Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: zoom czy stałki?

Początki nałogu

Domyślnie

chciałbym kupić jeden zoom- może jakiś tamron i jedną stałkę (mooze 85) do portretów. Pojadę w niedziele na giełdę, przymierze i (uwaga) pomyślę nad tym

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez franker Zobacz posta
    i tu się zastanawiam czy zoom jest już za słaby i za ciemny... no- w porównaniu ze stałkami to na pewno TAK!, ale czy stałki aż tak deklasują zoomy pod tym względem?
    Ja używam stałek bo lubię. Nie dla jasności (zazwyczaj nie schodzę poniżej f/11), nie dla AF'a (którego i tak nie mam :wink: ) oraz nie dla jakości.
    Tak w ogóle to czy każde szkło musi być f/1.2 ?
    Wg. mnie niektórzy przesadzają, oceniając jakość obiektywu po jego światłosile.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Zoomy są dobre , wygodne i fajnie jest mieć zoomy , ale jakość stałek jest nie do przeskoczenia .
    Amatroska stałka 50/1,4 czy 85/1,8 da lepsza jakośc obrazu niż profesjonalny zoom L . Ale oczywiście wymaga nauki zoomowania nożnego

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szkocja

Domyślnie

Czasem bywają takie warunki, że bez jasnej stałki w ogóle sensownych zdjęć nie zrobisz. Ja np. głównie zajmuje się koncertami i czasem jest tak słabe oświetlenie, że zdjecia robione przy f1.4, ISO1600 i powiedzmy 1/100 i tak musza byc wyciagane ze dwa stopy w gore. Zoomem wtedy nie zrobisz nic.
    Moja galeria na CB
    30D + 40D + Tamron 17-50mm 2.8 + Canon 100mm 2.0 + Canon 50mm 1.4 + Canon 70-200mm 2.8 + 430EX + drobiazgi

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

"Jedyna" konkluzja z tego co po wyżej i z własnych doświadczeń to posiadanie
    stałek i zoomów. Przy robieniu każdego tematu najczęściej przydają się oba
    typy szkiełek, najlepiej na dwóch korpusach.
    Nie wiem dlaczego mieli byśmy rezygnować z zalet które dają zoomy i stosować
    tylko stałki, bo tak jest bardziej artystycznie?
    Zoomy wymyśli nie dla wygody fotografujących, a dla stworzenia nowego
    narzędzia do nowych zadań.
    Pozdrawiam

Marek Odrzywolski
    Lublin

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Do reportażu tylko zoomy... nie wyobrazam sobie żonglowania stałkami lub biegania w tą i spowrotem w celu poszukiwania odp kadu.... do krajobrazu, portretu, do studia lepsze będa stałki.... tylko koszt dobrych stałek canona jest niestety wyższy od zoomów tak tamrona jak i dobrych formowych eLek.... wybór należy do ciebie..... i jesli Twoje zdjęcia nie będą powiększane do formatów 30-40 cm (choć dlaczego nie?) to zoomy beda znacznie wygodniejsze...
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Powiem wam ,ze tyle piszecie o tym "dorastaniu" do stalek a prawda jest taka ze jak zalozysz stalke to po krotkim czasie nawet jak bedziesz miec zooma to odruchowo nauczysz sie chodzic zamiast krecic

Ja po 2 tygodniach uztkowania stalek calkowicie sie w nich zakochalem
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

heh... ja nie mogłem się w nich zakochać.... a szczególnie w momencie kiedy musiałem podbieg dobre 25 metrów w 2 sekundy a taki własnie zakres daje mi 70-200..... a ja wtedy nie miałam nawet 1/10 sekundy na zastanowienie się..... więc stałki są zapewne w porzo ale do biegania za demontracjami trza mieć zoomy no chyba że pracujesz na zasadzie - jak wyjdzie to wyjdzie jak nie wyjdzie to trudno ;-)
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Domyślnie

zanussi dlatego napisalem zooma 12-24 do reporterki tu rzeczywiscie ciezko cos wymyslec aczkolwiek 24 (35 dla ff) mozna obleciec bardzo duzo

Coś już napisał Awatar kaawka
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez franker Zobacz posta
    Zastanawia mnie czy zamiast np. 24-105 ( ok 3kpln) nie lepiej kupić parę stałek np. 80, 50 itp.?
    Jeśli sprawia Ci frajdę robienie stałkami to kupuj. Gdybyś miał się męczyć to nie kupuj. To tak jak z Toyotą Land Cruiser-jedni chcą tylko tym jeździć, dla innych szum opon w trasie jest nie do zniesienia :-P

Po prostu są różne obiektywy do różnych celów. Jeżeli nie jesteś (a chyba nie jesteś) zawodowym szybkostrzelnym fotoreporterem to 2-3 stałki są dobrym wyborem. Jak piszą koledzy w dolnym zakresie trzeba mieć jednak zooma. Dzisiaj w górach spotkałem kolesia który nosił w plecaku 2-obiektywowy średni format analog oczywiście i zarzekał się że taki zestaw mu wystarcza.
    Więc co kto lubi. Ten sport ma dawać przyjemność.
    EOS

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów