Witam!
Zastanawia mnie czy zamiast np. 24-105 ( ok 3kpln) nie lepiej kupić parę stałek np. 80, 50 itp.?
Co wy o tym sądzicie?
Witam!
Zastanawia mnie czy zamiast np. 24-105 ( ok 3kpln) nie lepiej kupić parę stałek np. 80, 50 itp.?
Co wy o tym sądzicie?
Mam podobny dylematTylko czy zamiast 28-75 Tamrona który był za wąski lepiej będzie tokina 12-24 i Canon 50 1,8 w ostateczności 50 1,4.
Trudno odpowiedzieć na to pytanie. To chyba zależy jedynie od fotografa czym mu się lepiej robi. Ja zoom'ami nie potrafię :-) , mi do pełni szczęścia wystarczą takie 24mm i 35mm.
Przecież to zależy do czego ci to potrzebne. Jeśli do reporterki to stałkami jest ciężko, jeśli do studia, portretów lub po prostu nie ma pośpiechu to tylko stałki. Zestawem 50/1.4 i 85/1.8 + 30D robię 99% portretów.
Pytanie zasadnicze - do czego chcesz uzyć tych szkieł?
Pytanie 1 - jakie masz obiektywy?
Pytanie 2 - co focisz i co chcesz fotografować?
Pytanie 3 - jakich ogniskowych najczęściej używasz?
Pytanie 4 - jakich ogniskowych Ci brakuje najczęściej, żeby mieć odpowiedni kadr? - nie mylić z zakresem ogniskowych których nie pokrywają Twoje obiektywy.
Pytanie 5 - czy dorosłeś do stałek?
PS. Ja nie dorosłem albo jestem zbyt leniwy, żeby zoomować nogami.
A do portretów na poczatek świetnie nadaje się Tamron 28-75/2,8.
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF![]()
![]()
:rolleyes:
myślałem, że zamiast (wg. niektórych ciemnej 24-105) kupić (wybranego wcześniej) tamrona 17-50 i do tego jeszcze cos dokupić ze stałek
jasne stalki daja wiekszy komfort pracy. robisz zdjecia w duzo ciezszych warunkach bez koniecznosci uzycia lampy przy wysszej jakosci. lepsza plasyka zdjec , lepsza ostrosc szybszy AF. ... stalka stalki jeszce raz stalki
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
tamron i coś dłuższego do portretu, starczy na większość konwencjonalnych sytuacji zdjęciowych, szerokich stałek pod cropa niestety nie ma, dół tak czy inaczej musisz załatwić zoomem
12=24 30 1,4 50 1,8 no i ew jak lubisz 85 lub 150 , mialem taki zestaw w nikonie zyc nie umierac w szklach![]()
i tu się zastanawiam czy zoom jest już za słaby i za ciemny... no- w porównaniu ze stałkami to na pewno TAK!, ale czy stałki aż tak deklasują zoomy pod tym względem?