Albo zoomiarzem bedac wygodnym Tamron 28-75 f/2.8 lub Canon 24-70 f/2.8 L.
Albo zoomiarzem bedac wygodnym Tamron 28-75 f/2.8 lub Canon 24-70 f/2.8 L.
...
krajobrazy 17-40Zamieszczone przez Jac
portrety 135/2.0
Na codzień 35? Chyba raczej jakiś 24-105/4
a co chcesz wiedziec ;-) przejrzyj Baze Wiedzy i pytajZamieszczone przez Reason
Może jestem skrzywiony, ale wszystko co nie jest na C wydaje mi się niewłaściwe. Pewnie dopóki nie kupie czegoś tych firm :-)
Hau hau
O obiektywach wiem prawie wszystko
ROTFL
Widac propaganda braci z zolta flaga sie troche udzielila. Ale nie przejmuj sie, przejdzie Ci![]()
...
Bla, bla, bla :-P
Ty się nie bój, Ciebie będe zaraz męczył o wybór lampy :-)
Ale w tym przypadku nie ma w czym wybieraćZamieszczone przez Reason
![]()
24-70LZamieszczone przez Reason
![]()
Polecam to szkielko. Na 350D nie popisuje sie niestety celnoscia AF'a (czas zmienic puszke), jednak z 5D... a zreszta sam sobie poogladaj:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=13037
Co do 24-70L, to nadmienie jeszcze, iz zapas swiatla zawsze sie przyda.
Dla przykladu - koncert w dosc ciemnym pomieszczeniu f2.8 ("prawie" portret, ale juz blizej podejsc nie moglem)
24-105L przy f4 - zycze szczescia takiej ostrosci bo IS... nic tu po nim.
24-70 2,8 L nie ma co porównywac z 24-105 4 L!
Jasność pierwszego jest poza jakimikolwiek wątpliwościami na jego korzyść. Ale jak zawsze jest ale - co dla ciebie jest codziennościa niekoniecznie innym pasuje. Ja wybrałem własnie 24-105 ponieważ nie często bywam na koncertach ... (generalnie) w "ciemnych miejscach" gdzie mógłbym wykorzystać te 2,8. Oczywiście czasem zdarza mi się żałowac zakupu ale na dworze, przy spacerach i portrecikach "parkowych" w zupełności przy pogodzie wystarczy i pewnie porównując takie zdjęcia na zewnatrz może wyjdzie i tak, że 24-70 jest lepszy niemniej jednak 24-105 będzie miał przewagę co do zakresu ogniskowych (sam napisałeś, że bliżej nie mogłes podejść a przy 105 portret by wyszedł). Generalizując 24-105 to taki lepszy i dłuższy KIT o pożądnej optyce i zabezpieczeniu przed kurzem i wilgocią. IS ma również dodatkowe zalety w niektórych sytuacjach - nie można mu tego odbierać. Jeśli (zmierzam do końca) więc mam możliwość wybierania dla siebie szkła to mój wybór pada na 24-105 (za zakres bo od biedy za szerszy kąt może służyć i małe tele jak i portret + IS). Do tego dokupując tani 85/1,8 załatwię sobie jasną portretówkę. Jak zwykle wszystko zależy od tego co potrzebujesz i jak to wykorzystasz!
BTW - słyszałem, że nie wszystkie egzemplarze / kopie 24-70 sa ostre?!
Pozdrawiam,
z pozdrowieniami "69"