Strona 15 z 21 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 207

Wątek: Obiektywy do 5D

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Oj było było sporo na forum. A czy egzemplarz był trefny, chyba nie. Może inaczej pojmujemy ostrość. Ale wystarczy zrobić prosty test aby się przekonać. Różnice dla mnie były dość znaczne szczególnie kiedy później wykonałem stosowne próby z serią L. Ale szkło oczywiści jest dobre żeby nie było że wychwalam elki.
    Co do pojmowania ostrości to pewnie jest jak piszesz. Ja uważam że obiektyw jest "ostry" jeśli da się nim zrobić ostre zdjęcie. To może truizm ale innej definicji nie znam. Nie oglądam też zdjęć w bardzo dużych powiększeniach. Moim egzemplarzem jestem w stanie zrobić ostre zdjęcie na 2.8 wg. powyższego kryterium. Oczywiście ze względu na niedoskonałości AF-a zdarzają się nietrafione - zwłaszcza jak jest ciemno.
    Tak Tamron nie jest L-ką i nie kosztuje jak L-ka.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 26-06-2007 o 15:05
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar mtata
    Miasto
    Warszawa/Bielsk Podl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    też tak do niedawna uważałem... wczoraj robiłem rajd 4x4 i jak go zapiąłem, tak szybko schowałem do plecaka. Nie chodzilo o kurz. co trzecie zdjecie ostre - nie nadążał niestety za jadącymi (zapiąłem 17-40 i 100% ok ) 50km/h autkami.I moja decyzja- zamówiona 24-70L i do tego dokupuje 5D....
    Strasznie jestem ciekaw jak Ci się będzie sprawował ten zestawik 5D+24-70 przy tego typu zdjęciach.
    Mój niestety nie bardzo dawał sobie radę. Fotki z wyścigu MTB (te dobre ):
    http://canon-board.info/showpost.php...72&postcount=5

W trybie AI SERVO średnia ostrych trafień była podobna jak u Ciebie na Tamim

Ciekaw jestem czy tylko przypadłość mojego zestawu czy po prostu ten typ tak ma.

Bywalec Awatar ukasus
    Miasto
    miasto

Domyślnie

W Twoim przypadku raczej opcja 2. Ja wybrałbym 5D. Z tele zawsze sobie można poradzić kupując konwerter a uzyskać szeroki kąt na cropie już trudniej.
    co do konwektera to jasne że można .. ale .. po pierwsze dodatkowy wydatek .. po drugie tracisz światło np z obiektywu 70-200 2,8 .. przy konwektorze x2
    maxymalne światło to już tylko 5,6 .. nie wspominając już o tym ze AF często wariuje
    co do szerokiego .. to jest teraz spory wybór ..
    ja polecam na cropa 10-20/4-5.6 EX DC HSM w miarę normlna cena .. a za to .. super Af i bardzo szeroki
    Eos system

Początki nałogu

Domyślnie

Chyba jednak na początek zestaw nr. 2, jako szkiełka może Tokina 12-24 (1800zł) + Tamron 24-75/2,8 (ok 1200zł) + Canon 70-200/4 (ok. 2000). Masz pełen zakres zoomów i naprawdę niezłe szkła.
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasus Zobacz posta
    co do konwektera to jasne że można .. ale .. po pierwsze dodatkowy wydatek .. po drugie tracisz światło np z obiektywu 70-200 2,8 .. przy konwektorze x2
    maxymalne światło to już tylko 5,6 .. nie wspominając już o tym ze AF często wariuje
    co do szerokiego .. to jest teraz spory wybór ..
    ja polecam na cropa 10-20/4-5.6 EX DC HSM w miarę normlna cena .. a za to .. super Af i bardzo szeroki
    Ja wogóle jestem zwolennikiem tzw "pełnej klatki" w fotografii cyfrowej i bardzo mnie cieszy fakt że Canon stworzył aparat z matrycą FF. System APS-C uważam za okres przejściowy, który wynikał niejako z barier technologicznych. Dlatego myślę, że należy już dziś zaopatrywać się w takie obiektywy które są tworzone z myślą o FF. Nie trzeba nic ptrzeliczać i kombinować a obiektywy z bagnetem EF-S pewnie za kilka lat będzie można sobie do muzeum oddać.

Początki nałogu

Domyślnie

Ja wogóle jestem zwolennikiem tzw "pełnej klatki" w fotografii cyfrowej i bardzo mnie cieszy fakt że Canon stworzył aparat z matrycą FF. System APS-C uważam za okres przejściowy, który wynikał niejako z barier technologicznych. Dlatego myślę, że należy już dziś zaopatrywać się w takie obiektywy które są tworzone z myślą o FF. Nie trzeba nic ptrzeliczać i kombinować a obiektywy z bagnetem EF-S pewnie za kilka lat będzie można sobie do muzeum oddać.
    Nie ma co się łudzić, dopóki konkurencja (Sony, Kodak lun Fuji) nie wypuści na rynek swoich matryc FF, o upowszechnieniu tych od Canona nie ma co marzyć i ceny 5D i ewentualnych następców nie będą jakoś dramatycznie spadać. Matryce APS (a więc też obiektywy EF-S) nie znikną więc szybko z rynku, tak jak nie znikną obiektywy niezależnych producentów projektowane wyłącznie pod ten format. To sie po prostu opłaca, bo pozwala za mniejsze pieniądze oferować jaśniejsze szkła i tańsze body. I pewnie w końcu stanie się standardem jakim był mały obrazek. A FF będzie pewnie na rynku dla ambitnych amatorów i profi i będzie spełniało rolę średniego formatu. Amen
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarekA Zobacz posta
    Nie ma co się łudzić, dopóki konkurencja (Sony, Kodak lun Fuji) nie wypuści na rynek swoich matryc FF, o upowszechnieniu tych od Canona nie ma co marzyć i ceny 5D i ewentualnych następców nie będą jakoś dramatycznie spadać. Matryce APS (a więc też obiektywy EF-S) nie znikną więc szybko z rynku, tak jak nie znikną obiektywy niezależnych producentów projektowane wyłącznie pod ten format. To sie po prostu opłaca, bo pozwala za mniejsze pieniądze oferować jaśniejsze szkła i tańsze body. I pewnie w końcu stanie się standardem jakim był mały obrazek. A FF będzie pewnie na rynku dla ambitnych amatorów i profi i będzie spełniało rolę średniego formatu. Amen
    Sony już ponoć coś wypuszcza na FF. Co do cen szkieł EF-S to wcale nie są takie tanie. Chyba że mówimy o kitowych, których jakość pozostawia wiele do życzenia. Jeśli chodzi o standard w fotografii cyfrowej to uważam dokładnie odwrotnie. APS pójdzie do lamusa. Dla mas będzie FF, a dla zawodowców wielkoformatowe matryce nad którymi pracują teraz inżynierowie w laboratoriach.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

... Jeśli chodzi o standard w fotografii cyfrowej to uważam dokładnie odwrotnie. APS pójdzie do lamusa. Dla mas będzie FF, a dla zawodowców wielkoformatowe matryce nad którymi pracują teraz inżynierowie w laboratoriach.
    obyś miał rację, ale niestety historia pokazuje coś zgoła innego, ponieważ na przestrzeni wieków format klatki cały czas maleje...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Pożyjemy, zobaczymy

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    obyś miał rację, ale niestety historia pokazuje coś zgoła innego, ponieważ na przestrzeni wieków format klatki cały czas maleje...
    Tak mi się zdaję że marketing tu działa mocno i chęć do miniaturyzowania wszystkiego może zwyciężyć. Zwłaszcza że póki co nadal duże matryce są bardzo drogie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 15 z 21 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów