Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: Tamron 28-75 f2.8 - czy może być aż taki mydlany obraz??

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzi
    Jurku, czy mam rozumieć, iż manualne ostrzenie jest po części lekarstwem na BF/FF ? to znaczy zamiast biegać do serwisu i zabiegać o kalibracje każdy może przejsć na manualne ostrzenie i problem znika?
    Moim zdaniem tak właśnie jest. Teoretycznie możliwe jest zaistnienie sytuacji i takiej, kiedy również przy ostrzeniu ręcznym istnieje FF/BF - szukaj w innym wątku dyskusji na ten temat. W praktyce to chyba jednak się nie zdarza.
    Przypomnij sobie bieg promieni w lustrzance z autofokusem Trzy następujące drogi powinny mieć dokładnie taką samą długość:
    a) "od obiektywu" do powierzchni filmu (matrycy),
    b) "od obiektywu" do matówki (po odbiciu od lustra głównego),
    c) "od obiektywu" do powierzchni na której zamontowane są czujniki AF (po przejściu przez półprzepuszczalne lustro główne i po odbiciu od lustra pomocniczego).

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

mam tego tamrona i spokojnie mogę powiedzieć, że zdjęcia przy f=2.8 są conajmniej tak samo ostre jak pierwszy przykład z 50/1.8 (na pierwszy rzut oka)

Ze zdjęcia które prezentujesz niczego sie nie da stwierdzić. Zrób dwie fotki, z trzema planami jak radzi Jurek. Jedną na AF i z centralnym punktem. Drugą ostrząc ręcznie z tym samym punktem. Ostrzenie na środkowy plan. Pokaż obie i dopiero wtedy coś można będzie ocenić.

dzi
    FF/BF jest wyłącznie wynikiem błędnego działanie funkcjonowania AF. Poszukaj na forum , kiedyś był o tym bardzo długi wątek, z linkami i dokładnym wyjaśnieniem zjawiska, testami sprawdzającymi i metodą korekcji.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Dopiero zaczyna Awatar radekbo
    Miasto
    Inowrocław

Domyślnie

Ok. Może nic nie wynika. Poniżej daję zdjęcie robione pod kątem 25 stopni (około) z ostrością na literę L. Wydaje się najostrzejsza z całego wycinka, ale niestety są smugi w kierunku lewy dół tak, jakby zdjęcie było poruszone, ale robiłem dzisiaj w słonevczny dzień fotki i z f2.8 i czasem 1/1000 sek i się załamałem - totalne dno
    Myślę że może uszkodziłem oś optyczną obiektywu i patrzy on na matrycę nie idealnie prostopadle.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radekbo
    Myślę że może uszkodziłem oś optyczną obiektywu i patrzy on na matrycę nie idealnie prostopadle.
    Najprościej zrób zdjęcie półmetrowej linijki umieszczonej pod kątem 45 stopni w stosunku do osi optycznej i ostrz na 25 centymetrze.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

naprawdę, taki przykład nie pomoże nam ci pomóc.

Zrób dwa zdęcia, raz AF raz MF. Centralny punkt, bez cropa i pokaż. Nawet statyw nie jest potrzebny, bo to co pokazujesz nie podlega dyskusji, coś jest spieprzone.

Miasto
    Inowrocław

Domyślnie

Najprościej zrób zdjęcie półmetrowej linijki umieszczonej pod kątem 45 stopni w stosunku do osi optycznej i ostrz na 25 centymetrze.
    No przecież zrobiłem dokładnie identyczną próbę, która udowadnia, że nie ma ostrego punktu. Myślę że muszę chyba zwrócić się niestety do serwisu

Miasto
    Kraków

Domyślnie

dodatkowo możesz zrobić zdjęcie z f=4. Jeśli obiektyw ma rozwaloną optykę, takie domknięcie nic nie pomoże.

Miasto
    Inowrocław

Domyślnie

Robiłem też z f4 i niestety pomogło, ale nie na tyle żeby dać zadowalające efekty. f8 dopiero pomaga, ale i tak bez wielkich wodotrysków. Czyli pewnie serwis? Czy ktoś zna dobry serwis obiektywów??

[ Dodano: 13-03-2005 ]
    Obiektyw już w pudełku niestety, znalazłem też serwis, mam nadzieję że ze mnie nie zedrą ale szacunkowo ze 3 stówki pojdą.
    BTW, zrobiłem próbne foto canonem 28-90 - taki stary kit do analoga - i w porównaniu do moich aktualnych zdjęć tamronem - żyleta niestety f5.6

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radekbo
    dzi: widzę że też masz tego tamrona - jak on ci patrzy na największej dziurze? masz jakiś wycinek fotki żeby mi przesłać?
    http://vitez.ceron.pl/tamron-2.8.jpg
    http://vitez.ceron.pl/tamron-4.0.jpg
    http://vitez.ceron.pl/tamron-5.6.jpg
    http://vitez.ceron.pl/tamron-8.0.jpg

Zrobione na szybko wiec nie traktujcie to jako fotki testowe .Wycinki z full kadru (widac), niczym nie obrabiane (widac, a zazwyczaj wyostrzam o ok 50%), Iso800 (widac), lampa (widac), z reki (widac), z filtrem UV (tez widac). Ale przynajmniej jakas ostrosc jest.

Cos ty z nim zrobil ze tak go uszkodziles? Obiektywami sie nie rzuca (nie liczac najdrozszych eLek ktore nawet przez konie moga byc kopane 8) ).

Bywalec Awatar storm
    Miasto
    PL / WAW

Domyślnie

Vitez: no nie wiem, ostrosci jakos nie potrafie zobaczyc na twoich wycinkach..
    Hmm a juz sie przmierzalem do zakupu tego obiektywu... uhmm no nic wstrzymam sie..

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów