Strona 11 z 18 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 207

Wątek: Obiektywy do 5D

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie

poczytac forum,zmienic zestaw,nie zakladac nowych wątków

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

uzyj opcji search a wiele sie dowiesz...

1. Sigma 24-70

http://canon-board.info/showthread.p...2F2.8+DG+Macro

2. Sigma 15-30
    http://canon-board.info/search.php?searchid=1588653

Nie myslales zeby zainwestowac w szkla Canona? Koniecznie ma byc to Sigma?
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

wave3d
    Guest

Domyślnie

Oczywiście, że wolałbym zainwestować w Canona jednak w przedziale cenowym 1500 - 2000 tyś za szkło nie ma alternatywy dla Sigmy(w stajni Canona).

Domyślnie

Skoro juz wybierasz spomiedzy takich szkiel to kieruj sie jedynie podstawowymi zaletami, jak: swiatlo. Wez 1 lub tylko 3 o ile nie potrzebujesz dolu. Tyle.

Bywalec Awatar Marek Kowal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kupujesz dobry aparat FF, a zamierzasz oszczędzać na obiektywach,
    zdjęcia robi w kolejności: fotograf, szkło a na końcu puszka - w większości amatorskich zastosowań. Moim zdaniem lepiej kupić tańszy aparat, a większe fundusze przeznaczyć na obiektywy. Pozdrawiam

Uzależniony Awatar Avadra_K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marek Kowal Zobacz posta
    Kupujesz dobry aparat FF, a zamierzasz oszczędzać na obiektywach,
    zdjęcia robi w kolejności: fotograf, szkło a na końcu puszka - w większości amatorskich zastosowań. Moim zdaniem lepiej kupić tańszy aparat, a większe fundusze przeznaczyć na obiektywy. Pozdrawiam
    I tu sie muszę zgodzić z przdmówcą - zarżnąć się na puszkę i dokupić nienajleprze szkła - troche nie halo. Ale to tak IMHO

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jeżeli przetestujesz sobie te szkiełka i jakość będzie ok dla Ciebie to czemu masz ich nie kupić ??? , nie wiem dlaczego każdy kupując puszkę 5d powinien mieć od razu same elki - sam oprócz 24-70 2.8 L używam na przemian tamrona 28-75 i jakość zdjęć obu tych obiektywów jest dla mnie OK. Oczywiście canon jest lepiej zbudowany ale zdjęcia nie robi wcale o niebo lepsze.
    5d + L plecak

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wave3d Zobacz posta
    Witam planuje zakup Canona 5D z następującymi obiektywami marki Sigma.
    Sigma 24-70 f/2.8 EX DG Macro
    Sigma 15-30 f/3.5-4.5 EX DG ASP
    Sigma 70 f/2.8 EX DG Macro
    Chciałbym poznać opinie co do mojego wyboru, ewentualne za i przeciw co do tych modeli. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
    Po co Ci od razu 5D? Jak jeszcze napiszesz że wcześniej pstrykałeś kompaktami rzesze zawistnych CB-maniaków, którym śni się FF po nocach (ze mną oczywiście) zlinczują Cię. A na poważnie jak nie miałeś wielkiego doświadczenia z lustrami to szkoda Twoich pieniędzy. Zgadzam się, że wiadza i optyka to podstawa. Puszki szybko tanieją i rozwijają się technologicznie, w optyce rozwój jest znacznie wolniejszy - nowe szkła wchodzą na rynek co kilka-kilkanaście lat. Poza tym do czego ma służyć ten sprzęt i ile masz środków?
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie Obiektywy do 5D

wave3d,
    rok temu miałem 350 D z sigmą 24-70/2.8 i tamiego 90/2.8 i sigmę 10-20/4.5-5.6 i było nieźle ;-) , teraz mam 5D oraz same L-ki canona i wierz mi to body 5d wymaga duuużo lepszych obiektywów niż Twoje propozycje ... ponieważ z wyników focenia będziesz delikatnie mówiąc średnio zadowolony .
    Z 5d dobrze będzie mieć 24-70/2.8L lub 24-105/4 L IS do macro proponuję 100/2.8 macro oczywiście wszystko canona.
    Jakaś stałka np. 35/1.4 też by się przydała ...

Pozdrawiam
    Koraf

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adalbert Zobacz posta
    abstrahując od jakości optycznej szkieł, o jakich piszesz - wyjaśnij proszę, jaki jest sens używania dwóch obiektywów o niemal identycznym zakresie ogniskowych ()
    A jaki jest sens zadawania takich pytań? Jak ktoś chce to może mieć nawet po pięć takich samych szkieł co za problem?

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    wave3d,
    rok temu miałem 350 D z sigmą 24-70/2.8 i tamiego 90/2.8 i sigmę 10-20/4.5-5.6 i było nieźle ;-) , teraz mam 5D oraz same L-ki canona i wierz mi to body 5d wymaga duuużo lepszych obiektywów niż Twoje propozycje ... ponieważ z wyników focenia będziesz delikatnie mówiąc średnio zadowolony .
    Z 5d dobrze będzie mieć 24-70/2.8L lub 24-105/4 L IS do macro proponuję 100/2.8 macro oczywiście wszystko canona.
    Jakaś stałka np. 35/1.4 też by się przydała ...

Pozdrawiam
    Koraf
    Sorry ale kupować te Sigmy i 5-tkę to trochę tak jakby kupić futro i chodzić w tenisówkach . Szkoda pieniędzy. I nie chodzi tu o sens lub bezsens ich wydawania (w końcu można kupić 5D i najtańszy plastikowy zoom na allegro) tylko po prostu szkoda marnować potencjał jaki drzemie w 5D kiepskimi słoikami. Moja rada jest taka kupić 5D i dobre szkła Canona. Kolega napisał wyżej które .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 11 z 18 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów