Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: zoom do samolotów

Mieszany widok

kserkses
    Guest

Domyślnie zoom do samolotów

Zdecydowalem sie na zakup Canona 400D z kit'owym obiektywem. Praktycznie pod nosem mam lotnisko, mnóstwo okazji do zrobienia ciekawych zdjęć ale moj obecny obiektyw mocno mnie ogranicza. Zastanawiam sie jaki obiektyw kupic ( a raczej zbierac na niego pieniadze ) myslalem o jakims zoomie min do 300mm. Jestem poczatkujacym foto amatorem i nie mam pjecia na co sie zdecydowac bede mial na ten zakup ok 1500 zl ale jesli nic w tej cenie sensownego do focenia samolotow ( w ruchu ) sie nie znjadzie byc moze uda sie nazbierac wiecej

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

kazdy powie CI ze 100-400L bedzie najlepsze do samolotow ale to juz nie ta granica cenowa:/ hmm na Twoim miejscu pomyslalbym nad 70-200/4 L cena to ~2300zl na allegro wiec musialbys troche pozbierac i mialbys super szkielko, ktore na lotnisko powinno wystarczyc, jesli nie to to moze S 70-200/2.8 jesli na swietle zalezaloby Ci, cenowo podobnie jak L choc moze troche taniej dostalbys ja, tylko przed zakupem musialbys przetestowac ja bo czesto mozna spotkac model z BF lub FF. w cenie do 1500 zl to raczej nie znajdziesz jakiegos sensownego szkla do 300mm. Na poczatek moze S 70-300 ( z APO ) cena to ~1000zl , lub Tamron 70-300 cena ~600zl, tego Tamrona ja uzywam i jestem zadowolony z niego, bardzo dobry stosunek ceny do jakosci, w porownaniu z sigma to jest ciut gorszy optycznie ale za to AF jest tez ciut szybszy. obydwa szkielka na F8 sa bardzo porownywalne wiec wyor nalezy do Ciebie.

zapomialbym o Sigmie 135-400 ( http://www.allegro.pl/item207623652_...owy_f_vat.html ) cena bardzo kozystna jak i szkielko bardzo dobre...

mam nadzieje ze choc troche moglem pomoc.

pozdrawiam
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

AndyG
    Guest

Domyślnie

Dorzuc 600PLN i masz CANON EF 70-300 f/4.5-5.6 IS USM. Wg optyczne.pl zakresie 70-200 dorownuje 4L no ale jest do 300.

Wydaje mi sie ze z nie Lek to najsensowniejsze wyjscie

http://www.allegro.pl/item207359040_..._usm_nowy.html
    Ostatnio edytowane przez AndyG ; 21-06-2007 o 15:09

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

moim zdaniem 70-200 moze byc za krotkie
    kiedys czytalem na CB ktos pisal ze wlasnie duzo robi zdjec samootow i ze najczesciej uzywa ogniskowych 200-300
    moze ta sigma - chociaz zupelnie nie znam tego szkla wiec sie nie wypowiadam
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

70-200 na lotnisko zupelnie wystarczy, choc tot ez zalezy od lotniska...
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Albo kup 70-200 F4 L i extender x2. Kenko kosztuje okolo 550 zl a bedziesz mogl i inne szkielka podpinac i wydluzac. Stracisz co prawda swiatlo ale przy foceniu na powietrzu chyba nie bedzie zle! (gorzej w pomieszczeniach). Sam mam 70-200 no i po przesiadce na FF robi sie troche krotko. Ale nie wydam pieniedzy na 100-400 bo mialem okazje robic, efekty srednio mnie zadowalaly (fotki troche wygladaly jakby kto mlekiem pociagnal - zreszta kilka osob mialo te same wrazenie. Oczywiscie bron boze nie mowie ze szklo niedobre bo ma i IS i swiatlo dobre i jest naprawde ok - tyle ze dla mnie jakos nie podeszlo ) no i 6 tys za szklo to troche duzo.(70-200 2.8 z extenderem 2x da swiatlo 5.6 tyle ze IS nie ma - chyba ze 2.8 IS) Ale kazdy kupuje co lubi.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

kserkses
    Guest

Domyślnie

Nigdy nie mialem w rekach obiektywu o duzej ogniskowej wiec nie wiem czy 200mm wystarczy... moze uda sie od kogos pozyczyc i wtedy bede mial bardziej sprecyzowane wymagania. Na chwile obecna rozwazam zakup 3 obiektywow: 70-200/4 L , Sigma135-400 APO RF ASP i CANON EF 70-300 f/4.5-5.6 IS USM ( kusi mnie stabilizacja ) szkolo ktore ewentualnie zakupie chcialbym rowniez uzywac do focenia sportu ( pilka nozna okazjonalnie wiec to nie jest kryterium ) i ogolnie na powietrzu

Bywalec Awatar Rafał32
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    Albo kup 70-200 F4 L i extender x2. Kenko kosztuje okolo 550 zl a bedziesz mogl i inne szkielka podpinac i wydluzac. Stracisz co prawda swiatlo ale przy foceniu na powietrzu chyba nie bedzie zle!
    Ja mam właśnie taki zestaw-oczywiście wolałbym 100-400 ale i tak nie jest źle.Oczywiście przy kenko jakosć obrazu spada ale nie jest to tragedia.Przy dobrym świetle jest ok-a przy lotnisku poprostu ściągam tc i 70-200 zupełnie wystarcza.Przy cropie i Tc mam na końcu ok 640 więc przy foceniu tranzytów przelatujących nad Poznaniem nierzadko udaję się ustalić linie.
    Aparat Foto

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

no to moze podaj skad jestes i moze alurat kto z okolic bedzie mial takie szklo i da ci potrzymac i sprawdzic.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów