Chyba znalazłem się w superkomfortowej sytuacji
Chrzestny mojej żony jest wykładowcą uniwersyteckim w USA, (gdzie mieszka, ma adres, obywatelstwo, amerykańskie karty kredytowe itd.), bardzo często przylatuje do Polski (nawet 2 razy w miesiącu) i do tego...jest fotografem. Ma spore zniżki w Adoramie, B&H, Amazonie itp...
Ponieważ powiedział, że nie ma problemu, żeby co wizytę przywoził jakieś szkło (sam zawsze wiezie swój aparat, więc dodatkowe szkło nie wzbudzi podejrzeń celników) - postanowiłem zrobić sobie zestawienie cen jasnych szkieł (tylko Canon i Sigma i tylko jaśniejsze niż 2.8) no i coś wybrać...
Zestawienie powstało wg założeń wyżej wymienionych, a ceny dobierałem na podstawie wyszukiwarki ceneo.pl (z pominięciem najniższej oferty - słyszałem, że gdy sklep nie ma czegoś na stanie obniża cenę, żeby "podnieść prestiż"). Ceny z USA wzięte są "żywcem" ze strony B&W (sprzęt oryginalny, nowy, nie "refurbished") - od tych cen jeszcze mogę odjąć kilka $ zniżki jakie wypracował "wujas".
Różnica cen jest powalająca - prawie wszystkie grubo 30% niższe, są też 40% niższe, rekord to o połowę taniej...
Zapraszam do lektury zestawienia i jeżeli komuś "superhiper" zależy, może będę mógł pomóc w zakupie jakiegoś szkiełka (oczywiście bez przesady - mówimy o jakimś jednym wymarzonym szkle, na które kogoś nie stać). Najlepiej, by była to osoba z Trójmiasta - wolę kontakt bezpośredni.
http://img504.imageshack.us/img504/5267/tabeladz0.jpg
I jak wnioski po lekturze zestawienia?