Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: [po raz n-ty] Zakupy w USA

Domyślnie [po raz n-ty] Zakupy w USA

Chyba znalazłem się w superkomfortowej sytuacji
    Chrzestny mojej żony jest wykładowcą uniwersyteckim w USA, (gdzie mieszka, ma adres, obywatelstwo, amerykańskie karty kredytowe itd.), bardzo często przylatuje do Polski (nawet 2 razy w miesiącu) i do tego...jest fotografem. Ma spore zniżki w Adoramie, B&H, Amazonie itp...
    Ponieważ powiedział, że nie ma problemu, żeby co wizytę przywoził jakieś szkło (sam zawsze wiezie swój aparat, więc dodatkowe szkło nie wzbudzi podejrzeń celników) - postanowiłem zrobić sobie zestawienie cen jasnych szkieł (tylko Canon i Sigma i tylko jaśniejsze niż 2.8 ) no i coś wybrać...
    Zestawienie powstało wg założeń wyżej wymienionych, a ceny dobierałem na podstawie wyszukiwarki ceneo.pl (z pominięciem najniższej oferty - słyszałem, że gdy sklep nie ma czegoś na stanie obniża cenę, żeby "podnieść prestiż"). Ceny z USA wzięte są "żywcem" ze strony B&W (sprzęt oryginalny, nowy, nie "refurbished") - od tych cen jeszcze mogę odjąć kilka $ zniżki jakie wypracował "wujas".
    Różnica cen jest powalająca - prawie wszystkie grubo 30% niższe, są też 40% niższe, rekord to o połowę taniej...
    Zapraszam do lektury zestawienia i jeżeli komuś "superhiper" zależy, może będę mógł pomóc w zakupie jakiegoś szkiełka (oczywiście bez przesady - mówimy o jakimś jednym wymarzonym szkle, na które kogoś nie stać). Najlepiej, by była to osoba z Trójmiasta - wolę kontakt bezpośredni.

http://img504.imageshack.us/img504/5267/tabeladz0.jpg

I jak wnioski po lekturze zestawienia?
    EOS 90D (w sumie)

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Różnica w cenie na prawdę robi wrażenie. Jedna tylko rzecz zawsze pozostaje dyskusyjna - gwarancja.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Różnica w cenie na prawdę robi wrażenie. Jedna tylko rzecz zawsze pozostaje dyskusyjna - gwarancja.
    Gwarancje moze dokupic w mack. ja mam np dla 17-40 do roku 2013
    Jest to gwarancja miedzynarowodowa.

Takie zestawienie jest dla mnie bezsensu. Nie kazdy ma okazje sprowadzic sprzet bez placenia cla wiec jaki jest cel tego porownania? (pomijam ze zle podales ceny ze sklepu B&H bo chyba o ten Ci chodzilo)

Bywalec Awatar tomygun

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjoanna Zobacz posta
    możesz napisać coś więcej o tym mack-u, o co w tym chodzi, gdzie co jak i dlaczego, i ile takie cuś kosztuje
    GALERIA CB <========> GALERIA digart.pl
    Canon EOS 5D + 24-105 f/4 L IS + 70-200 f4 L + 35 f/1.4 L + 580 EX + Jupiter 9 MC 85 f/2 + Sonnar 135 f/3,5MC - GENERALNIE CAŁA MASA SPRZĘTU, I TOTALNY BRAK UMIEJĘTNOŚCI

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomygun Zobacz posta
    możesz napisać coś więcej o tym mack-u, o co w tym chodzi, gdzie co jak i dlaczego, i ile takie cuś kosztuje
    Tutaj przyklad dla 24-70 (akcesoria).

A wiecej do poczytania na MackCam

Generalnie wyglada to tak ze do sprzetu dokupujesz gwarancje dzieki czemu masz spokoj.
    Znajomy ostatnio oddal 24-70 do kalibracji w UK. Canonowska gwarancja juz wygasla wiec trzeba bylo skorzystac z tej mackowej. Serwis canona podal cene za kalibracje (ok 80 funtow). Znajomy skontaktowal sie z mackiem zeby dostac potwierdzenie ze pokryja koszty kalibracji. Nie bylo zadnych problemow. Musial jedynie zaplacic swoja karta kredytowa a od macka dostal czek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjoanna Zobacz posta

Takie zestawienie jest dla mnie bezsensu. Nie kazdy ma okazje sprowadzic sprzet bez placenia cla wiec jaki jest cel tego porownania? (pomijam ze zle podales ceny ze sklepu B&H bo chyba o ten Ci chodzilo)
    Jaki jest cel zestawienia? PRYWATNY
    Chciałem po prostu "ogarnąć" dostępne na rynku jasne szkła - w tabeli dużo łatwiej Co do cen - podałem takie, jakie wyświetlają się w sklepie B&W. Nic nie dodawałem, a coś mi chodzi po głowie, że trzeba doliczyć jakiś podatek federalny/stanowy, czy jakoś tak.
    Jak wspomniałem, wujas ma spore zniżki (kupił już tam sporo sprzętu Canona) i te ceny nawet po dodaniu podatku mogą wcale nie ulec zmianie.
    Poza tym, kolejnym celem jest "zwiększenie zamówienia" o jakieś 1-2 sztuki (jeszcze większy rabat) i stąd propozycja "help hand" przy zakupie. Ja planuję kupić ze 3 szkła (wcale nie tanie) więc na stałego klienta ze zniżkami, który jednorazowo kupuje 5 obiektywów chyba spojrzą dodatkowo "rabatowym" okiem
    A już ostatni cel - to zwykła ciekawostka. Różnice rzędu 40% w cenach są zastanwiające... Pomijając cła, koszty transportu, marże itd... to i tak z nas sporo zdzierają...
    EOS 90D (w sumie)

Uprawnienia umieszczania postów