poczytac forum,zmienic zestaw,nie zakladac nowych wątków
poczytac forum,zmienic zestaw,nie zakladac nowych wątków
uzyj opcji search a wiele sie dowiesz...
1. Sigma 24-70
http://canon-board.info/showthread.p...2F2.8+DG+Macro
2. Sigma 15-30
http://canon-board.info/search.php?searchid=1588653
Nie myslales zeby zainwestowac w szkla Canona? Koniecznie ma byc to Sigma?
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Oczywiście, że wolałbym zainwestować w Canona jednak w przedziale cenowym 1500 - 2000 tyś za szkło nie ma alternatywy dla Sigmy(w stajni Canona).
Skoro juz wybierasz spomiedzy takich szkiel to kieruj sie jedynie podstawowymi zaletami, jak: swiatlo. Wez 1 lub tylko 3 o ile nie potrzebujesz dolu. Tyle.
Kupujesz dobry aparat FF, a zamierzasz oszczędzać na obiektywach,
zdjęcia robi w kolejności: fotograf, szkło a na końcu puszka - w większości amatorskich zastosowań. Moim zdaniem lepiej kupić tańszy aparat, a większe fundusze przeznaczyć na obiektywy. Pozdrawiam
To wódka? - słabym głosem zapytała Małgorzata. - Na litość boską, królowo - zachrypiał - czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus. "Mistrz i Małgorzata" M Bułhakow
Jeżeli przetestujesz sobie te szkiełka i jakość będzie ok dla Ciebie to czemu masz ich nie kupić ??? , nie wiem dlaczego każdy kupując puszkę 5d powinien mieć od razu same elki - sam oprócz 24-70 2.8 L używam na przemian tamrona 28-75 i jakość zdjęć obu tych obiektywów jest dla mnie OK. Oczywiście canon jest lepiej zbudowany ale zdjęcia nie robi wcale o niebo lepsze.
5d + L plecak
Po co Ci od razu 5D? Jak jeszcze napiszesz że wcześniej pstrykałeś kompaktami rzesze zawistnych CB-maniaków, którym śni się FF po nocach (ze mną oczywiście) zlinczują Cię. A na poważnie jak nie miałeś wielkiego doświadczenia z lustrami to szkoda Twoich pieniędzy. Zgadzam się, że wiadza i optyka to podstawa. Puszki szybko tanieją i rozwijają się technologicznie, w optyce rozwój jest znacznie wolniejszy - nowe szkła wchodzą na rynek co kilka-kilkanaście lat. Poza tym do czego ma służyć ten sprzęt i ile masz środków?
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF![]()
![]()
:rolleyes:
wave3d,
rok temu miałem 350 D z sigmą 24-70/2.8 i tamiego 90/2.8 i sigmę 10-20/4.5-5.6 i było nieźle ;-) , teraz mam 5D oraz same L-ki canona i wierz mi to body 5d wymaga duuużo lepszych obiektywów niż Twoje propozycje ... ponieważ z wyników focenia będziesz delikatnie mówiąc średnio zadowolony.
Z 5d dobrze będzie mieć 24-70/2.8L lub 24-105/4 L IS do macro proponuję 100/2.8 macro oczywiście wszystko canona.
Jakaś stałka np. 35/1.4 też by się przydała ...![]()
Pozdrawiam
Koraf
A jaki jest sens zadawania takich pytań? Jak ktoś chce to może mieć nawet po pięć takich samych szkieł co za problem?
Sorry ale kupować te Sigmy i 5-tkę to trochę tak jakby kupić futro i chodzić w tenisówkach. Szkoda pieniędzy. I nie chodzi tu o sens lub bezsens ich wydawania (w końcu można kupić 5D i najtańszy plastikowy zoom na allegro) tylko po prostu szkoda marnować potencjał jaki drzemie w 5D kiepskimi słoikami. Moja rada jest taka kupić 5D i dobre szkła Canona. Kolega napisał wyżej które
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner