Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Adapter M42... Pomocy!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Swarzędz

Question Adapter M42... Pomocy!

Witam! posiadam aparat Eos 300 i chciałem popróbować z obiektywami na M42 i tu pojawił się problem... mianowicie, czy jak przykręcę do eos'a (z adapterem) jakiś obiektyw na M42 i ustawie na nim f4 (z włączoną preselekcją przysłony) to czy eos będzie wiedział jaka to przysłona ??? chodzi mi o to czy będzie wiedział jaki ustawić czas, żeby prawidłowo naświetlić zdjęcie -chyba pokrętnie to napisałem, ale mam nadzieję że wiadomo o co chodzi.
    A!! i jeszcze niektóre posiadają blokadę bolca przysłony, czy coś takiego -o co z tym chodzi?

z góry dzięki za pomoc!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mocujesz szkolo a adapterem na aparat. Ustawiasz w aparacie AV, odpowiednie ISO i wio! (mozesz zawsze +/- jak za malo/duzo swiatla). Aparat reszte dobierze sam (tudziesz czasmi sa tendencje do "przeswietlania"). Mozesz jeszcze M.

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Aparat mierzy ilość świtła wpadająca przez obiektyw. Na wyświetlaczu bedzie 0.0 ale się nie martw sie czasy bedą ok. na wyswietlaczu tak naprawdę to przesłona napisana jest po to abyś wiedział. A przesłone ustawisz sobie na szkle.

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Roger_Sway Zobacz posta
    W... mianowicie, czy jak przykręcę do eos'a (z adapterem) jakiś obiektyw na M42 i ustawie na nim f4 (z włączoną preselekcją przysłony) to czy eos będzie wiedział jaka to przysłona ??? chodzi mi o to czy będzie wiedział jaki ustawić czas, żeby prawidłowo naświetlić zdjęcie -chyba pokrętnie to napisałem, ale mam nadzieję że wiadomo o co chodzi.
    Będzie bo pomiar światła jest na matówce. Ustawiasz tryb Av i robisz fotki a światłomierz działa. Czasem trzeba dać korekcje EV

A!! i jeszcze niektóre posiadają blokadę bolca przysłony, czy coś takiego -o co z tym chodzi?
    Blokują bolec w obiektywach które mają tryb Auto. W Zenicie był popychacz który przy wcisnieciu do polowy domykal przysłone. Jak nie zablokujesz bolca w trybie Auto to nie bedzie działała regulacja przysłony.
    Można też sobie ten bolec na stałe zablokować w obiektywie i wtedy nie trzeba pierscienia z blokadą.
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

Witam! posiadam aparat Eos 300 i chciałem popróbować z obiektywami na M42 i tu pojawił się problem... mianowicie, czy jak przykręcę do eos'a (z adapterem) jakiś obiektyw na M42 i ustawie na nim f4 (z włączoną preselekcją przysłony) to czy eos będzie wiedział jaka to przysłona ??? chodzi mi o to czy będzie wiedział jaki ustawić czas, żeby prawidłowo naświetlić zdjęcie -chyba pokrętnie to napisałem, ale mam nadzieję że wiadomo o co chodzi.

z góry dzięki za pomoc!
    hej
    koledzy już sporo napisali to może jeszcze dodam
    warto kupić adapter z blokadą bolca
    jeśli wolisz komfort warto również zainwestować w potwierdzenie ostrości z adapterem gdyż matówki nie są takie jak w pentaach czy porstach starych
    potwierdzenie ostrości Tobie trochę ułatwi i przyspieszy pracę przy fotografii manualnej

jak czytam masz c300 więc kliszaka - czeka cie trochę eksperymentów z korekcjami na -[x]Ev gdyż światłomierz w EOSach jest skalibrowany pod systemowe obiektywy. Obiektywy manualne np od zenita trzeba z reguły korygować na [-] i z reguły im wyższa wartość liczby przysłony tym mniejsza korekta lub korekta na [+]
    każde szkiełko może mieć inną korektę - klisza ma większą rozpiętość więc wiecej fotografii będzie trafionych

ale ja się nie znam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Swarzędz

Domyślnie

Serdeczne dzięki wszystki za rady

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

no właśnie, kupiłem szkiełko M42 z bolcem i okazało sie, że adapter nie ma blokady bolca. Zdjęcia można robić ale selekcja przysłony nie działa więc tylko na pełnej dziurze. Nie polecam blokowania bolca na stałe natomiast polecam zakup adaptera z blokadą i faktycznie najlepiej z potwierdzeniem ostrości bo manualne ostrzenie i zastanawianie się czy trafiony czy nie może przyprawić o ból głowy)). Podobno można tez zakupić matówkę z klinem która ma poprawiać ostrzenie, ale nic o tym nie wiem bo nie mam.
    Ostatnio edytowane przez Adso ; 21-06-2007 o 15:05

Uprawnienia umieszczania postów