebie opcje nie są równoważne cenowo - różnica pomiędzy korpusami to ok.4kzł /body 30d = ok.3600zł; body 5d = 7600zł/ - w tym układzie - pora zweryfikować swoje plany zakupowe.
Oczywiście polecam opcję 1(ale obiektyw do FF do 2kzł to dość ciasno - może na początek 50/1.4?)
Ostatnio edytowane przez adalbert ; 26-06-2007 o 13:42