Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Polar+cokin p, czy dobrze mysle?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie Polar+cokin p, czy dobrze mysle?

Witam

Mam obecnie szklo z gwinetm 67mm (odpowiednik 24mm) i chcialbym miec mozliwoscu uzycia zestawu polar+cokin p. Aktualnie po zalozeniu polara 72mm (przez redukcje 67->72) i nakreceniu szerokokatengo holdera cokin-p, mam winiete na 24mm, ktora znika od 28mm+. Juz sie prawie zabralem do pilowania holdera, ale... po testach wyszlo ze winietuje pierscien!!! 72mm do mocowania holdera, a nie sam holder.

Dlatego tez zwracam sie do znawcow: Czy jezeli powieksze srednice filtra polaryzacyjnego do 77mm i zaloze pierscien mocowania cokin 77mm, czy jest szansa na pozbycie sie winietowania? Moze ktos ma taki uklad?

Pozdrawiam

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A może po prostu zakup porządny polar w systemie Cokin i zakładaj w holder? Nie będzie potrzeby zakładania dodatkowych redukcji, układ filtrów ci się przysunie do korpusu, powiększy kąt i problem powinien zniknąć.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Peri Noid ma rację. Poza tym polar w systemie Cokin wyniesie Cię taniej niż nakręcany 77mm.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Myslalem o tym, ale nie wiem, czy na szerokokatny holder bedzie taki polar pasowal. Poza tym jak sie takiego cokina mocuje, w holderze nie ma gwitnu wewnatrz :/? Po trzecie slyszalem mieszane opinie na temat jakosci polarow Cokin.

PS. Poza tym normalnego polara jestem wstanie uzyc bez mocowania holdera (niekoniecznie zawsze musze biegac z zalozonym holderem)/
    Ostatnio edytowane przez arra ; 22-06-2007 o 11:25

www.pbase.com/arra

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Poza tym jak sie takiego cokina mocuje, w holderze nie ma gwitnu wewnatrz :/? Po trzecie slyszalem mieszane opinie na temat jakosci polarow Cokin.
    Polar do Cokina wygląda inaczej - nie ma gwintu, jest wsuwany w pierwszy slot holdera, najbliżej aparatu (specjalnie dedykowany do filtrów okrągłych jak właśnie polar albo np. gwiazdkowy). Oznacza to, że taki polar wykorzystasz jedynie razem z holderem. A co do jakości - ja mam tańszy zamiennik (kosztował mnie chyba coś koło 100zł) i rzeczywiście nie jest najlepszy. Ale jak kupisz coś firmowego to na pewno nie będzie źle.
    PS. Poza tym normalnego polara jestem wstanie uzyc bez mocowania holdera (niekoniecznie zawsze musze biegac z zalozonym holderem)/
    Więc skoro już masz normalny polar, to dokup drugi do holdera (wyniesie cię dużo taniej niż normalny o średnicy 77mm) i będziesz je wymieniał (skoro masz wykręcić/wkręcić holder, to i polar przy okazji można zdjąć).
    Ostatnio edytowane przez Peri Noid ; 22-06-2007 o 11:31
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Polar do Cokina wygląda inaczej - nie ma gwintu, jest wsuwany w pierwszy slot holdera, najbliżej aparatu (specjalnie dedykowany do filtrów okrągłych jak właśnie polar albo np. gwiazdkowy).
    Dzieki za odpowiedz. Rozumiem z tego, ze polara wrzucam ponizej regularnego slota w holderze szerokokatnym, wiec moge miec i polara i szara polowke jednoczesnie majac tylko 1 regularny slot w holderze?

PS. Wlasnie gadalem z Raysfoto, maja polara (Kood - co to za firma?) za 190. Hoya HMC 77mm na aledrogo jest za 199, wiec sam juz nie wiem. Kurcze wydaje sie, ze pomysl z filtrem dedykowanym do cokin jest pewniejszy niz zabawa z polarem 77mm.

PS. Ktos cos slyszlal o jakosci filtrow Kood?

Jeszcze raz dzieki wszystkim za rady.

No i pupa, nie da sie na holder szerokokatny wrzucic 2 filtrow :/
    Ostatnio edytowane przez arra ; 22-06-2007 o 12:36

www.pbase.com/arra

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Kup zwykły holder, podróbę, za 22 zł i zetnij mu dwa górne sloty. Będzie szerokokątny, z dodatkowym slotem na polara.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzieki za odpowiedz. Rozumiem z tego, ze polara wrzucam ponizej regularnego slota w holderze szerokokatnym, wiec moge miec i polara i szara polowke jednoczesnie majac tylko 1 regularny slot w holderze?
    Ja mam taki holder jak zasugerował MacGyver (popieram tą propozycję). Ma 3 sloty plus dodatkowe miejsce na filtry okrągłe, najbliżej korpusu.

Uprawnienia umieszczania postów