Cytat Zamieszczone przez adalbert Zobacz posta
abstrahując od jakości optycznej szkieł, o jakich piszesz - wyjaśnij proszę, jaki jest sens używania dwóch obiektywów o niemal identycznym zakresie ogniskowych ()
A jaki jest sens zadawania takich pytań? Jak ktoś chce to może mieć nawet po pięć takich samych szkieł co za problem?

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
wave3d,
rok temu miałem 350 D z sigmą 24-70/2.8 i tamiego 90/2.8 i sigmę 10-20/4.5-5.6 i było nieźle ;-) , teraz mam 5D oraz same L-ki canona i wierz mi to body 5d wymaga duuużo lepszych obiektywów niż Twoje propozycje ... ponieważ z wyników focenia będziesz delikatnie mówiąc średnio zadowolony .
Z 5d dobrze będzie mieć 24-70/2.8L lub 24-105/4 L IS do macro proponuję 100/2.8 macro oczywiście wszystko canona.
Jakaś stałka np. 35/1.4 też by się przydała ...

Pozdrawiam
Koraf
Sorry ale kupować te Sigmy i 5-tkę to trochę tak jakby kupić futro i chodzić w tenisówkach . Szkoda pieniędzy. I nie chodzi tu o sens lub bezsens ich wydawania (w końcu można kupić 5D i najtańszy plastikowy zoom na allegro) tylko po prostu szkoda marnować potencjał jaki drzemie w 5D kiepskimi słoikami. Moja rada jest taka kupić 5D i dobre szkła Canona. Kolega napisał wyżej które .