Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: canon 28-80 2.8-4 L

bartek_8000
    Guest

Domyślnie canon 28-80 2.8-4 L

witam, zainteresowalem sie ostatnio kupnem wyzej wymienego canona, czy ktos by mogl mi cos o nim powiedziec (na sieci jest bardzo malo informacji o tym szkle). interesuje mnie przede wszystkim czy warto go kupowac zamiasc tamrona 28-75 czy tokiny 24-70 (oczywiscie to inna polka cenowa, ale czy warto dolozyc). przyznam szczerze ze wolalbym wydac wiecej jezeli mialoby mi to dac lepsze zdjecia (ostosc, kontastowosc, jakosc, itp) niz na tamronie. prosze o opinie i rady.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tu nie rady pomogą tylko podpięcie i sprawdzenie.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

bartek_8000
    Guest

Domyślnie

z podpieciem bedzie problem bo to fizycznie niemozliwe (chyba ze mialbym latajacy dywam i moglbym sie przemieszczac dowolnie po polsce ;]). chodzi mi bardziej o opinie uzytkownikow o canonie niz o proby rozwiazania mojego problemu z wyborem (szczegolnie ineresuje mnie kompatybilnosc L-ki z CYFROWYM CANONEM 20D)

Początki nałogu

Domyślnie

Miałem takie szkło i bardzo sobie chwaliłem,działa z każdym body canona jest ostre,dobry kontrast i kolory.Według mnie warto kupić,zwłaszcza ze stosunkowo niedrogie jest a bije na łeb sigmy i tamrony.AA jest to ultrasonic ale dosyc wolny.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartek_8000 Zobacz posta
    (szczegolnie ineresuje mnie kompatybilnosc L-ki z CYFROWYM CANONEM 20D)
    Z tym akurat nie ma problemu - będzie 100% współpracy. Obiektywy Canona mimo wieku nie mają tych problemów co stare Sigmy itp.

Potencjalne problemy mogą pojawić się w przypadku awarii tego obiektywu - jest to już leciwa konstrukcja i serwis najprawdopodobniej nie dysponuje częsciami zamiennymi.
    Kolejna rzecz to nieciekawy zakres ogniskowych po cropie, ale o tym to już było mnóstwo na forum i nie tylko:
    http://www.fotografuj.pl/Article/Wsp...niskowej/id/32
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu

Domyślnie

Bez podpiecia i sprawdzenia raczej nie warto kupować.
    I zastanów się, czy będziesz mógł go naprawic, bo obiektyw nieco leciwy.
    A stare szkiełka czasem nie sa złe, sam sie zastanawiałem nad 80-200/L bo jakość była niezła. Ale nie potrzebuję 2,8 i kupiłem nówke 70-200/4
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

bartek_8000
    Guest

Domyślnie

jestem swiadomy cropa. mam jednak tokina 10-17 wiec szerokiego kąta juz mie potrzeba w zoomie (poza tym chce tez kupic puszke analogowa wiec 28-80 beidze jak znalazl). martwi mnie jednak to co mowicie o serwisie, ale czy L-ka sie psuje? (;]). mnie najbardziej interesuje jakosc fotek i ostrosc. niedawno robilm zdjecia canonowską stałką 50 1.8 i jak udalo sie autofocusowi trafic to fotki byly jakosciowo i "ostrosciowo" bardzo dobre (tu jest 1 fotka z 50, tylko troche przerobiona w psie: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...f94836a8.html). jak w porownaniu z tym szklem sprawuje sie canon a jak tamron np. czy tokina
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    (tokina 28-70 oczywisice albo sigma 24-70)
    Ostatnio edytowane przez bartek_8000 ; 22-06-2007 o 12:27 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

tu przykladowe zdjęcie z 28-80L iso 3200 80 f4
    pomniejszone ale nie obrabiane

bartek_8000
    Guest

Domyślnie

Vresviik a jakim aparatem bylo robione to zdjecie ktore wrzuciles? (czy pomiedzy 4mln pikseli a 8 bedzie zauwazalna roznica w ostrosci obrazka robionego tym samym obiektywem?)

Początki nałogu

Domyślnie

robione 5D,fotki do sieci i nie za wielkich powiększen to nie ma róznicy(w pikselach)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów